Hem / Utbildningar / Yrkesutbildningar / Musikteater
En av Sveriges ledande folkhögskoleutbildningar inom musikteater med fokus på berättande genom sång och skådespeleri.
En av Sveriges ledande folkhögskoleutbildningar inom musikteater med fokus på berättande genom sång och skådespeleri.
15 augusti: 10:00 – Skolstart
19-20 september: Studiedagar
25 oktober: Studiedag
28 oktober – 1 november: Höstlov
18 december: Skolavslutning
9 januari 2025: Skolstart
17–21 februari 2025: Sportlov
14–18 april 2025: Påsklov
4 juni 2025: Skolavslutning
Teater är så mycket mer än att agera. Sjunga är så mycket mer än att skapa toner. Det ena utesluter inte det andra. Idag har begreppet ”musikteater” blivit en genre som står för sig själv vid sidan av teater, opera, och musikal. Musikteaterutbildningen har funnits på Östra Grevie folkhögskola sedan 2015. Här lägger vi stort fokus på att lära sig skapa en berättelse, du får verktygen att kunna driva en berättelse oavsett om du sjunger eller talar.
Vi är en utbildning som förbereder dig för att söka vidare och hantera universitetet eller högskoleutbildning, men också ge dig en idé av vad skådespelar och sångyrket kräver och möjligheten att ta dina första kliv ut i arbetslivet. Vi söker dig som har avslutat dina gymnasiestudier och har ett brinnande intresse för sång och skådespeleri. Vi vill att du som börjar på vår utbildning är nyfiken och modig, och vill satsa ett och ett halvt år på att utvecklas.
Vi drivs av tanken att artisteri är ett yrke, och att det är något man kan påverka och utveckla. Därför är arbetet med ditt självförtroende och din självkänsla, att våga stå för det man gör på scen, centralt på vår utbildning. Återkommande fraser på utbildningen är ”prestation står i vägen för utveckling” och ”man måste våga misslyckas för att lyckas”. Vår utbildningen är krävande och att stå på scen är krävande, så att hitta lust och trygghet att stå på scenen är kanske det allra viktigaste.
Efter utbildningen hos oss går många av våra deltagare vidare till högre utbildning, eller arbete, inom sång och teater.
På Musikteaterutbildningen spenderar du veckorna med undervisning i form av workshops, sång- och teaterklass. Utöver den lärarledda tiden förväntas du arbeta mycket på egen hand. Skolans faciliteter är öppna på kvällar och helger. Lärarna arbetar deltid eftersom de är aktivt yrkesutövande inom scenkonstområdet.
Termin 1: Grundämnen: Skådespelarträning, sånglektion, fys, musikteori, ensemblesång, repertoarklass, sångworskhop. Första halvan av terminen jobbar vi med ett vokalt ensemblesångsprojekt – Vinterkonsert som redovisas för publik. Efter höstlovet har vi interpretation med fokus på vilja, situation, hinder & medel. Interpretation är en kurs där man förbereder en låt, jobbar med dens berättelse inför klassen tillsammans med pedagoger. Interpretationskursen avslutas innan jullovet i en redovisning inför publik.
Innan jullovet har man också ett berättareprojekt där man i grupper berättar en saga tillsammans som en ensemble, med både röst och kropp. Det arbetet redovisas för publik.
Termin 2: Grundämnen fortsätter. Fram till sportlovet jobbar vi med ett talteaterprojekt – en pjäs. Denna pjäsredovisas innan sportlovet för publik. Andra delen av termin två jobbar vi med vårredovisningen. Alla deltagare får en scen och en sång samt ensemblenummer. Vårredovisningen redovisas inför publik.
Termin 3: I termin tre läggs allt fokus på grundämnena. Interpretationen kommer tillbaka där vi fördjupar arbetet och vår metodträning. Sånglektioner varvas med sångworkshop och ensemblesången drivs mot slutredovisningen. Ett större fokus läggs på deltagarens eget arbete och förståelse. Skådespelarträningen fördjupas och kulminerar i en redovisning där scener vävs ihop med ensemblesång. Denna redovisning är deltagarnas sista redovisning på Östra Grevie.
Hos oss är varje deltagare unik och har ett egenvärde som alltid är 100%. Därför lägger vi fokus på det vi gör, och det kan vi påverka. Vi drivs av att hitta det unika i varje deltagare och att ingen ska vara den andra lik. Vi tror på metodträning som ger deltagaren en grund att falla tillbaka på när press och stress knackar på.
Vi har inga föreställningar, bara redovisningar, deltagaren redovisar sitt arbete där hen är i sin utveckling just nu. Prestera kan deltagaren göra när hen är färdigutbildad och får betalt. Hos oss är deltagarens enda uppgift att utvecklas, våga ta risker, satsa allt och våga göra fel.
”Prestation står i vägen för utveckling”
Du kommer lämna Musikteaterutbildningen med en ökad förståelse av grundstenarna i skådespeleri, att kunna driva och förstå en text oavsett den sjungs eller talas.
Du kommer ha jobbat med att få tillgång till hela din vokala röst, både bröströst och huvudklang. Fått en bra grund i andning och stöd utifrån dina röstförutsättningar.
Artisteri är ett yrke, och att det är något man påverka och utveckla. Därför är det centralt på vår utbildning att utveckla ditt självförtroende och din självkänsla, att våga stå för det man gör på scen.
Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!
Musikteaterutbildningen vid Östra Grevie folkhögskola var för mig lite som en räddning när jag var nära att ge upp en framtid som musikalartist.
Jag fick där ett bemötande som jag inte fått någon annanstans, vilket gjorde att jag blev mer motiverad att fortsätta på samma bana.
Det upplägget och tempot utbildningen har var en perfekt förberedelse och startsträcka för mina fortsatta studier vid Balettakademien i Göteborg.
Jag kan med all säkerhet säga att jag inte skulle varit den eller där jag är idag utan Musikteaterutbildningen i bagaget. Jag har den och lärarna där att tacka för mycket.
Simon Tofft – Östra Grevie 2015-2016 – Balettakademin Göteborg 2016-2019
Efter utbildningen hos oss är det vanligt att söka sig vidare till andra studier, ofta till universitet, högskola eller annan folkhögskola. Många av våra deltagare söker sig till Göteborg, där det finns ett antal olika utbildningar inom musikal att välja mellan: ”Artisten” (Musikal på Göteborgs Teaterhögskola) Balettakademin eller PAS (Performing Arts School).
Andra söker sig till musikhögskolan eller fördjupning i teater på t.ex. Teaterlinjen på Fridhems folkhögskola.
Hos oss ligger det ingen värdering i vilka val du gör efter avslutad utbildning. För oss är det lika ok att säga ”det här var roligt men det är inget för mig”. Då vet vi att vi har lyckats med vårt mål av att ge en tydlig bild av vad det här yrket innebär.
För att studera på musikteaterutbildningen hos oss på Östra Grevie krävs att du har grundläggande gymnasiebehörighet. Utöver det ansöker du till oss med personligt brev och en audition, eller scenprov som vi kallar det. Ditt scenprov sker här på Östra Grevie folkhögskola. Till scenprovet ska du ha förberett två sånger och en monolog som finns på vår hemsida när ansökan öppnar.
Årets scenprovsdagar infaller 20-22 maj 2024. Du gör provet på en av dessa dagar.
Grundläggande gymnasiebehörighet
Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.
Östra Grevie folkhögskola | 2024