Konst & design

Vill du arbeta med Konst och design i olika former?
Kanske söka vidare till konstskolor så som Konstfack, Malmö Acadamy of Art, HDK eller Beckmans? Läs vår konstförberedande utbildning Konst och design – vi erbjuder fem olika inriktningar i Östra Grevie! 

Vill du arbeta med Konst och design i olika former? Kanske söka vidare till konstskolor så som Konstfack, Malmö Acadamy of Art, HDK eller Beckmans? 

Läs vår konstförberedande utbildning Konst och design – vi erbjuder fem olika inriktningar i Östra Grevie!

 

Vilken inriktning är du intresserad av?

Inriktningar och nivåer

På Konst och design erbjuder vi  fem olika inriktningar på två olika kursnivåer.

Du söker direkt till den utbildning du är intresserad av med arbetsprov och ett personligt brev. Efter ett första urval kan du bli kallad till antagningsintervju. I detta steg av antagningsprocessen fastställs sen kursnivån. Efter en sista urvalsprocess får du sen skriftligt besked om antagning.

Till Konst och design år 2 söker du med en projektbeskrivning. Du kan endast söka till år 2 om du har gått år 1 på Östra Grevie folkhögskola.

Utbildningarna är studiemedelsberättigade (läs mer om studiemedel på CSN:s hemsida).

Kursnivåerna du kan välja mellan är…

Gymnasial (Bas) som berättigar till studiemedel på gymnasial nivå och…

Eftergymnasial (Bredd) som berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå

Konst och design år 2 berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå. När du söker studiemedel hos CSN söker du ”Konst och design, gymnasial utbildning, GY, Östra Grevie”, eller ”Konst och design, eftergymnasial utbildning, EG, Östra Grevie”.  

Som antagningsvillkor på samtliga utbildningar gäller företrädesvis behörighet från 3-årigt gymnasium eller motsvarande. Som antagningsvillkor på Gymnasial (Bas) behöver du dock inte ha grundläggande behörighet från gymnasiet.

FAQ – Konst och design

Vi byter arbetsprover inför varje år. Instruktioner för arbetsproverna publiceras på skolans hemsida i samband med att ansökan öppnar den 1 februari. Instruktionerna finns på hemsidan fram till att ansökan stänger 30 april. I vår bedömning av arbetsproverna intresserar vi oss för dina förkunskaper och hur du tolkar och löser den givna temauppgiften. 

Instruktionerna finner ni på respektive inriktningssida:

Fotografi

Fria förberedande konstlinjen

Grafisk design

Konstgrafiklinjen

Textil konst och design

Du bör välja nivå utifrån dina intressen och din erfarenhet inom Konst och design.  

Om du inte har så mycket erfarenhet och kunskap kan den gymnasiala nivån (Bas) vara rätt val för dig. På basinriktningen får du en stabil bas med kunskaper och färdigheter inom det konstnärliga områdets praktiska och teoretiska grunder. Nivån har fokus på ämnen inom konst och design. Den inkluderar inte de gymnasiegemensamma ämnena (såsom Svenska, Engelska, Matematik, Naturkunskap etc). Du kan alltså läsa denna nivå oavsett om du har gått klart gymnasiet eller inte.  

Om du redan har en del kunskap och erfarenhet inom konst och design kan den eftergymnasial nivån (Bredd) vara rätt för dig. På eftergymnasial nivå (Bredd) kan du som redan har baskunskaper få redskap och kunskap i den riktning du eftersträvar. Du får möjlighet att bredda och fördjupa dina kunskaper. För att söka till utbildningen på eftergymnasial nivå behöver du ha gått klart gymnasiet.  

I antagningsprocessen genomför vi intervjuer då vi diskuterar ditt val av nivå och vad som passar dig bäst. 

Ja, våra utbildningar är studiestödsberättigade och du kan ansöka om studiestöd hos CSN. 

