Musikteater

Musikteater

En av Sveriges ledande folkhögskoleutbildningar inom musikteater med fokus på berättande genom sång och skådespeleri.

Praktiska detaljer

Kurstyp: Förberedande utbildning för högre studier
Längd: 3 terminer
Språk: Svenska
Studieort: Östra Grevie
Kursstart: Augusti
CSN-berättigad: Ja
Terminskostnad: 700 kr/termin
Materialkostnad: 4000 kr/termin
Internat: Finns

Viktiga datum

9 januari: Vårtermin 2023 börjar

1 februari: Ansökan inför hösten 2023 öppnar – gäller Konst & Design, Musikteater, Allmän kurs och Lärarassistent. 

20-24 februari: Sportlov

24-25 mars: Öppet hus

3-10 april: Påsklov

30 april: Ansökan inför hösten 2023 stänger – gäller Konst & Design, Musikteater, Allmän kurs och Lärarassistent. 

2 juni: Vårtermin 2023 slutar

 

Musikteater

Utbildningens innehåll

Teater är så mycket mer än att agera. Sjunga är så mycket mer än att skapa toner. Det ena utesluter inte det andra. Idag har begreppet ”musikteater” blivit en genre som står för sig själv vid sidan av teater, opera, och musikal.  

Musikteaterutbildningen har funnits på Östra Grevie folkhögskola sedan 2015. Här lägger vi stort fokus på berättarteknik, och du får verktygen för att utveckla sång och skådespeleri som gestaltningsform. Vi är en utbildning som ger dig möjlighet till högre studier, men även till att skapa dig en bild av yrket och ta dina första kliv ut i arbetslivet.  

Vi söker dig som har avslutat dina gymnasiestudier och har ett brinnande intresse för sång och skådespeleri. Vi vill att du som börjar på vår utbildning är nyfiken och modig, och vill satsa ett och ett halvt år på att utvecklas. 

Vi drivs av tanken att artisteri är ett yrke, och att det är något man påverka och utveckla. Därför är arbetet med ditt självförtroende och din självkänsla, att våga stå för det man gör på scen, centralt på vår utbildning. Återkommande fraser på utbildningen är ”prestation står i vägen för utveckling” och ”man måste våga misslyckas för att lyckas”.  

Efter utbildningen hos oss går många av våra deltagare vidare till högre utbildning, eller arbete, inom sång och teater.

På Musikteaterutbildningen spenderar du veckorna med undervisning i form av workshops, sång- och teaterklass. Utöver den lärarledda tiden förväntas du arbeta mycket på egen hand. Skolans faciliteter är öppna på kvällar och helger. Lärarna arbetar deltid eftersom de är aktivt yrkesutövande inom scenkonstområdet. 

Utbildningsinnehåll

 • Skådepelarträning 
 • Interpretation  
 • Ensemblesång  
 • Individuell sånglektion  
 • Musikteori  
 • Fysträning 
 • Individuell repertoarklass  
Musikteater

Utbildningens mål

 • Att ge en tydlig bild av vad ett yrke inom scenkonsten innebär 
 • Att ge deltagaren de verktyg hen behöver för att utvecklas inom sång och skådespeleri  
 • Att stärka deltagarens självbild och självkänsla  
Vad du lär dig

Din tid på Östra Grevie folkhögskola

Termin 1: Grundämnen: Skådespelarträning, sånglektion, fys, musikteori, ensemblesång, repertoarklass, sångworskhop. Första halvan av terminen jobbar vi med interpretation med fokus på vilja, situation, hinder & medel. Interpretationskursen avslutas innan höstlovet i en redovisning inför publik. Efter höstlovet jobbar vi med ett vokalprojekt – Vinterkonserten och ett talteaterprojekt. Båda dessa projekt redovisas inför publik.  

Termin 2: Grundämnen fortsätter. Fram till sportlovet jobbar vi med ett grupparbete -Minimusikaler. Dessa arbeten redovisas internt innan sportlovet. Andra delen av termin två jobbar vi med sommarredovisningen. Alla deltagare får en scen och en sång samt ensemblenummer. Sommarredovisningen redovisas inför publik.  

Termin 3I termin tre läggs allt fokus på grundämnena. Interpretationen kommer tillbaka där vi fördjupar arbetet och vår metodträning. Sånglektioner varvas med sångworkshop och ensemblesången drivs mot slutredovisningen. Ett större fokus läggs på deltagarens eget arbete och förståelse. Skådespelarträningen fördjupas och kulminerar i en redovisning där scener vävs ihop med ensemblesång. Denna redovisning är deltagarnas sista redovisning på Östra Grevie. 

