Fotografi

Kursen i fotografi riktar sig till dig som vill arbeta med konstnärligt fotografi. Utbildningen stärker såväl dina tekniska kunskaper som din förmåga att självständigt skapa, förverkliga och uttrycka dina idéer. Utbildningens fokus är att utveckla det egna bildspråket och förbereda dig för högre studier eller professionell verksamhet. Praktiska och teoretiska moment varvas med undersökande och utforskande uppgifter, kritikklasser samt individuell handledning.  Vi lägger stor vikt vid dina personliga mål och din egen utveckling och förväntar oss därför ett stort personligt engagemang och en förmåga till självständigt arbete.

Utbildningsform

Kursen är ett till två år. Det första året lägger vi fokus på att stärka både era tekniska kunskaper och er förmåga att analysera och tala om era och andras bilder. Ni arbetar både med egna projekt och tematiska uppgifter. Regelbundet besöks vi av gästlärare som leder workshops,  kritikklasser, vägleder och föreläser. Detta kan till exempel vara en två veckors workshop i att arbeta tredimensionellt med fotografi ledd av danska konstnären Kirstine Autzen eller en workshop i text & bild av bildkonstnär Lotten Pålsson. I slutet av det första året arbetar vi mot vår utställning på galleri Vasli Souza i Malmö.

Andra året är ett mera självständigt år där ni arbetar med längre egna projekt och utmanar vad fotografi kan som konstform. Egen reflektion och personligt ställningstagande är viktiga delar av undervisningen. Under båda åren tränas du i att utveckla dina idéer och du får metoder och verktyg för att arbeta i konstnärliga och kreativa processer.

Utöver den bildskapande fotografiundervisningen så innehåller kursen teckning och kroki lektioner för att skärpa seendet och ge erfarenhet om principerna bakom bilder. Det erbjuds också valfria workshops i andra konstformer och samarbetsprojekt med elever från de andra avdelningarna som t. ex grafik eller fri konst. Vi har gemensamma föreläsningar på Konst & Design i bland annat foto, design och konsthistoria och artist talks.

Närheten till Köpenhamn utnyttjar vi bland annat med att hålla en del workshops där och så klart går vi på galleri och museibesök.

Efter fotografiutbildningen

Tekniskt som konstnärligt förbereds eleverna för en professionell karriär eller vidare, högre fotografiska studier. Varje år går elever vidare till konstnärligt kandidatprogram i fotografi på Akademin Valand. Andra utbildningar som elever också går vidare till är fri konst på Malmö Konsthögskola, London College of Communication, The Glasgow School of Art, The University of Brighthon faculty, Nordens Fotoskola, Fotoskolan Gamleby och Fotoskolan Göteborg.

”utbildningen på Östra Grevie utgjorde hela den fotografiska grunden på vilken jag ansökte till fotografisk utbildning på högskolenivå!”

Erik Hurst - fotografi 2013-2014
Gästlärare

Ekonomi

Studier på Fotografi, berättigar dig till studiemedel. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar 3200:-/termin för underhåll av inventarier, mörkrumskemi och återvinning. Digitala utskrifter relaterade till uppgifter, en del studieresor, kurslitteratur, material till olika workshops. Ytterligare materialkostnader tillkommer till bland annat film och utskrifter till utställningar, portfolio mm.

Terminsavgift för samtliga kursdeltagare  Östra Grevie folkhögskola.
I terminsavgiften ingår vissa gemensamma måltider(ex välkomstlunch, jullunch, avslutningsfika) förmiddags- och eftermiddags kaffe/te/juice i matsalen måndag-fredag, försäkring med mera, 500 kronor.

OBS! Alla kostnader är per termin.