Fotografi

Kursen Fotografi riktar sig till dig som vill arbeta med konstnärligt fotografi. Utbildningen stärker såväl dina tekniska kunskaper som din förmåga att självständigt skapa, förverkliga och uttrycka dina idéer. Utbildningens fokus är att utveckla det egna bildspråket och förbereda dig för högre studier eller professionell verksamhet. Praktiska och teoretiska moment varvas med undersökande och utforskande uppgifter, kritikklasser samt individuell handledning.  Vi lägger stor vikt vid dina personliga mål och din egen utveckling och förväntar oss därför ett stort personligt engagemang och en förmåga till självständigt arbete.

Utbildningen är 1-2 år, med ett andra påbyggnadsår som du kan söka efter ditt första år. Vi lägger vi fokus på att stärka både era tekniska kunskaper och er förmåga att analysera och tala om era och andras bilder, och du arbetar både med egna projekt och tematiska uppgifter. Under det andra året arbetar du mer självständigt med egna projekt, portfolio eller arbetsprover för att söka till vidare utbildning.

Våra gästlärare är en stor och viktig del av utbildningen. Gästlärarna är aktiva konstnärer och fotografer som håller i workshops, vägledning och kritikklasser. Utöver den lärarledda tiden förväntas det att du arbetar mycket på egen hand. Skolans faciliteter är öppna på kvällar och helger.

Utöver den bildskapande fotografiundervisningen innehåller kursen teckning- och krokilektioner för att skärpa seendet och ge erfarenhet om principerna bakom bilder. Detta är gemensamt för alla konst- och designutbildningar för skolan.

Det erbjuds också valfria workshops i andra konstformer och samarbetsprojekt med elever från de andra avdelningarna som t. ex grafik eller fri konst. Du har dessutom alltid tillgång till alla skolans verkstäder, bl.a. för keramik, screentryck och träarbete. Det hålls gemensamma föreläsningar på Konst & Designavdelningen i bland annat foto, konst- och designhistoria och artist talks. Närheten till Köpenhamn utnyttjar vi bland annat med att hålla en del workshops där och såklart besöka olika museum och gallerier.

Se mer vad vi gör på vår instagram @fotografiostragrevie

Utbildningens mål är

• Att förbereda dig tekniskt och konstnärligt för vidare utbildning på olika nivåer eller för fortsatt eget arbete
  • Att förmedla en bred teoretisk bild- och hantverksmässig bas, där stor vikt läggs vid din individuella utveckling och självständiga arbete;
  • Att alla elever har ett förhållningssätt där individen eller gruppen naturligt tar initiativ, är kreativ och trygg i att förverkliga idéer.

Efter Fotografiutbildningen

Tekniskt som konstnärligt förbereds eleverna för en professionell karriär eller vidare, högre fotografiska studier. Varje år går elever vidare till konstnärligt kandidatprogram i fotografi på Akademin Valand. Andra utbildningar som elever också går vidare till är fri konst på Malmö Konsthögskola, London College of Communication, The Glasgow School of Art, The University of Brighthon faculty, Nordens Fotoskola, Fotoskolan Gamleby och Fotoskolan Göteborg.

”Jag gick på Fotografi Östra Grevie i två år och fick med mig både en fotografisk grund och möjlighet att utveckla ett eget konstnärligt utryck under det andra påbyggnadsåret. Jag går nu på det Konstnärliga Kandidatpogrammet i Fotografi på HDK-Valand, Konsthögskolan för Konst & Design i Göteborg.”
– Ronja Fridholm Engström, 2018-2019

Ekonomi

Studier på Fotografi, berättigar dig till studiemedel. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar 3200:-/ termin för underhåll av inventarier, mörkrumskemi och återvinning. Digitala utskrifter relaterade till uppgifter, en del studieresor, kurslitteratur, material till olika workshops. Ytterligare materialkostnader tillkommer till bland annat film och utskrifter till utställningar, portfolio mm.

Terminsavgift för samtliga kursdeltagare  Östra Grevie folkhögskola.
I terminsavgiften ingår vissa gemensamma måltider (t.ex. välkomstlunch, jullunch, avslutningsfika) förmiddags- och eftermiddags kaffe/te/juice i matsalen måndag-fredag, försäkring med mera, 500 kronor.

OBS! Alla kostnader är per termin.