Om du är under 20 år och ska gå den gymnasiala nivån (Bas) så får du studiehjälp från CSN. Det är samma bidrag som du får när du går på gymnasiet. Studiehjälp behöver du inte ansöka om. När du registreras på utbildningen skickar skolan in dina uppgifter till CSN som prövar om du har rätt till studiehjälp och påbörjar utbetalningarna. 

Om du är under 20 år och ska gå den eftergymnasiala nivån (Bredd) så kan du ansöka om studiemedel. Du kan välja att endast söka bidrag, eller att söka bidrag och studielån. 

Från och med hösten du fyller 20 år behöver du ansöka om studiemedel oavsett om du går gymnasial (Bas) eller eftergymnasial (Bredd). Du kan välja att endast söka bidrag, eller att söka bidrag och studielån. Om du går den gymnasial (Bas) ska du ansöka om studiemedel på gymnasial nivå. Om du går eftergymnasial (Bredd) ska du ansöka om studiemedel på eftergymnasial nivå. 

Du kan läsa mer om studiestöd på CSN:s hemsida

Våra kurser har  två olika nivåer. På den gymnasiala kursen (Bas) som är en grundläggande baskurs ingår ingen praktik.

den eftergymnasiala kursen (Bredd) som är yrkesinriktad har du möjlighet till praktik under första året. Kursens andra år inkluderar även den en praktikperiod.

De som söker sig till oss har alla olika förkunskaper och erfarenheter. Vissa har studerat eller jobbat med något helt annat innan.

Vi lägger stor vikt på de arbetsprover som skickas in med ansökan. Utöver detta så ser vi också på vad utbildningen kan ge den ansökande utifrån tidigare erfarenheter och motivation i personligt brev. 

Alla deltagare på Konst och design har tillgång till följande gemensamma verkstäder; 

  • Skulpturverkstad för keramik, gips, frigolit, papier mache och mycket mer 
  • Keramikugn 
  • Ett välutrustat snickeri med bra maskiner 
  • En fantastisk tecknings- och projektsal på över 100 kvadratmeter 

 

Varje kurs har också egna verkstäder reserverade för deltagarna på kursen.

Söktrycket varierar mellan kurserna, men ofta får vi väldigt många ansökningar. Det gör att konkurrensen är hård om de ca 10 platserna per kurs. Det är alltid bra att söka till flera skolor eftersom det är många som vill in på utbildningarna. 

Om du vill söka igen rekommenderar vi ett besök till skolans Öppet Hus som hålls en fredag och en lördag varje vårtermin. Då är alla välkomna och kan träffa deltagare, lärare och har möjlighet att ställa frågor och få feedback på arbetsproverna

"Det spelar ingen roll vad du kan innan – det viktigaste är viljan att lära sig"

FIlmat av Grafisk design – Nya media alumni Tim Jedeur Palmgren

Bara 17 minuter med tåg från Malmö håller de fem konst- och design-utbildningarna till, i den arkitektprisbelönta Estetbyggnaden.

Här finns textilverkstad med stora tryckbord för screentryck och en mycket väl underhållen vävstolspark, grafikverkstad med utrustning för en mängd olika trycktekniker, målarateljéer, fotostudios och mörkrum. Det finns en skulpturverkstad med möjligheter att arbeta med keramik, gips, frigolit, och mycket mer, ett välutrustat snickeri med bra maskiner samt en fantastisk tecknings- och projektsal som sträcker sig över 100 kvadratmeter.

Studieresor och utställningar

Varje läsår gör vi studieresor då vi bland annat besöker intressanta aktörer. I flera år har vi till exempel deltagit i Sweden International Design Festival som sker i maj.  

Vartannat år reser hela Östra Grevie Konst och Design till Berlin där vi besöker konstmässor och inspireras av stadens atmosfär.

Gemensamma utbildningsinslag för alla Konst & Design-utbildningar

VÅR UNDERVISNING ÄR TILL STORA DELAR PROJEKTBASERAD. Studierna är uppdelade i kurser som löper över varje termin där praktik och teori varvas genom olika moment: gruppkritik, föreläsningar, workshops, och kursmoment så som portfolio och artistbook– och utställningsproduktion, djupare kunskaper i modellteckning, krokis, skiss och skulptural gestaltning.

