Socialpedagog – Yrkesutbildning

Vill du gå en utbildning som gör skillnad i människors liv? Vill du utvecklas som människa? Socialpedagogutbildningen är en bred utbildning med goda anställningsmöjligheter efter fullgjord utbildning.

Det kan dessutom uppkomma en möjlighet att genomföra din praktik utomlands eftersom vi arbetar med en ansökan som kommer göra det möjligt att praktisera utomlands.

  • Du ska ha fyllt 23 år, senast antagningsåret..
  • Du har examen från en 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola och då med särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2.
  • Relevant erfarenhet från yrkesområdet, styrkt genom referenser och intyg är meriterande.
  • Du som har praktisk erfarenhet kan söka utbildningen på reell kompetens– följ instruktionerna i dokumentet ”Validering med reell kompetens” (öppnas i nytt fönster) och bifoga till din ansökan.

Antagningen kommer att ske genom intervjuer och vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Praktiska detaljer

Namn: Socialpedagog
Kurstyp: Yrkesutbildning
Studietakt: Heltid (100%)
Längd: 4 terminer
Språk: Svenska
Studieort: Östra Grevie
Kursstart: Augusti
CSN-berättigad: Ja
Terminskostnad: 700 kr
Materialkostnad: 400 kr
Internat: Finns

Utbildningens lärare

Utbildningsledaren Cilla har 16 års erfarenhet av att arbeta på olika Socialpedagogutbildningar.

Socialpedagog

Utbildningens innehåll

Som socialpedagog arbetar du med att förbättra livssituationen för människor i alla åldrar. Du arbetar aktivt och professionellt med enskilda individer och grupper och deltar i olika former av förändrings- och behandlingsarbete.

I utbildningen läggs stor vikt vid personlig utveckling och grupprocesser. I vår utbildning arbetar vi processinriktat med erfarenhetsbaserat lärande där teorier och begrepp varvas med reflektion och praktiska övningar, både individuellt och i grupp.

Praktiken utgör en betydande del av utbildningen. Du som deltagare söker din praktikplats själv, men skolan har ett nätverk av arbetsgivare som du kan ta del av.

Det finns också möjlighet att genomföra din praktik utomlands eftersom vi ingår i ett samarbete med Erasmus+!

Samarbetet med arbetlivet under utbildningen är viktigt och första terminen får vi varje vecka besök av företrädare inom yrkesområdet. Vid första terminens uppstart genomför vi en lägerverksamhet där vi praktiskt tillämpar olika kursmoment.

Vi är medlemmar i BALSAM (länk öppnas i ny flik) och arbetar i enlighet med dess utbildningsmål och styrdokument.

I mötet med andra lär du dig om dig själv och din omvärld, därför är ditt aktiva deltagande i gruppen viktigt och utbildningen förutsätter din dagliga fysiska närvaro på skolan.

Folkhögskolans pedagogik utgår från tron om att varje individ utvecklar en personlig relation till sina kunskaper och att lärandet sker i samspel med övriga deltagare. Ett aktivt och närvarande deltagande är obligatorisk för att kunna tillgodogöra sig de kunskaper och färdigheter som utbildningen syftar till.

Utbildningsinnehåll

  • Socialpedagogik
  • Kommunikation och samtalsmetodik
  • Behandlingsmetoder
  • Lagstiftning och dokumentation
  • Individ och grupp
  • Ledarutbildning
  • Samhällskunskap med social inriktning
  • Psykiatri, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
  • Arbetsmarknadsfrågor
  • Projektplanering, tillämpas praktiskt genom läger.
  • Hälsopedagogik
  • Socialpsykologi
  • Kunskapsteori och vetenskaplig metod
  • Fördjupningsarbete
  • Praktik (LIA- lärande i arbete)

Socialpedagogs instagram

Under gårdagen besökte vi i årskurs 1 organisationen @helamalmo i Nydala. Föreningen bedriver strukturellt förändringsarbete med ändamålet att verka för ett socialt hållbart samhälle, med särskilt fokus på unga människor i socioekonomiskt utsatta områden. Organisationens motto är att skapa en familjär och trygg miljö för barn och unga och att erbjuda en meningsfull fritid. På mötesplatsen i Nydala fick vi en rundvandring av Amar i deras lokaler och vad de har att erbjuda för aktiviteter. Allt från gamingrum, gym, kampsportsrum, pingis och biljard, fashionrum, kreativitetsrum, biorum, ett bibliotek, studierum, en egen musikstudio och en stor danslokal m.m. Vi fick också bekanta oss tillsammans med socialpedagogerna i årskurs 2 från @gotlandsfolkhogskola som var på besök. En mycket inspirerande förmiddag hos @helamalmo med deras förändringsarbete och otroligt viktiga roll för barn och ungdomar. Tack Amar och tack @helamalmo! 💜/ Socped 1
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.

