Porträtt – Syskonen Othman

Välkammade frisyrer och elegant klädstil – till utseendet liknar syskonen Mohammed Khir Othman, 28 år, och Ali Othman, 24 år, varandra. Men personligheterna skiljer sig åt. Mohammed är en blyg litteraturälskare som gärna skriver dikter medan festprissen Ali hellre arbetar med händerna än sitter på en kontorsstol.

– Ibland bjuder han mig på en kaffe och så pratar vi om fotboll och livet. Fast annars brukar vi inte umgås i skolan, säger Ali om relationen till storebrodern.

Bröderna sitter bredvid varandra i skolans bibliotek. Förutom fläktens surrande är deras röster det enda som hörs i det lilla rummet. Mohammed, som studerar på grund, och Ali, som läser på gymnasiet, är två av Othmanfamiljens medlemmar som går på Östra Grevie folkhögskola i Malmö.

– Vår bror Kenan började här och tipsade hela familjen om skolan, säger Ali.

Ett tag studerade fem av familjens åtta medlemmar på skolan: Kenan, Ali, Mohammed och föräldrarna. Idag har Kenan fortsatt till universitetet där han läser till trafikingenjör.

– Jag gillar skolans atmosfär och lär mig någonting nytt varje dag. Och så är lärarna snälla, säger Mohammed om varför familjen valde Östra Grevie folkhögskola.

Familjen är turkmener. Deras modersmål är turkiska och arabiska är deras andraspråk. Mohammed är äldst i syskonskaran. Han studerade ekonomi på universitetet i Syrien när kriget bröt ut. Tillsammans flydde familjen. Föräldrarna och de yngre syskonen stannade i Turkiet medan Kenan, Ali och Mohammed fortsatte mot Sverige. Mohammed kände ett stort ansvar för familjen som den äldste sonen och arbetade på Mc Donalds i flera år för att klara ekonomin. Men det är i skolbänken han trivs bäst. Målet är att bli psykolog eller litteraturvetare. Hemma dyker han gärna ner i litteraturens värld.

– Litteratur betyder livet. Ord är jätteviktiga. Man får moral från litteraturen och jag är säker på att samhället kan bli bättre med litteratur. Från böckerna lär vi oss att behandlar varandra bättre, att prata med varandra, om frihet och demokrati, säger han.

Ali läser sin fjärde termin på gymnasiet och drömmer om ett fint liv med ett jobb han gillar. Vad det innebär? Han vill hellre arbeta med hantverk än på kontor. Planen är att arbeta med el eller vvs.

– Jag tänkte först läsa en KY-utbildning inom vvs och därefter utbilda mig till vvs-ingenjör.

Ali på skolan
Ali på skolan

Tre bröder som går eller har gått på samma folkhögskola. Jämför ni er med varandra?

Mohammed skakar på huvudet och säger att varje syskon har sitt liv och sina planer. Ali håller med. Han säger att alla gör sitt bästa och att alla gillar att lära sig nya saker.

Bröderna känner sig trygga och fria i Sverige. De kan inte åka tillbaka till Syrien eftersom de då måste göra militärtjänst.

– Vi vill inte kriga, vi vill studera och vara lyckliga, säger Ali.

– Jag får ont i hjärtat av situationen i Syrien. Där är inte så mycket krig längre men ekonomin är dålig och en majoritet av befolkningen hungriga. Vi har flera släktingar kvar och lider med dem, säger Mohammed.

Medan Mohammed bor ensam bor Ali kvar hos föräldrarna. Det tänker han göra tills han gifter sig. Dels för att han älskar moderns kokkonst, dels för att vara nära föräldrarna när de behöver hjälp med språket eller bli körda någonstans.

Även Mohammed hjälper föräldrarna mycket, han känner ett ansvar för familjen, berättar han.

Bröderna är tacksamma gentemot sin mamma och pappa och säger att det är från dem de har fått sin drivkraft. De pratar om vikten att kämpa, hoppas och att ha ett slutmål. Efter dåliga tider kommer goda tider.

Pratar ni mycket om kriget?

– Tidigare gjorde vi det men inte längre. Det gör för ont. Vi tittar framåt i stället. Jag fokuserar på det positiva och är stolt över oss. Vi flydde kriget och kom till Sverige, vi lyckades fixa bostad och jobb och få hit vår familj. Nu kämpar vi vidare för ett bra liv, säger Ali.

Text: Johanna Darnéus, foto: Linn Rådström

 

Porträtt – Syskonen Othman

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här.

Skip to content