Musikteater

En av Sveriges ledande folkhögskoleutbildningar inom musikteater med fokus på berättande genom sång och skådespeleri.

Musikteater

En av Sveriges ledande folkhögskoleutbildningar inom musikteater med fokus på berättande genom sång och skådespeleri.

Praktiska detaljer

Kurstyp: Förberedande utbildning för högre studier
Längd: 3 terminer
Språk: Svenska
Studieort: Östra Grevie
Kursstart: Augusti
CSN-berättigad: Ja
Terminskostnad: 700 kr/termin
Materialkostnad: 3500 kr/termin
Internat: Finns

Viktiga datum

8 januari: Vårtermin 2024 började

1 februari: Ansökan inför hösten 2024 öppnar

Vecka 8: Sportlov

Vecka 13: Påsklov

31 mars: Ansökan till Alumnifonden stänger

5–6 april: Öppet hus | Östra Grevie 2024

30 april: Kulturutbildningarna + Undersköterska och Socialpedagog stänger sin ansökan!

Maj-juni: Utbildningarna skickar ut antagningsbesked

20-22 maj: Musikteaters scenprovsdagar

31 maj: Våra allmänna utbildningar + Lärarassistent stänger ansökan

31 maj: Vårterminen slutar

 

Följ oss på Instagram

Woohoo! Våren är här🌸🌸
Nu är det snart dags för vårredovisning!🌸🌼Vi har två lag som spelar olika dagar och såhär kommer det se ut:LAG PINK: 2/5 (ÖG) och 15/5 (bastionen i Malmö)LAG YELLOW: 3/5 (ÖG) och 16/5 (bastionen i Malmö)
Musikteater

Utbildningens innehåll

Teater är så mycket mer än att agera. Sjunga är så mycket mer än att skapa toner. Det ena utesluter inte det andra. Idag har begreppet ”musikteater” blivit en genre som står för sig själv vid sidan av teater, opera, och musikal.  Musikteaterutbildningen har funnits på Östra Grevie folkhögskola sedan 2015. Här lägger vi stort fokus på att lära sig skapa en berättelse, du får verktygen att kunna driva en berättelse oavsett om du sjunger eller talar.

 Vi är en utbildning som förbereder dig för att söka vidare och hantera universitetet eller högskoleutbildning, men också ge dig en idé av vad skådespelar och sångyrket kräver och möjligheten att ta dina första kliv ut i arbetslivet.  Vi söker dig som har avslutat dina gymnasiestudier och har ett brinnande intresse för sång och skådespeleri. Vi vill att du som börjar på vår utbildning är nyfiken och modig, och vill satsa ett och ett halvt år på att utvecklas.

Vi drivs av tanken att artisteri är ett yrke, och att det är något man kan påverka och utveckla. Därför är arbetet med ditt självförtroende och din självkänsla, att våga stå för det man gör på scen, centralt på vår utbildning. Återkommande fraser på utbildningen är ”prestation står i vägen för utveckling” och ”man måste våga misslyckas för att lyckas”.  Vår utbildningen är krävande och att stå på scen är krävande, så att hitta lust och trygghet att stå på scenen är kanske det allra viktigaste.

Efter utbildningen hos oss går många av våra deltagare vidare till högre utbildning, eller arbete, inom sång och teater.

På Musikteaterutbildningen spenderar du veckorna med undervisning i form av workshops, sång- och teaterklass. Utöver den lärarledda tiden förväntas du arbeta mycket på egen hand. Skolans faciliteter är öppna på kvällar och helger. Lärarna arbetar deltid eftersom de är aktivt yrkesutövande inom scenkonstområdet. 