Hur vi jobbar

Hos oss är varje deltagare unik och har ett egenvärde som alltid är 100%. Därför lägger vi fokus på det vi gör, och det kan vi påverka. Vi drivs av att hitta det unika i varje deltagare och att ingen ska vara den andra lik. Vi tror på metodträning som ger deltagaren en grund att falla tillbaka på när press och stress knackar på.  

Här finns inga föreställningar, bara redovisningar av deltagarens arbete där hen är i sin utveckling just nu. Prestera kan deltagaren göra när hen är färdigutbildad och får betalt. Hos oss är deltagarens enda uppgift att utvecklas, våga ta risker, satsa alloch våga göra fel.  

”Prestation står i vägen för utveckling” 

Vad du kommer lära dig

Vi drivs av tanken att artisteri är ett yrke, och att det är något man påverka och utveckla. Därför är arbetet med ditt självförtroende och din självkänsla, att våga stå för det man gör på scen, centralt på vår utbildning.

Redovisningar inför publik

 • Vinterkonsert  
 • Interpretation  
 • Teaterredovisning   
 • Minimusikaler  
 • Sommarredovisning (fyra musikaler)  
 • Sång och scenredovisning  
 • Måndag: Fys, Sånglektioner, repertoarklass  
 • Tisdag: Skådespelarträning  
 • Onsdag: Ensemblesång, Interpretation  
 • Torsdag: Skådespelarträning 
 • Fredag: Fys, Musikteori, Interpretation  
Musikteater

Att studera i Östra Grevie

Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!

Karta över skolans område

Våra lokaler

 • Teatern – Hjärtat av utbildningen där mycket av undervisningen sker. Här sker också alla redovisningar. Efter 16.00 är teatern fri att använda som övningsrum.  
 • Övningsrum – På andra våningen teaterbyggnaden ligger övningsrummen. Dessa får deltagarna använda så mycket de vill. 
 • A3 – En studio där tvåorna håller till. Denna lokal får också användas efter kl 16.00 
 • Musikrummet – I musikrummet sker en del av sångundervisningen  

Röster om utbildningen

Musikteaterutbildningen vid Östra Grevie folkhögskola var för mig lite som en räddning när jag var nära att ge upp en framtid som musikalartist.

Jag fick där ett bemötande som jag inte fått någon annanstans, vilket gjorde att jag blev mer motiverad att fortsätta på samma bana.
Det upplägget och tempot utbildningen har var en perfekt förberedelse och startsträcka för mina fortsatta studier vid Balettakademien i Göteborg.

Jag kan med all säkerhet säga att jag inte skulle varit den eller där jag är idag utan Musikteaterutbildningen i bagaget. Jag har den och lärarna där att tacka för mycket.

Musikteater

Vad händer sen?

Efter utbildningen hos oss är det vanligt att söka sig vidare till andra studier, ofta på en högskola eller på en annan folkhögskola. Många av våra deltagare söker sig till Göteborg, där det finns ett antal olika utbildningar inom musikal att välja mellan: Balettakademin, Högskolan för scen och musik och PAS (Performing Arts School). Andra söker sig till musikhögskolan eller fördjupning i teater på Teaterlinjen på Fridhems folkhögskola 

Hos oss ligger det ingen värdering i vilka val du r efter avslutad utbildning. För oss är det lika ok att säga ”det här var roligt men det är inget för mig”. Då vet vi att vi har lyckats med vårt mål av att ge en tydlig bild av vad det här yrket innebär. 

Efter utbildningen

 • Musikalartist 
 • Skådespelare  
 • Sångpedagog  
 • Sångare  
Musikteater

Hur ansökan går till

För att studera på musikteaterutbildningen hos oss på Östra Grevie krävs att du har grundläggande gymnasiebehörighet. Utöver det ansöker du till oss med personligt brev och ett scenprov. Ditt scenprov sker här på Östra Grevie folkhögskola. Till scenprovet ska du ha förberett två sånger och en monolog som finns på vår hemsida när ansökan öppnar. 

Scenprovsdagarna 2022  är 30-31/5 och 1/6 – du gör ditt scenprov på en av dagarna.

Ansökan är stängd. Välkommen att söka igen nästa läsår.

Antagningsvillkor​

Grundläggande gymnasiebehörighet

I din ansökan ska du bifoga:

 • Personligt brev 
 • Scenprov
 • Personbevis 
 • Gymnasiebetyg 

Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.

Här hittar du mer information om att söka till oss på Östra Grevie.

Utbildningar med öppen ansökan – just nu!

Sök nu och försäkra dig om en plats inför vårterminen 2023

Skip to content