Aktuellt på utbildningen

Socialpedagog

Att studera i Östra Grevie

Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!

Följ skolan på Instagram

Porträtt: Aljush satsar på kärleken - Säkerhetspolisen fann skönheten i Sverige Inspirerad av polisfilmer och med en förkärlek till uniform och blåljus slog Aljush Shemshedins hjärta volter när stadens polisutbildning besökte hans skola i jakt på nya aspiranter. Dagen efter studenten ansökte han – och kom in. Nu har han lagt uniformen på hyllan för att satsa allt på kärleken. Områdespolis, trafikpolis, teamledare i insatsstyrkan och slutligen säkerhetspolis. 37-årige Aljush har arbetat som polis i hemlandet Makedonien i sexton år och löst alla sorters brott. Tiden inom säkerhetstjänsten får han ej prata om, men de andra jobben berättar han gärna anekdoter. En gång, berättar han, hade han stressat på morgonen och råkat parkera sin privata bil i polisgaraget. Sedan höll han på att ta den när han skulle på uppdrag. En annan gång hade en polis som just skulle gå i pension skyddat och övervakat en demonstration i civila kläder. Han hade tagit ut pensionen i förskott. Och när Aljush skulle be om sin frus hand från hennes pappa och kom dit i polisuniform blev svärfadern orolig. Vad gjorde en polis hos dem, vad hade hänt? Aljush skrattar och blickar ut genom fönstret på lärarnas kontor på Östra Grevie folkhögskola i Malmö. Blicken dröjer sig kvar på trafiken utanför och för en stund försvinner han bort i tankarna. – Vad jag saknar mest med jobbet? Kollegorna. Vi skojade hela tiden. Med cheferna och när vi var ute i tjänst var allt mycket seriöst och vi väldigt disciplinerade men på kontoret slappnade vi av. Hans kärlek till yrket handlar om att vilja hjälpa människor och gilla att lösa problem. Aljush gillar variationen i polisyrket, att det hände någonting nytt varje dag. Ena dagen medlade han mellan grannar som kommit i luven på varandra, den andra skyddade han högt uppsatta politiker och den tredje arbetade han preventivt mot kriminalitet. Läs hela intervjun på vår hemsida! Länk i bio 🤩 #östragreviefolkhögskolaimalmö #ög_poträtt #folkhögskola #östragreviefolkhögskola #allmänkurs
God jul till alla er som firar 🎄 Och en riktigt vilsam ledighet till alla! Ta hand om er själva, varandra och tänk lite extra på de som är ensamma. Vi ses igen i januari!

Röster om utbildningen

Cilla är en trygghet som sprider en känsla av tillhörighet - och att vi alla är bra på vårt eget vis. Att få ha Cilla som lärare är något jag skulle önska att alla skulle få.

Hon väcker och stärker ens självkänsla på ett magiskt vis, visar ett engagemang och även sin egen sårbarhet som gör att man själv vågar öppna sig.

Jag är så tacksam för hennes tid och omtänksamhet.

Socialpedagog

Vad händer sen?

Verksamhetsområdet för socialpedagoger är socialiserande, mobiliserande och inkluderande insatser för barn, ungdomar och vuxna, men även för familjer med behov av socialpedagogiska förändringsprocesser.

Det är viktigt att socialpedagogerna i sitt arbete är professionella, öppna och visar en förståelse för de människor de möter.

Efter utbildningen

När du är färdigutbildad socialpedagog kan du exempelvis arbeta på

  • HVB (Behandlingshem)
  • Öppenvård
  • Skola
  • Socialpsykiatrin
  • Ideella organisationer
  • Kriminalvården
  • SiS (Statens institutionsstyrelse)
Socialpedagog

Hur ansökan går till

Antagningen kommer att ske genom intervjuer och vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Ansökan öppnar 1 feb.

Antagningsvillkor​

  • Du ska ha fyllt 23 år, senast antagningsåret..
  • Du har examen från en 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola och då med särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2.
  • Relevant erfarenhet från yrkesområdet, styrkt genom referenser och intyg är meriterande.
  • Du som har praktisk erfarenhet kan söka utbildningen på reell kompetens– följ instruktionerna i dokumentet ”Validering med reell kompetens” (öppnas i nytt fönster) och bifoga till din ansökan.

I din ansökan ska du bifoga:

  • CV
  • Personligt brev
  • Betyg
  • Eventuella intyg

Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.

Här hittar du mer information om att söka till oss på Östra Grevie.

Utbildningar med öppen ansökan – just nu!

Här kan du läsa om alla våra utbildningar

Här kan du läsa hur ansökan går till

Skip to content