Utbildningsinnehåll

 • Skådepelarträning 
 • Interpretation  
 • Ensemblesång  
 • Individuell sånglektion  
 • Musikteori  
 • Fysträning 
 • Individuell repertoarklass  

Följ Östra Grevie på Instagram

Lyssna på kursdeltagaren Carin och läs på Sveriges ledande lärarassistentutbildning och få nödvändiga kunskaper för att göra en insats i skolan. Två terminers heltidsstudier med 10 veckors praktik förbereder dig för ett roligt och utmanande jobb i skolans värld.Sista ansökningsdag 31/5 🚨Kurstyp: YrkesutbildningLängd: 2 terminerSpråk: SvenskaStudieort: Östra GrevieKursstart: AugustiCSN-berättigad: JaÖstra Grevie folkhögskola är en del av det nationella nätverket FLiS – Folkhögskola med Lärarassistentutbildning i Samverkan (Nationell kvalitétsmärkning).Välkommen med din ansökan 💜#lärarassistent #praktik #elevassistent #folkbildning #folkhögskola #väljfolkhögskola #östragreviefolkhögskola #östragrevie
Östra Grevie folkhögskola sprang blodomloppet!Det ytterst välklädda ”Team Östra Grevie” deltog i Blodomloppet i år igen! Iklädda vackra lila t-shirts med vår logotyp, väckte vi förstås uppmärksamhet redan vid startlinjen av kommentatorn:”Alla från Östra Grevie – upp med handen” ✋Sedan frågade han om det fanns folk från andra folkhögskolor. Han berättade att han själv har gått på Skurups eminenta folkhögskola. Varpå han avrundade med följande uttalande i högtalarsystemet: ”ALLA SKA GÅ PÅ FOLKHÖGSKOLA NÅGON GÅNG I LIVET!”Vi håller självklart med 💜Hur loppet gick för Östra Grevie? Ja jo.. det viktigaste är väl att delta? 😬(Skojar! Det gick jättebra!)Blodomloppets syfte är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil. 💪💪💪 @blodomloppetmalmo #blodomloppet #blodomloppetmalmö #folkhögskolanbildarsverige #malmö #folkhögskola #väljfolkhögskola #skånesfolkhögskolor #östragreviefolkhögskola
Från Mogadishu till Malmö – efter tio terminer på Östra Grevie folkhögskola i Malmö och lika många år i Sverige tar Naimo Nur Mohamed studenten i vår.– Skolan har blivit en del av mig, den har format mig som person och här har jag fått vänner för livet.Hon kommer sakna gemenskapen, skolfesterna, utflykterna, klasskamraterna och lärarna. Skolan har varit en trygghet i livet, en plats dit Naimo alltid har återvänt. Hon har bott på olika platser i Malmö, oftast ensam, och har haft flera jobb: dels som undersköterska inom äldrevården, dels som personlig assistent. Nu har hon sagt upp sig efter sex år inom äldreomsorgen. Hon vill vidare i livet.– Jag gjorde det för att känna hur det kändes. Känslan? Härlig och pirrig.Vad som händer nu, efter uppsägningen och studenten, vet hon inte. Idéerna är många och innehåller allt från att studera till sjuksköterska, läsa IT-säkerhet, bli klimataktivist eller Nobelpristagare.Naimo skrattar. Visst låter det kanske tokigt. Men hon är inte som alla andra, har aldrig varit. Naimo berättar att hon redan som liten flicka i Somalias huvudstad Mogadishu gick sin egen väg.Naimo lutar sig tillbaka och berättar:När solen gick ner somnade modern. Då gav sig Naimo ut för att sälja bensin. Hon älskade sina nattliga äventyr; dels för friheten, dels för pengarna. Innan hon kom hem i gryningen köpte hon vad hon behövde i butikerna; ofta frukt eller godis. Ingen la sig i hennes inköp eftersom de visste att Naimo hade stenkoll på pengar.Läs vidare på vår hemsida! Länk i bio ⤴︎#östragreviefolkhögskola #ög_porträtt #upplevfolkhögskola #skånesfolkhögskolor #väljfolkhögskola #utbildning #nyttjobb #folkhögskola #malmö #allmänkurs #folkhögskolanbildarsverige
Först tjocktarmscancer, därefter skelettcancer. Cancer och efterföljande operationer satte Alaa Al Shimarys studier på paus. Efter femton år är hon tillbaka i skolbänken, fast besluten om att uppfylla sin dröm om att bli barnmorska.Kväll i en lägenhet någonstans i Malmö. En fyrabarnsmamma sitter med huvudet nedsänkt i en bok. Boken upptar henne så pass att hon knappt hör stegen bakom sig. Det är ena sonen som har kommit för att säga god natt. Han sätter sig ned en stund bredvid sin mamma. Betraktar henne, ser på boken och frågar hur hon orkar studera så mycket. Hon svarar att det är för att hon tycker att det är intressant och viktigt. Sjukdomen har tagit flera år och mycket energi och nu är hon ivrig att komma vidare. Men för att lyckas med studierna behöver man anstränga sig, säger hon. De pratar om provet han precis hade och mamman säger att han inte verkade fokuserad.– Om du vill ha någonting måste du jobba för det. Lägga ner tid och fokus på saker. Det räcker inte att be en bön innan provet. Du ska kämpa för det du vill ha, inte sola och softa, säger mamman.Sonen nickar och tänker att mamman vet. Hon som i hela sitt liv har kämpat med sjukdomar, hon som har accepterat dem som sitt öde, hon som aldrig ger upp. Hon som inte skräms av döden.Läs hela porträttet på vår hemsida ➤ Länk i bio#folkhögskolanbildarsverige #östragrevie #folkhögskola #utbildning #väljfolkhögskola #skånesfolkhögskolor #upplevfolkhögskola #ög_porträtt #östragreviefolkhögskola
Musikteater

