Ministerbesök på folkhögskolan (Anna Ekström)

Med humöret i topp välkomnar vi minister Anna Ekström (S) och hennes partikollega Björn Axtelius med entourage en ganska vanlig hösteftermiddag på Östra Grevie folkhögskola i Vellinge, Skåne. Anna Ekström har tidigare jobbat som bl.a. generaldirektör för Skolverket samt varit ordförande i Linköpings Universitets styrelse. Nu sitter hon i regeringen som Sveriges Gymnasie- och kunskapslyftsminister. Björn Axtelius är gruppledare för socialdemokraterna i Vellinge.

Efter ett utbyte av varma hälsningar visar vi ministern till ett klassrum där lärare Kalle Bjelkefelt står och undervisar. Ljuset fyller klassrummet. Deltagarnas nyfikna blickar följer oss från de runda borden i rummet. Ministern är intresserad av att höra vad våra deltagare tycker och tänker om deras studieval och deras syn på framtiden.

”Var det ett naturligt val för er att vilja hjälpa läraren och eleverna i klassrummet?”, frågar hon av de nickande Lärarassistentdeltagarna som snart är halvvägs med sina studier. ”Hon är bra på att ställa frågor och hon får folk att tänka till”, tänker jag och förbereder mig på att komponera nästa bild.

 

Även Björn Axtelius är intresserad av att höra om deltagarnas skolgång och frågar dem vad de tycker om de nya tågförbindelserna i Skåneregionen. Den så kallade Trelleborgsbanan mellan Malmö och Trelleborg, som invigdes i december 2015, har varit ett av Björns stora projekt. Tillsammans med sina kollegor i Vellinge kommun och Region Skåne har han varit med och påverkat byggnationen av en tågbana från kust till kust. Responsen på Pågatågen är positiv. Skolan i Östra Grevie ligger ca 20 minuter från centrala Malmö med Pågatåget i riktning Trelleborg. Tågen går varje halvtimma. Deltagarna håller med om att tåget har underlättat skolpendlingen och nästan gjort det lite lyxigt.

“Det är superlätt att ta sig till skolan. Även på kvällar och helger. Man behöver inte fundera på avstånden alls.” – kursdeltagare, Konstgrafiklinjen

 

Under ministerns besök på Konstgrafiklinjen får hon se hur man jobbar med linoleumssnitt, som är en grafisk tryckteknik. Hon tar några minuter för att beundra Palle Ankersens hantverk. Han går första året på utbildningen. Konstgrafiklinjen leds av lärare Max Anderson som även är Utbildningsledare för skolans fem andra konstnärliga utbildningar: Textil – Konst & Design, Fria förberedande konstlinjen, Fotografi, Grafisk Design – Visuell Kommunikation samt Grafisk Design – Nya Media.

Estethuset är ledpunkten för skolans konst- och designutbildningar och rymmer upp till 100 deltagarplatser totalt. Åldern på deltagarna varierar från 20 upp till 55 år. De allra flesta är mellan 20 och 25 år. Rundturen fortsätter till Textil – Konst & Designs undervisningssal. Här jobbas det självständigt på diverse textilprojekt, det vävs, stickas, sys och trycks. Solen skiner in i textilsalen och vi stannar för att prata med deltagarna som först undrar vem våra gäster på skolan är. Ministern berättar om hennes jobb i regeringen och tillägger att utbildning, enligt henne, bör vara en möjlighet för alla under hela livet.

”Jag tror på en jämlik skola med fokus på kunskap och bildning.” – Anna Ekström

Därefter bär det vidare till Fria förberedande konstlinjen (FFK). Här står några deltagare och målar i den öppna undervisningssalen. Andra blandar färger. Lärare och målarkonstnär Thomas Holm står tillsammans med sin kollega Robert Moreau och ger tips och råd. De snackar med Björn ett tag under tiden som ministern introducerar sig för deltagarna och frågar vad de jobbar med.

Rundturen går mot sitt slut genom de nyrenoverade klassrummen som tillhör Grafisk Design -utbildningarna och avslutas med en fika i skolans restaurangmiljö. På vägen ut ber jag Anna om ett sista porträtt. Gärna i höstsolen utanför huvudbyggnaden. Hon ler och säger, “Jamen såklart!”

Text & fotografi: Lukas Renlund (Kommunikatör, Östra Grevie folkhögskola)

Ministerbesök på folkhögskolan (Anna Ekström)

Skip to content