I studierna ingår också studiebesök, intressanta gästlärare samt individuell handledning. 

Läser du två år avslutas utbildningen med ett självständigt projektarbete och slututställning.

Händer som gör keramik med lera
Keramiksalen

För alla på Konst & Design

Våra verkstäder

Vilken inriktning som har tillgång till vilka verkstäder skiljer sig lite åt. Se enskilda inriktningen för mer information!

Våra lokaler

Som studerande på vår konst och design-utbildning får du en introduktion/körkort till snickeri-, screentryck- och skulpturverkstäderna, mörkrummet och fotostudion, varefter du kan använda dessa fritt. På varje inriktning studerar mellan 15 och 20 kursdeltagare och sammanlagt omfattar profilutbildningen på Östra Grevie över 100 studerande.  

Gemensamt för inriktningarna är blandningen av teori och praktiska övningar, men vi lägger också ett speciellt värde i din personliga kreativa utveckling. På konst- och design får du en kontinuerlig handledning i din konstnärliga process – lärarna är själva aktiva konstnärer och formgivare, och fungerar både som lärare och mentorer för din kreativa utveckling. 

Utöver schemalagd arbetstid erbjuder vi valbara workshops, föreläsningar med inbjudna inspiratörer, studiebesök, studieresor och större gemensamma projekt. Vi ger en föreläsningsserie som syftar till att ge alla deltagare en bredare insikt i konst- och designhistoria och att få möta personer i konst- och designvärlden som delar med sig av sina erfarenheter. Du får också träffa tidigare deltagare som berättar om sina verksamheter efter Östra Grevie. Gästlärare ger dig inblick i bokbinderi, att uttrycka dig i text och muntligt, skapa mönster, trycka på tyg och mycket mer. 

Modellteckning

Som deltagare på konst & design kommer tecknande att gå som en röd tråd genom din utbildning. Varje vecka har du och din klass teckningslektion, som ofta består av kroki- och modellteckning med levande modell. Du tränar din blick, ditt handlag och din gestaltningsförmåga; färdigheter som du har stor glädje av oavsett om du arbetar med textil, foto, grafisk form, reproduktion eller måleri.

Under teckningstimmarna kommer du också att arbeta med idéskisser, presentationer, bildteori och föreläsningar om sådant som perspektiv, komposition, 3D och formgivningsprinciper. 

Man sitter vid skrivbord och skissar
Konst & design

Steg för steg - såhär söker du till oss

  1. Läs om alla våra utbildningar och välj inriktning och kursnivå du vill söka. Skapa ett sökkonto och ansök via hemsidan, läs mer om det här.

     

  2. Bifoga personligt brev, personbevis, betyg och arbetsprover. Varje inriktning har egna instruktioner för vad som ska ingå i arbetsproverna. Var noga med att följa instruktionerna för vad som ska ingå och hur arbetsprover ska bifogas i ansökan.

     

  3. När ansökan stängt gör kursansvariga ett första urval och kallar till antagningsintervju.

     

  4. Intervju hålls där du får frågor om intressen, erfarenheter och vad du vill ha ut av utbildningen. Vi pratar om vilken kursnivå du är behörig till. Om du är behörig till båda kursnivåer diskuterar vi vilken som skulle passa dig bäst.

     

  5. Kursansvariga gör ett sista urval och antagningsbesked skickas ut. Du får besked på mejl om du är antagen, ej antagen eller om du är reserv.

    Ansökan är öppen 1 februari till 30 april.

 

Ansökan i Schoolsoft

Rangordna dina val genom att markera kursen och dubbelklicka i någon av fälten i kolumnen ”Val”.

Personbevis ska bifogas med ansökan. Logga in på Skatteverket med BankID här, ➞ välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.

Vilken nivå passar dig?

