Bild på Fatima

Porträtt – En dag kunde jag plötsligt prata svenska

”En dag kunde jag plötsligt prata svenska”

Fatima flyttade till Sverige för kärlekens skull men det tog två år innan hon blev förälskad i sitt nya hemland. Nu älskar Fatima Elidrissi Sverige och kan inte tänka sig att bo någon annan stans.

–  Jag har helt andra möjligheter här än i Marocko, säger hon.

Mörkt, kallt och med ett tjockt lager snö på marken. Det var det Sverige som mötte Fatima när hon kom i november för tio år sedan. Hon hade lämnat ett soldränkt Marocko och aldrig förr sett snö. Fascinationen var enorm.

– Det kändes som en annan värld, säger hon.

När fascinationen hade lagt sig kom känslan av ensamhet krypande till henne. Fatima saknade familjen i Marocko. Maken, som hon hade träffat i Marocko och flyttat med till Sverige, var borta på jobb hela dagarna. Även om han var stöttande och tipsade henne om fina platser i Malmö vågade hon inte riktigt ta steget att besöka dem. De två första åren tyckte hon inte om att leva i sitt nya hemland. Men så blev hon gravid och fick barn. Dottern förändrade allt.

– Hon hjälpte mig att våga gå ut och upptäcka Malmö. Jag var alltid med henne, jag började göra saker själv, ta henne till BVC, leka på lekplatser med henne. Med henne var jag aldrig ensam.

Fatima började se det vackra med Sverige: grönskan, friheten och det sociala skyddsnätet.

– Jag älskar sommaren i Sverige, det är så grönt och vackert. Vi brukar grilla och bada i havet. I Marocko är våren vacker mellan februari och maj. Sedan bränner solen allt.

Hon beskriver det som att hon öppnade ögonen och tycker idag att Sverige är bättre än Marocko på flera plan. Visst saknar hon familjen, maten och vännerna men Fatima säger att hon har fler möjligheter till ett bra liv i Sverige och att människor här ”har moderna tankar”.

– Folk blandar sig inte i vad du gör, säger eller vilka kläder du har på dig. Det gör de i min lilla hemstad i Marocko. Det är en fin stad men människor är inskränkta.

När föräldraledigheten var över bestämde sig Fatima för att ta tillvara på sina möjligheter i Sverige. Hon ville lära sig svenska. Hon hade läst grundskola i hemlandet men inte mer eftersom det enligt henne är dyrt att läsa vidare i Marocko. De som har råd studerar i privatskolor och även om Fatimas familj inte var fattig fanns det inte pengar till att ge dottern en plats där.

 

Efter avklarad SFI fick hon jobb som vårdbiträde på ett demenshem. Fatima är fortfarande kvar och är mycket tacksam mot kollegor, brukare och sin chef.

– Jag kunde inte så bra svenska men min chef gav mig chansen. På jobbet pratar alla svenska och jag har utvecklats enormt där. Jag går internutbildningar och lär mig nya saker hela tiden. En dag kunde jag plötsligt prata svenska, jag var så stolt.

När målet att prata svenska var avklarat funderade Fatima ut ett nytt mål: hon ville bli undersköterska. För att kunna söka utbildningen behövde hon en behörighet i svenska som andraspråk. En kollega tipsade om Östra Grevie folkhögskola i Malmö. Direkt när Fatima kom dit kändes det rätt. Skolassistenten Marta hjälpte henne med inskrivningen, hon blev antagen och började studera.

– Det är en bra skola med duktiga lärare som hjälper och stöttar oss när vi frågar och behöver hjälp. De två första terminerna var vi på skolan, den här terminen har vi studerat digitalt.

Den digitala undervisningen har gått bra, tycker hon, men hon har saknat klasskamraterna. Fatima säger att skolan kändes som när hon var ung och gick i skolan i Marocko. Hon träffade vänner och hade skoj.

– Vi hade fest en gång och alla lagade olika sorters mat. Jag gjorde couscous. Vi spelade musik, dansade och skrattade.

Nu är Fatima klar med svenska som andraspråk och ska söka undersköterskeutbildning. Hon säger att utbildning är jätteviktig, dels för att en utbildad undersköterska tjänar mer men främst för kunskapen hen får. I framtiden vill hon gärna jobba på sjukhus och kanske bli sjuksköterska.

– Jag tar ett steg i taget. Ibland träffar jag människor som tycker att jag har varit lång tid i Sverige och ”bara” är klar med svenska som andraspråk. Jag känner ingen stress, vi är olika och jag har lärt mig språket mycket bra. Det kommer jag ha nytta av framöver.

Men först ska hon bli mamma för tredje gången. I juni får familjen en ny medlem: en liten pojke.

Intervjuad av Johanna Darnéus, fotografi av Linn Rådström. 

 

Se fler porträtt på vår instagram: @ostra_grevie_folkhogskola under hashtag @ög_porträtt.

Bild på Fatima

Porträtt – En dag kunde jag plötsligt prata svenska

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här.

Skip to content