Porträtt av nyanställda Klara – Skolan ger Klara kickar

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis och lärare. Läs om deras utbildnings-resor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individ-stärkande kraft.

Se fler porträtt här

Porträtt av nyanställda Klara – Skolan ger Klara kickar

Tanzania, England, Frankrike, Norge – Persborg. Trots spänningen utomlands är det i klassrummet som Östra Grevie Malmös nya lärare Klara Skogulf Björnskär trivs bäst.

     – Det är superkul att undervisa och se deltagarna utvecklas. Jag får kickar hela tiden, säger hon.

Modern är lärare och fadern möbelkonservator. Men Klara ville inte gå i föräldrarnas fotspår utan flyttade utomlands efter studenten. Första stoppet blev Tanzania där hon volontärarbetade som engelsk- och datorlärare, sedan flyttade hon till London för att jobba på en bar. Nästa resa gick österut mot de franska alperna där hon varvade barjobb med snowboardåkning.

– Jag lärde mig att åka snowboard redan som liten. När familjen var i fjällen åkte mina föräldrar långfärdsskidor och mina syskon snowboard så snowboard blev ett naturligt val för mig, säger hon.

Klara älskar att vara ute i naturen och har aldrig känt sig så lugn i själen som när hon sedan flyttade till staden Tromsö i nordligaste Norge. Dagarna tillbringade hon inomhus på ett lager och helgerna på upptäcktsfärd i bergen.

     – Tromsö är världens vackraste stad med en dramatisk natur och av alla ställen jag har bott på är det bara dit jag har längtat tillbaka. Tromsö ligger nära kusten så det var både ett utbud av direktkontakt med fjordar och nordiska havet. Vintertid var det norrsken nästan dagligen.

Som yngst av fem syskon har Klara fått gå sin egen väg och testa sina vingar utan att någon har haft åsikter kring hennes livsval. Åren utomlands har gjort henne modig, lärt henne att saker löser sig och tränat henne i att ta för sig.

Tillbaka i Sverige flyttade Klara söderut för att plugga i Lund där hon hade många vänner. Hon bosatte sig i Malmö och kände sig snabbt hemma där.

     – Jag möter ofta människor i Malmö som ursprungligen som kommer från lilla Nyköping och valt att stanna. Städerna är lika på många sätt, dels mentaliteten och ”jävlar anamman” mot orättvisor såsom rasism men också hur Malmö som stad är byggd. Malmös olika centrum är likt små samhällen i en stor stad, säger Klara.

Hon tog kurser i sociologi och samhällsgeografi på Lunds universitet för att testa studenttillvaron. Men innerst inne sa en röst att det var lärare hon skulle bli. Och när mamman började jobba på SFI fick Klara på riktigt upp ögonen för läraryrket och för att undervisa i svenska och svenska som andraspråk.

     – Jag har alltid gillat det svenska språket och grammatik och ”fastnade”. Mötet med deltagarna är väldigt givande och relationsbygget i undervisningen det jag tycker är roligast. Det är lärorikt för både deltagarna och för mig.

Klaras fokus har sedan hon började studera varit att arbeta inom vuxenutbildning. Hon tycker om att vara på samma nivå som de studerande och att svenska som andraspråksdeltagare är en intressant elevgrupp.

     – Deltagargrupp, menar jag, jag håller fortfarande på att lära mig säga deltagare, säger hon.

Klara var färdig med sina studier i juni och fick direkt jobb på Östra Grevie folkhögskola i Malmö. Hon blev både glad och förvånad, att jobba med folkbildning var en dröm som hon trodde att hon skulle kunna uppnå efter flera år i yrkeslivet, inte veckan efter lärarexamen.

Hon säger att det finns många saker som inte fungerar inom den reguljära skolan, exempelvis det stora bedömningsfokuset och bristen på stöd till personer som behöver det. Klara menar att alla har olika inlärningskurvor, erfarenheter och bakgrunder vilket folkhögskolan tar tillvara på.

     – Här finns tid för utveckling och att deltagarna får djupgående kunskaper i stället för ytinlärning. Här får deltagarna reflektera över sin egen inlärning vilket är en anledning till att det är jättekul att vara här.

 

Text: Johanna Darnéus, foto: Linn Rådström

 

Utbildningar med öppen ansökan – just nu!

Här kan du läsa om alla våra utbildningar

Här kan du läsa hur ansökan går till

Skip to content