Vi erbjuder två olika nivåer när du söker till en av Konst & design-utbildningens inriktningar.

Den gymnasiala nivån (Bas), eller den eftergymnasiala nivå (Bredd).

Här kan du läsa mer om skillnaderna.

På Konst och Design – Gymnasial (Bas) får du en stabil bas med kunskaper och färdigheter inom det konstnärliga området. Du får praktiska och teoretiska grunder för att självständigt uttrycka dig genom ditt konstnärskap och kunna söka till andra året eller högre utbildningar.
 

Antagningsvillkor: Du behöver inte ha grundläggande behörighet från gymnasiet. Om du har grundläggande behörighet från gymnasiet och är intresserad av att gå en baskurs kan du också söka denna kurs på gymnasial nivå. Urval görs baserat på arbetsprover.

 

På Konst och Design – Eftergymnasial (Bredd) kan du som redan har baskunskaper få redskap och kunskap i den riktning du eftersträvar. Du får utforska konst och designs rika bredd på möjligheter och egna vägar. Det finns även möjlighet att göra praktik. Efter slutförd kurs ska du som deltagare ha tillräckliga kunskaper och färdigheter inom det konstnärliga områdets praktiska och teoretiska grunder för att självständigt söka dig fram inom olika former av yrkeslivet.

Antagningsvillkor: Du behöver ha grundläggande behörighet från gymnasiet. Urval görs baserat på arbetsprover.

Till Konst och Design år 2 kan du endast söka om du har gått år 1 på Östra Grevie folkhögskola. Då söker du med en projektbeskrivning. Under det andra året arbetar du mer självständigt med det egna projektet. Kursdeltagaren deltar under projekttiden även i annan undervisning med teckning/ kroki, föreläsningar och workshops. Du förväntas kunna arbeta självständigt och driva dina egna projekt då det självständiga arbetet är en betydande del av utbildningen. Det finns även möjlighet att göra praktik under det andra året. Läsåret avslutas med en gemensam slututställning för alla andraårsdeltagare på Konst & Design.


Antagningsvillkor: Du behöver ha gått år 1 på kursen för att vara behörig till år 2. Du behöver ha grundläggande behörighet från gymnasiet. Vid urval tittar vi på din studietid under år 1 samt en projektplan som du tar fram i samråd med lärarna.

Arbetsprover & ansökningsvillkor

Ansökningsvillkoren och arbetproverna finner ni på inriktningarnas egna sidor. De skiljer sig åt.

Årets arbetsprov finns tillgängligt under ansökningsperioden 1 februari – 30 april. 

Följ våra olika konstinriktningar på Instagram
Träsnitt!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @konstmoa ...Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @mittkreativautlopp ...Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @_carinantoniart_ ...Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @mimiahlgrensvedegren ..Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @estersskapande ..Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
Teaser inför konstgrafikens slutkalas - Utklipp av ett verk gjord av @skarnsdjaur ..Onsdag 29e Maj 18:00-22:00 Coop huset Värnhem, Malmö Föreningsgatan 72Försäljning av grafiska verk, snacks & lotteri kommer finnas!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Utbildningar med öppen ansökan – just nu!

Ort
Östra Grevie
Ort
Östra Grevie
Ort
Malmö
Längd
2-3 terminer
Ort
Östra Grevie
Längd
2-6 terminer
Ort
Östra Grevie
Längd
2 terminer
Ort
Östra Grevie
Längd
3 terminer
Ort
Östra Grevie
Längd
Varierar beroende på deltagarens behov – minst två terminer
Ort
Malmö
Längd
Beroende på deltagarens behov – minst två terminer
Ort
Malmö
Längd
2 terminer
Ort
Malmö
Längd
2 terminer
Ort
Malmö
Längd
1 år (Vb) 2 år (USK)
Ort
Östra Grevie
Längd
4 terminer
Ort
Östra Grevie

Här kan du läsa om alla våra utbildningar

Här kan du läsa hur ansökan går till

Skip to content