Konstgrafiklinjen

På Konstgrafiklinjen får du gedigna kunskaper om traditionella och samtida konsttryckstekniker. Här utvecklas du både personligt och konstnärligt tillsammans med andra med liknande intressen. 

Konstgrafiklinjen

På Konstgrafiklinjen får du gedigna kunskaper om traditionella och samtida konsttryckstekniker. Här utvecklas du både personligt och konstnärligt tillsammans med andra med liknande intressen. 

Praktiska detaljer

Kurstyp: Förberedande konstnärlig utbildning
Studietakt: Heltid (100%)
Längd: 4 terminer
Språk: Svenska
Studieort: Östra Grevie
Kursstart: Augusti
CSN-berättigad: Ja
Terminskostnad: 700 kr/termin
Materialkostnad: 2900 kr/termin
Teckning & krokikostnad: 220 kr/termin
Internat: Finns

Terminsdatum

15 augusti: 10:00 – Skolstart
19-20 september: Studiedagar
25 oktober: Studiedag
28 oktober – 1 november: Höstlov
8 december: Julmarknad i Folkets park
18 december: Skolavslutning

9 januari 2025: Skolstart
1 februari: Ansökan öppnar till majoriteten av våra utbildningar. Läs mer -> 
17–21 februari 2025: Sportlov
14–18 april 2025: Påsklov
30 april: Ansökan stänger till majoriteten av våra utbildningar
4 juni 2025: Skolavslutning

Konstgrafiklinjens instagram

Träsnitt!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @konstmoa ...Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @mittkreativautlopp ...Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
Konstgrafiklinjen

Utbildningens innehåll

Konstgrafiklinjen finns på Östra Grevie folkhögskola sedan 1973. I ständig utveckling och med giftfria metoder och processer vänder vi oss till dig som vill utforska och utveckla din konstnärlighet och lära dig grafikens många tekniker och möjligheter. I praktiska genomgångar och egna test och uppgifter samlas gruppen för skissredovisningar, kritik och presentationer.

Efter ett eller två år på grafiken är du redo för att söka jobb, högre utbildning, egen verksamhet eller att ta plats i ett ateljékollektiv. 

På konstgrafiklinjen lär du dig ett flertal grafiska tekniker. Vi utvecklar och testar hela tiden nya arbetssätt och material. Det finns oftast en historisk vinkel till teknikerna och uppgifterna, samtidigt som utbildningen är tydligt samtidsorienterad. Vi har sedan 10 år tillbaka arbetat med non-toxicmetoder. Genom uppgifter anpassade till teknikgenomgångar ökar din förståelse och kunskap för de olika momenten. 

Du får en bred introduktion till grafiken i samtiden från gästlärare och studiebesök.  

Utbildningsinnehåll

  • Trä- och linoleumsnitt
  • Torrnål
  • etsning
  • akvatint
  • monotypi 
  • Screentryck/serigrafi
  • Collografi, trycka stort
  • Materiallära
  • Digital bildbehandling/illustration/layout 

Gemensamt på alla Konst och Design-utbildningar

  • Konst och designhistoria  
  • Teckning & Kroki 
  • Skulpturala tekniker i skulpturverkstaden 
  • Screentryck 
  • Intro till träverkstaden  
  • Artist books  
  • Eget projektarbete  
  • Elevutställningar  
  • Gästlärare  
  • Studieresa till Berlin 

Följ skolan på Instagram

Konstgrafiklinjen

Utbildningens mål

  • Att ge dig förståelse för och kunskap i de konstgrafiska teknikerna 
  • Att i grupp och individuellt lösa uppgifter, dela kunskaper och ge och ta kritik och stöd i redovisningar och samtal 
  • Att få insikt i och självförtroende för vad du vill göra efter utbildningen 
  • Att ge dig lust att arbeta konstnärligt och tålamod att genomföra det 
Konstgrafiklinjen

Din tid på Östra Grevie folkhögskola

Termin 1: Genomgångar teoretiskt och praktiskt i de olika konstgrafiska teknikerna. Uppgifter baserad på genomgångarna enskilt, i grupp eller helklass. Konstteori/historia med fokus på grafik, teckning, studiebesök, gästlärare och samarbeten med andra klasser. 

Termin 2: Repetition/fördjupning i vissa tekniker, nya uppgifter, studiebesök, gästlärare. Större fokus från mitten på terminen på avgångsutställning för tvåorna och grafikens slututställning för hela klassen. Projektbeskrivningar för de som söker andra året. 