Utbildningens mål

 • Att ge en tydlig bild av vad ett yrke inom scenkonsten innebär 
 • Att ge deltagaren de verktyg hen behöver för att utvecklas inom sång och skådespeleri  
 • Att stärka deltagarens självbild och självkänsla  
Vad du lär dig

Din tid på Östra Grevie folkhögskola

Termin 1: Grundämnen: Skådespelarträning, sånglektion, fys, musikteori, ensemblesång, repertoarklass, sångworskhop. Första halvan av terminen jobbar vi med ett vokalt ensemblesångsprojekt – Vinterkonsert som redovisas för publik. Efter höstlovet har vi interpretation med fokus på vilja, situation, hinder & medel. Interpretation är en kurs där man förbereder en låt, jobbar med dens berättelse inför klassen tillsammans med pedagoger. Interpretationskursen avslutas innan jullovet i en redovisning inför publik.

Innan jullovet har man också ett berättareprojekt där man i grupper berättar en saga tillsammans som en ensemble, med både röst och kropp. Det arbetet redovisas för publik.

Termin 2: Grundämnen fortsätter. Fram till sportlovet jobbar vi med ett talteaterprojekt – en pjäs. Denna pjäsredovisas innan sportlovet för publik. Andra delen av termin två jobbar vi med vårredovisningen. Alla deltagare får en scen och en sång samt ensemblenummer. Vårredovisningen redovisas inför publik.

Termin 3: I termin tre läggs allt fokus på grundämnena. Interpretationen kommer tillbaka där vi fördjupar arbetet och vår metodträning. Sånglektioner varvas med sångworkshop och ensemblesången drivs mot slutredovisningen. Ett större fokus läggs på deltagarens eget arbete och förståelse. Skådespelarträningen fördjupas och kulminerar i en redovisning där scener vävs ihop med ensemblesång. Denna redovisning är deltagarnas sista redovisning på Östra Grevie.

Hur vi jobbar

Hos oss är varje deltagare unik och har ett egenvärde som alltid är 100%. Därför lägger vi fokus på det vi gör, och det kan vi påverka. Vi drivs av att hitta det unika i varje deltagare och att ingen ska vara den andra lik. Vi tror på metodträning som ger deltagaren en grund att falla tillbaka på när press och stress knackar på.

Vi har inga föreställningar, bara redovisningar,  deltagaren redovisar sitt arbete där hen är i sin utveckling just nu. Prestera kan deltagaren göra när hen är färdigutbildad och får betalt. Hos oss är deltagarens enda uppgift att utvecklas, våga ta risker, satsa allt och våga göra fel.

”Prestation står i vägen för utveckling”

Vad du kommer lära dig

Du kommer lämna Musikteaterutbildningen med en ökad förståelse av grundstenarna i skådespeleri, att kunna driva och förstå en text oavsett den sjungs eller talas. 

