Hon pratar snabbare än en racerbil kör men försäkrar att hon är lugnet själv bakom ratten. I framtiden hoppas Arazoo Mohammed hjälpa särskilt kvinnor att uppnå drömmen om ett körkort. Och i samma stund som hon blev klar med gymnasiet blev hon kallad till intervju på Trafiklärarutbildningen.
Östra Grevie folkhögskola Malmö, andra våningen, en rå decemberdag:
Deltagarna i Nour-klassen sitter djupt försjunkna i nyhetsartiklar om Sveriges väg in i Nato. Läraren harklar sig för att påminna klassen om någonting när det plötsligt hörs ett tjut från sista bänkraden.
– Wow, tjoho, jippie!
Läsningen avstannar och alla tittar nyfiket upp från sina skärmar.
Arazoo Mohammed ler stolt. I veckor har hon väntat på beskedet och nu är det här: hon ska gå på intervju till Trafiklärarutbildningen. I tankarna har hon redan blivit antagen till utbildningen. För den som inte älskar att köra bil, eller älskar att lära ut kanske det inte låter speciellt intressant. Men för Arazoo är det en dröm som går i uppfyllelse. Bakom ratten känner hon sig fri och hon vill dela med sig av frihetskänslan till andra, särskilt till kvinnor.
– Jag vet många utländska kvinnor som vill köra med en kvinna. De är rädda för att ha manliga körlärare, kanske har de haft dåliga erfarenheter med män. Jag ville bli chaufför redan som ung i Kurdistan men synen på kvinnor bakom ratten är en annan där än i Sverige, säger Arazoo.
Arazoo kom till Sverige som 19-åring. Redan som liten visste hon att hon ville studera vidare, hon ville alltid framåt och uppåt. Familjen levde ett bra liv och hade gott om pengar. Men en vinterdag i december väckte modern barnen och sa att pappan hade svårt att andas. Ambulansen de ringde efter dröjde och i stället fick en granne köra honom till sjukhuset. Några timmar senare var han död.
– Vi visste att pappa var cancersjuk. Men han rycktes ifrån oss så snabbt, vi var inte beredda.
Från och med då blev tillvaron allt hårdare för familjen. Mamman var hemmafru och ekonomin gick i sank. Livet förändrades och Arazoo insåg att hon inte skulle kunna uppnå sina drömmar. Pengar till universitetsstudier var otänkbart när familjen knappt hade mat på bordet.
Bland en av familjerna som kom för att beklaga sorgen fanns en ung man. På en dag blev han Arazoos man och hon flyttade med honom till hans hemland Sverige.
– Det handlade inte om kärlek, jag tänkte praktiskt att jag skulle till Europa och uppnå mina drömmar. Jag hade lovat hjälpa mamma ekonomiskt och det löftet tänkte jag inte svika, säger Arazoo.
Tänk om de inte blev kära i varandra, om Arazoo inte skulle trivas eller om hennes make skulle visa sig vara våldsam? Lyckligtvis hade Arazoo turen på sin sida.
– Min man och jag växte upp ihop, vi var unga när vi gifte oss och har lärt av varandra. Vi har byggt upp varandra och blev förälskade efterhand.
En av de första frågorna hon ställde till sin man som nygift var om hon kunde få köra bil. Maken skrattade och svarade att han kunde hjälpa henne hur mycket hon ville eftersom hans pappa var trafiklärare.
Arazoo säger att maken har hjälpt henne att bli den hon är nu. Hon beskriver det som att hon alltid har haft starka känslor och åsikter men att det tog tid innan hon vågade uttrycka dem.
– Nu sitter jag hemma och diskuterar med min man, det vågade jag inte riktigt tidigare trots att han alltid har varit snäll mot mig. Jag tror att det handlar om traditionella könsroller.
Det var maken som tipsade Arazoo att studera på Östra Grevie folkhögskola i Malmö. Hon hade läst på flera olika skolor utan att känna något speciellt för dem. När hon fick reda på att Östra Grevie hade allmän kurs och att hon där kunde läsa alla behörigheter på en gång blev hon överlycklig. Från första dagen tills idag har hon älskat skolan.
– Östra Grevie Malmö är som ett andra hem för mig. Varje dag har jag gått ett steg framåt mot mina drömmar.
Text: Johanna Darnéus, foto: Linn Rådström