Termin 3: Tvåornas projektår startar med gruppsamtal och enskilda genomgångar av projekten. Ettor och tvåor arbetar de första veckorna med gemensamma uppgifter. Stor vikt läggs vid att gruppen skall fungera bra tillsammans och att alla skall känna trygghet i klassen.  

Termin 4: Beroende på projektets utformning fortsätter arbetet. Det är i vissa fall praktik, i andra fall arbetsprover, utställningar, presentationer, releaser mm. I slutet av terminen deltar alla tvåor i avgångsutställningen.  

Hur vi jobbar

På konstgrafiklinjen arbetar du både individuellt och i grupp. Det är i den kombinationen du utvecklas i din konstnärlighet. Skissredovisningar och tekniska analyser ger förståelse för de svårigheter alla stöter på i processerna. En tillåtande och hjälpsam miljö där vi ger varandra tips, råd och konstruktiv kritik efterhand. 

Vad du kommer lära dig

Genom att förstå de konstgrafiska teknikerna och materialen lär du dig att välja hur varje teknik, enskild eller i kombinationer, bäst fungerar med ditt eget uttryck. Du utvecklar ditt tecknande, dina kunskaper om grafik och lär känna konstnärer genom föredrag, ateljébesök, presentationer och inspo-onsdagar.

Tekniker

• Trä- och linoleumsnitt 
• Torrnål, etsning, akvatint, monotypi 
• Screentryck/serigrafi 
• Collografi, trycka stort 
• Materiallära 
• Digital bildbehandling/illustration/layout 
• Beskriva, skriva, redovisa och berätta muntligt om dina verk 

  • Måndag: Klassmöte, genomgång torrnål på plast och plåt, uppgift 1 
  • Tisdag: Testplåtar inför uppgiften och arbete med skiss. Skissredovisning och diskussion kring resultatet med testplåtarna; erfarenhetsutbyte 
  • Onsdag: Arbete med uppgiften, handledning, på em föreläsning konst- och/eller designhistoria 
  • Torsdag: Redovisning uppgiften eller fortsatt arbete, på em teckning/kroki 
  • Fredag: Valbara workshops, gästlärare, skulptur eller eget arbete 

Leta på internet eller i våra böcker och på biblioteket efter grafiker, konstnärer och andra vars uttryck du vill arbeta med. Gör en fri tolkning utifrån det du inspireras av med denne. Kombinera också din idé med begreppet diptyk:  

Diptyk kan syfta på två bilder som ibland länkas samman fysiskt och kanske också hör ihop motivmässigt och är tänkta att ses tillsammans. Ordet diptyk kommer från grekiska di’ptychon, som betyder just ”dubbeltavla”.  

Det viktigaste för uppgiften är att två bilder presenteras tillsammans och att du kan redogöra i text och tal för idén och hur bilderna förhåller sig till varandra. 

Formaten på plåtarnas ytterkant skall vara identiska; 250 x 333 mm, men tänk även att ytan kan användas i termer som; litet/stort, kvadratiskt/rektangulärt, andra former, svart/kulört osv. 

Till presentationen skall du skära passepartout i valfri storlek och form. Försök att tänka på detta redan på skisstadiet. 

Skär passepartouten i 300 grams Multidesignpapper. 

Konstgrafiklinjen

Att studera i Östra Grevie

Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!

Att studera Konstgrafiklinjen på skolan i Östra Grevie

Konst- och designutbildningarna håller till i huvudbyggnaden, Vellingehuset och främst i den arkitektprisbelönta Estetbyggnaden, där vi har våra klassrum och verkstäder.

Här finns textilverkstad med stora tryckbord för screentryck och en mycket väl underhållen vävstolspark, grafikverkstad med utrustning för en mängd olika trycktekniker, målarateljéer, fotostudios och mörkrum. Det finns en skulpturverkstad med möjligheter att arbeta med keramik, gips, frigolit, papier mache och mycket mer, ett välutrustat snickeri med bra maskiner samt en fantastisk tecknings- och projektsal som sträcker sig över 100 kvadratmeter.

Som studerande på någon av våra konst och design-utbildningar får du en introduktion/körkort till snickeri-, screentryck- och skulpturverkstäderna, varefter du kan använda dessa fritt. På varje inriktning studerar mellan 15 och 20 kursdeltagare och sammanlagt omfattar profilutbildningarna på Östra Grevie över 100 studerande.

Gemensamt för utbildningarna är blandningen av teori och praktiska övningar, men vi lägger också ett speciellt värde i din personliga kreativa utveckling. På konst- och designutbildningarna får du en kontinuerlig handledning i din konstnärliga process – lärarna är själva aktiva konstnärer och formgivare, och fungerar både som lärare och mentorer för din kreativa utveckling.

