Porträtt – Johanna uttrycker sig genom musiken

27 åriga Lundabon Johanna – kursdeltagare på vår utbildning Virtuell kompositör och ljuddesigner – har minst sagt många strängar på sin lyra.

Johanna verkar helt oförmögen att göra något halvhjärtat eller lagom.
Hon berättar bland annat att hon sett 58 filmer på bio under 1 års tid (!) och har även lyckats med bedriften att gå 5 mil i fjällen – utan skor!

Att ligga på latsidan är ett begrepp Johanna inte verkar vara bekant med, som fortsatt köra på i 190. Oavsett vad hon tar sig för.

Hon har precis avslutat ett jobb som musikarrangör på ‘Idas Magiska Musikäventyr’, en orkesterkonsert med Malmö Sinfonietta som hade premiär på Ystad Teater i oktober. Hennes jobb var att skriva alla noter och partitur till orkestern.

Något annat som är värt att ta upp är att hennes musik nyligen publicerats på det amerikanska musikförlaget ‘Graphite Publishing’. Det publicerade stycket ifråga har det tunga namnet ‘Vanheim’ och är ett klassiskt körstycke i barockstil.
Det ska även göras en inspelning av stycket, troligtvis av en universitetskör i USA.

”Det är första gången min musik publiceras och jag tycker det känns så coolt att man nu officiellt kan köpa min musik på Graphite Publishings hemsida. Jag är glad och stolt över detta, allting känns fantastiskt häftigt och kul!”

Johanna har all anledning att känna sig stolt.

Men om vi backar bandet lite.
Hur startade hennes intresse för att komponera musik då?

”Jag har komponerat musik så länge jag kan minnas, framförallt klassiskt. När jag var barn spelade jag piano och sjöng hela tiden, utan att kalla det just “komposition” – det var ju bara mitt sätt att uttrycka mig på.”

Tack vare en dedikerad pianolärare finns det noter på ett klassiskt pianostycke som hon skrev redan som 10 åring.

”I första hand skrev jag all min musik på piano genom mitt gehör, men när musiken blev för svår så insåg jag att det var kompositionen som var min grej, inte pianospelandet. Då var det viktigt för mig att lära mig skriva noter så att min musik istället kunde framföras av andra.”

Först var det bara en hobby för Johanna men efter ett mentorskap i tonåren med lektorn och musikern Jan Lundgren, fick hon självförtroendet hon behövde för att våga satsa på musiken som yrke. Först pluggade hon på Sundsgårdens Folkhögskola och sen på Musikhögskolan i Malmö, där hon även tog en kandidat i klassisk komposition.

När hon började jobba på en biograf i Lund föddes tanken på att göra musik inom just film, spel och media. Vilket passande nog vår utbildning Virtuell kompositör och ljuddesigner är inriktad på:

”Jag läste om utbildningen i Sydsvenskan där kursledare, Johan Holmström, hade gjort en intervju. Jag visste direkt att jag skulle ta chansen att söka in. Nu pendlar jag mellan Lund och vackra Östra Grevie.”

Efter sin utbildning vill Johanna gärna fortsätta arbeta brett inom musik och ljuddesign och verkar inte direkt låst vid tanken på att komponera musik till ett särskilt medium.

Oavsett var du hamnar Johanna – tvivlar vi inte en sekund på att du kommer (fortsätta) briljera.

*Salongen fylls med applåder*

Länk till Johannas hemsida

Porträtt – Johanna uttrycker sig genom musiken

Skip to content