Du kommer ha jobbat med att få tillgång till hela din vokala röst, både bröströst och huvudklang. Fått en bra grund i andning och stöd utifrån dina röstförutsättningar.

Artisteri är ett yrke, och att det är något man påverka och utveckla. Därför är det centralt på vår utbildning att utveckla ditt självförtroende och din självkänsla, att våga stå för det man gör på scen.

Redovisningar inför publik

 • Vinterkonsert  – ensemblesång/duetter
 • Interpretation  – en låt man jobbat med på klass
 • Teaterredovisning  – scener ur en pjäs
 • Berättarprojekt  – berätta en saga i grupp
 • Vårredovisning – scener ur olika musikaler
 • Sång och scenredovisning  
 • Måndag: Fys, Sånglektioner, repertoarklass  
 • Tisdag: Skådespelarträning  
 • Onsdag: Ensemblesång, Interpretation  
 • Torsdag: Skådespelarträning 
 • Fredag: Fys, Musikteori, Interpretation  
Musikteater

Att studera i Östra Grevie

Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!

Våra lokaler

 • Teatern – Hjärtat av utbildningen där mycket av undervisningen sker. Här sker också alla redovisningar. Efter 16.00 är teatern fri att använda som övningsrum.  
 • Övningsrum – På andra våningen teaterbyggnaden ligger övningsrummen. Dessa får deltagarna använda så mycket de vill. 
 • A3 – En studio där tvåorna håller till. Denna lokal får också användas efter kl 16.00 
 • Musikrummet – I musikrummet sker en del av sångundervisningen  

Röster om utbildningen

Musikteaterutbildningen vid Östra Grevie folkhögskola var för mig lite som en räddning när jag var nära att ge upp en framtid som musikalartist.

Jag fick där ett bemötande som jag inte fått någon annanstans, vilket gjorde att jag blev mer motiverad att fortsätta på samma bana.
Det upplägget och tempot utbildningen har var en perfekt förberedelse och startsträcka för mina fortsatta studier vid Balettakademien i Göteborg.

Jag kan med all säkerhet säga att jag inte skulle varit den eller där jag är idag utan Musikteaterutbildningen i bagaget. Jag har den och lärarna där att tacka för mycket.

Musikteater

Vad händer sen?

Efter utbildningen hos oss är det vanligt att söka sig vidare till andra studier, ofta till universitet, högskola eller annan folkhögskola. Många av våra deltagare söker sig till Göteborg, där det finns ett antal olika utbildningar inom musikal att välja mellan: ”Artisten” (Musikal på Göteborgs Teaterhögskola) Balettakademin eller PAS (Performing Arts School). 

Andra söker sig till musikhögskolan eller fördjupning i teater på t.ex. Teaterlinjen på Fridhems folkhögskola.

Hos oss ligger det ingen värdering i vilka val du gör efter avslutad utbildning. För oss är det lika ok att säga ”det här var roligt men det är inget för mig”. Då vet vi att vi har lyckats med vårt mål av att ge en tydlig bild av vad det här yrket innebär.

Efter utbildningen

 • Musikalartist 
 • Skådespelare  
 • Sångpedagog  
 • Sångare  
Musikteater

Hur ansökan går till

För att studera på musikteaterutbildningen hos oss på Östra Grevie krävs att du har grundläggande gymnasiebehörighet. Utöver det ansöker du till oss med personligt brev och en audition, eller scenprov som vi kallar det. Ditt scenprov sker här på Östra Grevie folkhögskola. Till scenprovet ska du ha förberett två sånger och en monolog som finns på vår hemsida när ansökan öppnar.

Årets scenprovsdagar infaller 20-22 maj 2024. Du gör provet på en av dessa dagar.

Ansökan öppnar 1 feb.

Antagningsvillkor​

Grundläggande gymnasiebehörighet

I din ansökan ska du bifoga:

 • Personligt brev – max en A4 sida och det ska innehålla en bild på dig
 • Personbevis
 • Gymnasiebetyg

Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.

Här hittar du mer information om att söka till oss på Östra Grevie.

Skip to content