Utöver schemalagd arbetstid erbjuder vi valbara workshops, föreläsningar med inbjudna inspiratörer, studiebesök, studieresor och större gemensamma projekt. Vi ger en föreläsningsserie som syftar till att ge alla deltagare en bredare insikt i konst- och designhistoria och att få möta personer i konst- och designvärlden som delar med sig av sina erfarenheter. Du får också träffa tidigare deltagare som berättar om sina verksamheter efter ÖG. Gästlärare ger dig inblick i bokbinderi, att uttrycka dig i text och muntligt, skapa mönster, trycka på tyg och mycket mer.

Modellteckning

Som elev vid någon de estetiska kurserna på konst & design kommer tecknande att gå som en röd tråd genom din utbildning. Varje vecka har du och din klass teckningslektion, som ofta består av kroki- och modellteckning med levande modell. Du tränar din blick, ditt handlag och din gestaltningsförmåga; färdigheter som du har stor glädje av oavsett om du arbetar med textil, foto, grafisk form, reproduktion eller måleri.

Under teckningstimmarna kommer du också att arbeta med idéskisser, presentationer, bildteori och föreläsningar om sådant som perspektiv, komposition, 3D och formgivningsprinciper.

Studieresor

Varje läsår gör vi studieresor då vi bl. a besöker högskolor. Vart annat år reser hela Östra Grevie Konst och Design till Berlin där vi besöker konstmässor och inspireras av stadens atmosfär.

Verkstäder, workshops och gästlärare

Konstgrafiklinjen får du introduktion/körkort till snickeri- och skulpturverkstad. Du får träffa tidigare deltagare som berättar om sina verksamheter efter ÖG. Gästlärare ger dig inblick i bokbinderi, uttrycka dig i text och muntligt, skapa mönster, trycka på tyg och mycket mer. Vi planerar också att ha fler tvärworkshops mellan våra utbildningar inom konst och design. 

Våra verkstäder

  • Fotostudios 
  • Mörkrum 
  • Skulpturverkstad för keramik, gips, frigolit, papier mache och mycket mer 
  • Keramikugn 
  • Ett välutrustasnickeri med bra maskiner 
  • En fantastisk tecknings- och projektsal på över 100 kvadratmeter 
  • Textilverkstad – bl.a. med stora tryckbord för screentryck 
  • Vävstolspark 
  • Grafikverkstad med utrustning för en mängd olika trycktekniker 
  • Måleriateljéer 
  • Egen ateljéplats eller arbetsbänk i ditt hemklassrum (olika form beroende på utbildning) 
Konstgrafiklinjen

Vad händer sen?

Konstgrafiklinjen ger dig många möjligheter att gå vidare!

Vi ger dig en bred, förberedande utbildning som kan ta dig vidare till högre konstnärliga studier på konst/illustrations/designutbildningar inom eller utom landet, starta eget, eller ansluta till de kollektivverkstäder som finns i landet.

Under andra året kan du till exempel kolla möjligheter att söka stipendier och artists in residencies.

Efter utbildningen

  • högre utbildning
  • grafiker, såklart, egen kollektivt eller anställd
  • Illustratör
  • serietecknare
  • gatukonstnär
  • tatuerare
  • gallerist
  • och allt du vill 🙂
Konstgrafiklinjen

Hur ansökan går till

Ansök till oss med personligt brev och arbetsprov. Det gör att vi kan skapa oss en bra bild av dig som söker, så att gruppen ska bli så bra som möjligt. 

Vi erbjuder två olika inriktningar när du söker våra Konst & design-utbildningar – gymnasialt eller eftergymnasialt. Välj inriktning utifrån vad du vill ha ut av utbildningen.

Ansökan öppnar 1 feb.

Antagningsvillkor​

Gymnasial inriktning
Du kan söka denna kurs oavsett om du läst klart gymnasiet eller inte.

Eftergymnasial inriktning
Grundläggande behörighet från gymnasiet.
Observera att om du inte har grundläggande behörighet kan du ansöka om dispens p.g.a. särskilda skäl. Dessa skäl ska du beskriva skriftligt i ansökan.

I din ansökan ska du bifoga:

  • Personligt brev 
  • Personbevis för studier 
  • Gymnasiebetyg 
  • Arbetsprover

Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.

Här hittar du mer information om att söka till oss på Östra Grevie.

Konstgrafiklinjen

Utbildningens lärare

Max är huvudlärare på Konstgrafiken.

Utbildningar med öppen ansökan – just nu!

Här kan du läsa om alla våra utbildningar

Här kan du läsa hur ansökan går till

Skip to content