Allmän kurs – Grundskolekurs för vuxna – Malmö

Allmän kurs – Grundskolekurs för vuxna – Malmö

Allmän kurs – grundläggande grundskolenivå är en utbildning som ger dig behörighet på grundläggande nivå, så att du kan söka vidare till gymnasiet. Här studerar du med andra vuxna i en hemtrevlig miljö, och vi fokuserar extra på svenska språket om du behöver det.

Allmän kurs – grundläggande grundskolenivå är en utbildning som ger dig behörighet på grundläggande nivå, så att du kan söka vidare till gymnasiet. Här studerar du med andra vuxna i en hemtrevlig miljö, och vi fokuserar extra på svenska språket om du behöver det.

Praktiska detaljer

Kurstyp: Allmän kurs – grundläggande grundskolenivå
Längd: Varierar beroende på deltagarens behov – minst två terminer
Språk: Svenska
Studieort: Malmö
Kursstart: Januari och augusti
CSN-berättigad: Ja
Terminskostnad: 500kr/termin
Internat: Nej

Följ oss på Instagram

Läraren Stinas brandtal för folket och folkhögskolan, samtalet, demokratin och vår planet! #folkhögskolanbildarsverige #folkbildning
91 1
Allmän kurs – Grundskolekurs för vuxna – Malmö

Utbildningens innehåll

Allmän kurs – grundläggande grundskolenivå passar dig som saknar grundläggande behörighet på grundskolenivå, behöver komplettera några ämnen eller bara friska upp dina grundkunskaper för att förbereda dig inför att studera vidare.  

Hos oss läser du in din behörighet i en hemtrevlig och kreativ miljö på Persborgstorget i Malmö. Du har nära kontakt med dina lärare, och när du börjar din utbildning hos oss sätter ntillsammans upp en individuell studieplan så att du ska nå dina mål.  

Du går i en klass med andra deltagare som befinner sig på samma nivå som du, och består av personer i alla möjliga åldrar och som kommer från världens alla hörnVåra lärare är utbildade för att arbeta med vuxna studerande, och vi fokuserar på svenska språket för de som behöver. 

Du studerar på heltid alla dagar i veckan, och läser ämnena svenska eller svenska som andraspråk, samhällskunskap, matematik, engelska, SO och naturkunskap. 

Utbildningsinnehåll

  • Svenska 
  • Engelska 
  • Matematik 
  • Naturkunskap 
  • Samhällskunskap 
  • SO (religion, historia, geografi) 
  • Läsförståelse och läsning av skönlitteratur 
  • Muntliga diskussioner 
  • Grammatik 
  • Digitala läromedel 
  • Studiebesök och utflykter (både i och utanför Malmö)   

Följ Östra Grevie på Instagram

Röster i rörelse

Mellan klan och stat
10 oktober, kl. 18.00

Plats: Östra Grevie folkhögskola, Gamla landsvägen 39. 

Föreläsning av Per Brinkemo. 
Öppet för alla!
 
“I Sverige är vi “marinerade i staten”. Vi tar det sociala skyddsnätet för givet och har lärt oss navigera mellan de olika myndigheterna. Dessutom litar vi på våra myndigheter. När staten inte fungerar eller går att lita på måste du i stället förlita dig på dina släktingar, klanen. Klansamhället är den dominerande sociala organisationen i en stor del av världen, då många av de som kommer till Sverige i dag kommer från dessa områden är det viktigt att vi förstår hur klansamhället fungerar för att kunna förstå vår omvärld, vårt samhälle och förbättra integrationsprocessen. ”
Per är journalist för tidningar och djuplodande TV, arbetat för Somaliland på Rosengård och skrivit boken Mellan klan och stat. Röster i rörelse – vägra förenkla! Tillsammans möts vi och engagerar oss i komplexa frågor.

Röster i rörelse är en serie samtalsevenemang på sex skånska folkhögskolor i samarbete med ABF. Teman och talare är valda utifrån en vilja att ge vidgade och varierade perspektiv på samtiden.

