Porträtt – Malmö är en bra stad att vara ung i

Porträtt – Malmö är en bra stad att vara ung i

Johanna Forslund är norrlänningen som bytte Umeå mot Malmö, som älskar den norrländska naturen och hatar det norrländska klimatet, är lugn som en filbunke och behöver pulsen.

Johanna förklarar hur det var det bästa beslut hon tagit, att flytta ner från mörkret och kölden, hur Malmö har blivit hennes hem på ett sätt som Umeå inte kan vara: ”Jag hälsade på en kompis i Malmö och förälskade mig i staden; att det aldrig är riktigt tyst och att det alltid finns något som händer. Alla människor, alla olika matkulturer, alla restauranger, alla ställen. Malmö är en bra stad att vara ung i.”

”Men naturen”, undrar jag.

”Är inte som i Norrland, och den norrländska naturen med höga berg och kuster är en viktig del av mig så den måste jag besöka några gånger varje år.”

Vi har hunnit lära känna varandra, Johanna och jag, därför vet jag att hon har ett mål – hon ska bli barnmorska. ”Jag vill vara på en ungdomsmottagning och arbeta med ungas sexuella hälsa. Jag kan visserligen tänka mig att arbeta som sjuksköterska i några år, men det är barnmorska som är målet. Och då kan jag säkert också arbeta utomlands.” Hon låter så säker att jag måste fråga om hon alltid har vetat att det är barnmorska hon ska arbeta som.

”Nej nej, först tänkte jag journalist och sen kanske förskolelärare eller fritidspedagog. Jag pluggade en termin genusvetenskap på Malmö högskola när jag flyttade ner, men sedan några år är det barnmorska. Det är därför jag behöver plugga in matematik och naturkunskap, för på ungdomsgymnasium var jag inte särskilt motiverad och jag visste ju inte då vad jag vill göra idag!” Johanna har fått en skärpa i rösten när hon talar om tidigare studier som ungdom. ”Hur kan en sextonåring veta vad den vill göra som vuxen? Hur är det möjligt, att i nian, välja det gymnasieprogram som ska bestämma resten av ditt yrkesliv!?”

”Okej, men du kunde ha valt att plugga in de behörigheter du saknar på Komvux.” Jodå, visst kunde hon, men hon har svårt för matematik och vill vara i ett sammanhang där pedagogen har genomgångar och sedan finns på plats att förklara och stödja. Hon fortsätter: ”Och så hade jag positiv erfarenhet från folkhögskola i Umeå. På folkhögskola handlar det om mer än att bli klar med en utbildning, det handlar om bildning, att lära sig saker som har med livet att göra och inte bara för att komma in någon annanstans.”

Jag tittar på klockan samtidigt som magen knorrar. Det är snart dags för lunch, men jag har några frågor kvar. ”Vem vill du vara i samhället?” Johanna funderar en stund innan hon svarar: ”Mina nära relationer är viktiga, vännerna och att kanske en dag få bli mamma, men i samhället vill jag vara den som påverkar och som får vara med att förändra. Jag blir förbannad på orättvisor och när jag ser människor fara illa, och jag förstår inte de människor som inte bryr sig om att andra far illa. Det är obegripligt!”

Där kom skärpan igen, men sen mjuknar rösten och Johanna riktar blicken lugnt och fast mot mig. En sista fråga:

”Om våren vore en låt, vilken skulle den vara?”

”Detektivbyråns Universe_Life.”

Johanna Forslund, allmän kurs högskoleförberedande

Berättat för Stina Svensson

Porträtt – Malmö är en bra stad att vara ung i

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här.

Skip to content