Hem / Utbildningar / Allmän kurs – Östra Grevie / Allmän kurs – Gymnasienivå
Bli behörig i en respektfull miljö med vuxna studerande. Här ligger fokus på att studera de ämnen som krävs för att du ska kunna fortsätta dina studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet – eller helt enkelt öka dina möjligheter att få arbete.
Bli behörig i en respektfull miljö med vuxna studerande. Här ligger fokus på att studera de ämnen som krävs för att du ska kunna fortsätta dina studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet – eller helt enkelt öka dina möjligheter att få arbete.
15 augusti: 10:00 – Skolstart
19-20 september: Studiedagar
25 oktober: Studiedag
28 oktober – 1 november: Höstlov
18 december: Skolavslutning
9 januari 2025: Skolstart
17–21 februari 2025: Sportlov
14–18 april 2025: Påsklov
4 juni 2025: Skolavslutning
På utbildningen Gymnasiekurs för vuxna ligger fokus på att studera de gymnasiegemensamma ämnena, alltså de ämnen som krävs för att du ska kunna fortsätta dina studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet – eller helt enkelt öka dina möjligheter att få arbete.
Vi arbetar med de gymnasiegemensamma ämnena inom ramen för olika teman med dagsaktuella kopplingar (se rubriken Exempel på tema härunder). Detta gör vi för att du ska känna att ämnena är förankrade i samhället och för att du ska kunna få fokusera på en uppgift i taget istället för sju olika. Som kursdeltagare är du också med och påverkar temats inriktning och examinationsformer.
Vi lägger stor vikt vid ditt lärande och din utveckling och använder därför andra metoder än traditionella prov och förhör för att mäta dina kunskaper och färdigheter: samarbete, samtal och analys är viktiga inslag i vår utbildning.
De som studerar på Gymnasiekurs för vuxna är i alla åldrar, och en del har aldrig tidigare studerat på gymnasienivå medan några har studerat flera år på andra skolor. Alla har olika bakgrunder, förutsättningar och drömmar men samma mål – att bli färdiga med gymnasiet.
Gymnasiekurs för vuxna koncentreras kring studier i de gymnasie-gemensamma ämnena, men också på träning i att samarbeta, analysera, lyfta blicken och att vara nyfiken.
Utbildningsinnehåll
Eftersom folkhögskolan är en egen utbildningsform är vi inte bundna av centralt fastställda kurs- och läroplaner.
Du, som deltagare, kommer att vara med och påverka hur studierna utformas vilket resulterar i att delar av utbildningen förändras varje termin.
Vårt fokus ligger på din utveckling – och att du tillsammans med dina kurskamrater ska hitta verktygen att ta ansvar för ditt lärande. Vi lägger stor vikt vid kommunikation, samtal och samarbetsförmåga, likväl som din förmåga till analys och överblick över de ämnesområden vi arbetar med. I slutändan kommer varje deltagare att ha med sig all den kunskap som Skolverket efterfrågar – och lite till.
Genom vår arbetsform, ämnesintegrerad tematisk undervisning, kommer du på ett naturligt sätt arbeta för ett aktivt lärande som kommer att gynna dig vid studier på högre nivå, men även i arbetslivet. Genom att de olika ämnena integreras med varandra kommer du inte bara att lära dig de olika ämnenas delar utan även hur de kan användas tillsammans och hur du kan nyttja dina kunskaper. Detta arbetssätt skapar en tydlighet i utbildningen som också stämmer överens med hur vi bedömer det du gör under utbildningen.
Vi följer Skolverkets instruktioner för vad du som studerande behöver veta och kunna i varje ämneskurs som hör till grundläggande behörighet. För att förbereda dig för vidare studier och arbete så jobbar vi också mycket med din förmåga att samla in och tolka källmaterial, referera till källor, formulera dig muntligt och skriftligt och inte minst att samarbeta, hålla deadlines och ta ansvar för dina studier.
Alla studerande får lära sig Microsoft Office-programmen, framför allt Word och Powerpoint.
Exempel på hur en vecka i exempeltemat Mänskliga rättigheter hade kunnat se ut. Raster ingår, men är inte utmärkta.
Måndag
9.00 Genomgång: Mänskliga rättigheter idag – var står vi?
10.20 Diskussioner kring utmaningar och förutsättningar för mänskliga rättigheter
12.00-12.45 Lunch
12.45-15.00 Processtid
Tisdag
9.00 Mänskliga rättigheter idag – var står vi? Film och diskussion kring aktuella frågeställningar
10.50 Diskussionsseminarium – mänskliga rättigheter idag
12.00-12.45 Lunch
12.45-15.00 Föreläsning + informationssökning: Utmaningar som ställer mänskliga rättigheter på ända? En blick på pandemin och klimatkrisens påverkan på världsläget
Onsdag
9.00 Mänskliga rättigheter – möjligheter och utmaningar: Introduktion till uppgift där den studerande får identifiera hot och möjligheter för de mänskliga rättigheterna i samtiden
10.50 Genomgång: Att läsa och förstå statistik kring omvärlden – en introduktion
12.00-12.45 Lunch
12.45-15.00 Gästföreläsare / Möte
Torsdag
9.00 Att läsa och förstå statistik kring omvärlden – en introduktion
10.20 Mänskliga rättigheter – möjligheter och utmaningar: Arbete med uppgift där den studerande får identifiera hot och möjligheter för de mänskliga rättigheterna i samtiden.
12.00-12.45 Lunch
Tillval: Odling
12.45-15.00 Mänskliga rättigheter – möjligheter och utmaningar: Arbete med uppgift där den studerande får identifiera hot och möjligheter för de mänskliga rättigheterna i samtiden
Fredag
9.00-12.00 Processtid
12.00-12.45 Lunch
12.45-15.00 Mänskliga rättigheter – möjligheter och utmaningar. Redovisnings-seminarium
Mänskliga rättigheter – igår, idag, år 2100
Genom att få förståelse för hur tankarna på människovärde och människans rättigheter sett ut historiskt och kulturellt, så utmanas deltagarna att visionera om framtiden för mänskliga rättigheter. Vad händer i vår samtid och under de närmsta åren som gör att förutsättningarna förändras för mänskliga rättigheter? Finns det något som är viktigare än mänskliga rättigheter?
Temats slutuppgift går ut på att deltagarna i grupp ska skapa en bild av hur situationen för mänskliga rättigheter ser ut år 2100. Finns de? Hur mår de? Har de förändrats? Denna bild kan redovisas på flera olika sätt – t.ex. i form av ett arbete, en presentation, ett rollspel eller kanske en utställning.
Uppgiften kräver att grupperna bottnar i sin samtid och kan använda historiska händelser, fakta och statistik för att måla upp en trovärdig eller i alla fall konsekvent vision av den nära framtiden.
Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!
I din ansökan skickar du med betyg från grundskola och eventuella andra skolor på gymnasienivå som du har studerat på
Du skickar också in ett personbevis för studier (det beställer du från Skatteverket och det kostar ingenting – du går in på Skatteverkets hemsida så hittar du tjänsten)
Skriv en kort text om dig själv och varför du vill studera, men också om det finns sådant som du tycker att det är bra att vi vet om dig och dina behov när du studerar.
Grundskolebehörighet
Minst 18 år gammal
Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.
Östra Grevie folkhögskola | 2024