@hyllieparkfolkhogskola / @ostragrevie_folkhogskola 
@skurups_folkhogskola / @malmofhsk / @glokala 
@osterlensfhsk / @abfmalmo / @abf_skane 

#perbrinkemo #folkhögskola #folkbildning #abf #rösterirörelse
Vill du söka till Allmän kurs i Östra Grevie? Missa inte våra återkommande BESÖKSDAGAR! 

Nästa besöksdag sker på tisdag 26/9 mellan kl 9-10.

Spana in våra fina lokaler, träffa våra trevliga lärare och få en känsla av hur det är att studera hos oss!

Välkommen 💜

#östragreviefolkhögskola #östragrevie #allmänkurs #folkbildning #väljfolkhögskola #folkhögskola
Hej Asma! Vad har du gjort i sommar?

– Under sommarlovet arbetade jag som vårdbiträde inom hemtjänsten i två månader. Det var mitt livs första jobb! Arbetet var början på en ny väg för mig där jag lärde mig mycket om det svenska livet. Jag lärde mig hur man arbetar med en grupp och hur man samarbetar med varandra för att skapa en bra och sammanhållen arbetsmiljö. Jag gick fem olika utbildningar om bland annat hälsa, medicin och om hur man tar hand om äldre.

Fick du någon vila innan skolstarten?

– Jodå, jag hade två veckors semester innan skolan började. Jag hade en vacker plan om vad jag och barnen skulle göra då men tyvärr dog en av mina släktingar och jag njöt inte alls av ledigheten på grund av sorgen. När jag började skolan och träffade mina kompisar mådde jag lite bättre.

Du är snart klar på gymnasiet på Östra Grevie i Malmö. Vilka är dina planer efter studenten?

– Mitt mål är att studera vidare inom vården och det var därför jag jobbade i hemtjänsten under sommaren för att få mer kunskapar om vård och hur det är att arbeta med äldre människor. Jag är väldigt glad över att vara på Östra Grevie folkhögskola i Malmö, för jag har läst SFI, grund och nu går jag på gymnasienivå på samma skola.

Intervjuad och fotograferad av Johanna Darnéus

 #östragreviefolkhögskola #ög_porträtt #upplevfolkhögskola #skånesfolkhögskolor #väljfolkhögskola #folkhögskola #allmänkurs #nykarriär
Allmän kurs – Grundskolekurs för vuxna – Malmö

Utbildningens mål

  • Att bli klar med grundläggande behörighet 
  • Att förbereda för vidare studier på gymnasienivå.  
  • Att du vid utbildningstidens slut känner att du är kunnigare, tryggare och säkrare inför nästa steg. 
Vad du lär dig

Din tid på Östra Grevie folkhögskola

Vi anpassar mycket av utbildningen efter varje individ. Tillsammans med din lärare sätter vi upp en individuell studieplan utifrån din kunskapsnivå och dina mål. 

När du är klar med din utbildning hos oss har du fördjupat dina ämneskunskaper, utvecklat din studieförmåga, och är redo för att fortsätta till högre utbildningar.  

Hur vi jobbar

I undervisningen har vi mycket grupparbeten med fokus på samarbete i olika former. Det kommer du att ha stor nytta av oavsett vad du går vidare till. 

Vi jobbar ofta tematiskt med föreläsningar, gruppuppgifter och projekt. Vi gör även studiebesök och utflykter, och har olika teman i undervisningen under olika perioder. Vi jobbar ofta med aktuella saker som händer i samhället och bryter ibland undervisningen för att jobba med ett ämnesövergripande tema.  

I och med att vi jobbar med vuxna studerande formar deltagarnas livserfarenheter mycket av undervisningen, och vi fokuserar gärna på möten och samtal i klassrummet. 

Eftersom vi är en folkhögskola och vuxenutbildning har vi lite friare ramar än många andra utbildningar. Våra studerande har möjlighet att påverka innehållet i de olika kurserna och planerar tillsammans med lärarna. Det kan vara så att en termin inte ser likadan ut som någon tidigare termin.  

Vad du kommer lära dig

Hos oss lär du dig ämneskunskaper i ämnena svenska, engelska, matematik, naturkunskap och samhällskunskap/SO. I alla dessa ämnen jobbar vi också med att stärka svenska språket för dem som behöver det.

Vi lägger mycket tid på att arbeta med studieteknik, så att du blir van att studera och känner dig redo för att fortsätta till vidare studier. Eftersom vi arbetar mycket med gruppuppgifter utvecklar du också din förmåga att samarbeta med andra. Det du kommer ha stor nytta av oavsett vad du går vidare till.

Du förbättrar och fördjupar

  • Ämneskunskaper  
  • Läsförståelse. Vi läser både skönlitterära böcker och facklitteratur/läroböcker. 
  • Samarbete och diskussion genom grupparbeten och redovisningar. 
  • Datorvana och digitala kunskaper genom att arbeta med digitala läromedel och verktyg. 
  • Studieteknik 

Så här kan en vecka se ut hos oss:  

  • Måndag: 8.30 – 13.50 –  Matematik, svenska, mentorstid 
  • Tisdag: 10.20 – 15.30 –  Eget arbete, engelska, SO 
  • Onsdag: 8.30 – 13.10 –  Svenska, samhällskunskap och naturkunskap 
  • Torsdag: 10.20 – 14.30 – Eget arbete, studiebesök 
  • Fredag: 9.10 – 13.10 – Grupparbete, svenska grammatik, svenska skönlitteratur 

Vi har under terminen arbetat med temat Vår tids ideal. Nu kommer du få möjlighet att ta reda på mer och fördjupa dig i en valfri del av temat.  

Du kan välja mellan följande ämnen: 

  1. Skönhetsoperationer 
  2. Mat och hälsa 
  3. Motion och träning 
  4. Olika tiders eller länders ideal 
  5. Valfritt ämne inom temat Vår tids ideal.  

Du ska skriva en uppsats där du tar reda på mer om det ämnet som du valt. Du ska skriva minst två sidors text och du måste använda minst två andra källor än själva häftet. Du måste berätta vilka dina källor är i en källförteckning i slutet av uppsatsen. Du ska även bifoga en bild. 

Allmän kurs – Grundskolekurs för vuxna – Malmö

Att studera i Malmö

Välkommen till Folkhögskolan i Malmö

Vi är en hemtrevlig skola som ligger på Persborgstorget i MalmöVår skola har en mångkulturell och kreativ miljö, och du har nära kontakt med både lärare och klasskamrater.

 

Här jobbar vi tillsammans för att vi ska uppnå våra mål och skapa minnen för livet. Vi vill inte bara att du ska få studieresultat och behörighet när du studerar hos oss – här är din bildning och personliga utveckling ett lika viktigt mål.  

På folkhögskolan i Malmö har vi stora möjligheter att anpassa utbildningen efter dina behov, din kunskapsnivå och dina framtidsplaner. Har du inte studerat på länge eller känner en ovana och osäkerhet är våra kurser ett bra steg in i yrkeslivet eller mot fortsatta studier. 

Vi fokuserar på att stärka svenska språket för de som behöver det, och våra lärare är särskilt utbildade för att arbeta med vuxna studerande.  

Allmän kurs – Grundskolekurs för vuxna – Malmö

Hur ansökan går till

För att studera på grundutbildningen hos oss på Östra Grevie folkhögskolas filial på Persborgstorget i Malmö krävs att du har lägst SFI D. Utöver det ansöker du till oss med personligt brev och får göra ett mindre skriftligt och muntligt ansökningstest. Detta gör vi för att kunna skapa oss en bra bild av dig som söker, så att gruppen ska bli så bra som möjligt. 

Löpande ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Antagningsvillkor​

  • SFI D eller motsvarande 

I din ansökan ska du bifoga:

  • Personligt brev 
  • Personbevis 
  • Betyg 

Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.

Här hittar du mer information om att söka till oss på Östra Grevie.

Allmän kurs – Grundskolekurs för vuxna – Malmö

Lärare

Skip to content