”En textilutbildning i Skåne gjorde att jag hittade rätt karriärväg”

Magdalena Jessen är 28 år och studerar sista terminen för en master i textildesign på KADK – Det Konglige Akademi för Design och Arkitektur i Köpenhamn. Målet är att en dag få se sina textila kreationer på teaterscenen eller på filmduken. Men drömmen om en karriär inom textildesign var inte alltid en självklarhet. Den fick sin start under hennes tid på folkhögskola på utbildningen Textil – Konst och Design. På Östra Grevie folkhögskola, som ligger mellan Malmö och Trelleborg, förvandlades Magdalenas nyfikenhet för textiltryck till glödande passion.

 

”Det var under hösten 2010, när jag studerade produktutveckling på Tillskärarakademin i Malmö, som mitt intresse för textil först väcktes. En av kurserna jag läste var textiltryck och jag kände direkt att det var något som jag gärna skulle fördjupa mina kunskaper inom. Läraren, som höll i kursen, Josabet Werkmäster tipsade då om programmet Textil – Konst och Design på Östra Grevie folkhögskola, där hon undervisar parallellt. Jag bestämde mig för att söka in. Det är ett beslut som jag är väldigt glad att jag tog; annars hade jag troligtvis inte befunnit mig där jag är idag”, berättar Magdalena, numera utexaminerad från Textil – Konst och Design.

“Utbildningen är ett bra alternativ för de som är nyfikna på framförallt textil, väv och designområdet, samt för de som vill utforska konst och sin kreativa ådra. Har du förkunskaper inom vävning och textiltryck är det ett plus, men det är inget krav.“

Josabet Werkmäster är textilkonstnär och lärare på Östra Grevie folkhögskola. Hon har själv lång erfarenhet både av undervisning och som egen konstnär, och hon ställer regelbundet ut på gallerier och konsthallar i Sverige och utomlands.

I själva antagningsprocessen ingår arbetsprover enlig våra anvisningar. Vi tar emot elever med olika typer av erfarenheter och anpassar utbildningen därefter. Textiltryck och vävning, som är våra huvudtekniker, lär vi ut från grunden. Har eleverna vävt eller tryckt förut så utgår vi från den nivå de befinner sig på, berättar Josabet Werkmäster, lärare för programmet Textil – Konst och Design på Östra Grevie folkhögskola. Framförallt tittar vi på personliga färdigheter, intressen och målmedvetenhet. Vi värdesätter också förmåga att arbeta självständigt, fortsätter Josabet.

Precis som att kunskaper och erfarenheter bland eleverna som söker sig till textilutbildningen på Östra Grevie folkhögskola varierar, varierar även deras målsättningar under utbildningstiden. En del väljer utbildningen för att förbereda sig för vidare studier, andra för att få de kunskaper som de behöver för att ta sig in på nya yrkesinriktningar. En del hoppas starta sin egen verksamhet direkt efter utbildningen.

  • Folkhögskolan, som utbildningsplats, är idealisk för dig som önskar att utveckla dig kreativt oavsett vad du har för mål eller drömmar. Om målet är att komma in på en konst- eller designhögskola förbättras chanserna betydligt om du har gått en förberedande utbildning likt den vi erbjuder på vår folkhögskola, förklarar Josabet.

För Magdalena Jessen kom tiden på folkhögskolan att spela en betydande roll för hennes framtida karriärplaner. Utbildningen blev en viktig pusselbit.

”Jag lärde mig grunderna för både textiltryck och väv, vilket var det som sedan låg till grund för att jag överhuvudtaget kunde söka mig vidare till en designutbildning på universitetsnivå. Idag strävar jag efter att få arbeta inom teater och film; jag har en dröm om att få se mina textila kreationer på scen. Vidareutbildningen på KADK i Danmark har fokus på just detta”, fortsätter Magdalena.

Magdalena Jessen portfolio

Under åren har textilutbildningen på Östra Grevie folkhögskola spelat en fundamental roll i flera unga förmågors karriärer; vissa har gått vidare till att arbeta som konstnärer medan andra har blivit formgivare inom mode, inredning, industri och till och med möbelformgivare. Josabet menar att en viktig komponent i programmets framgång är att man inte arbetar efter betyg. Tack vare att vi arbetar utanför betygssystemet kan skolan anpassa utbildningen efter elevernas mål och behov. Tillsammans skapar vi en kreativ miljö där alla får möjlighet att upptäcka sitt eget tillvägagångssätt. ”Detta var avgörande för min framtida karriär”, menar Magdalena Jessen.

“Tiden på Östra Grevie Folkhögskola var viktig eftersom jag fick möjlighet att upptäcka vilken typ av designer jag faktiskt är. Jag trodde jag ville jobba inom modedesign. Under min tid på folkhögskolan upptäckte jag däremot att det var textildesign som passade mig bäst. Passion är, enligt mig, en av de viktigaste komponenterna för att kunna bli riktigt duktig som designer. Jag hittade min passion och kärlek för textiltryck under min tid på Östra Grevie.”

Josabets bästa tips till dig som drömmer om en karriär som designer:
1. Följ ditt hjärta
2. Arbeta hårt och ge inte upp
3. Gå utbildningen Textil – Konst och Design på Östra Grevie folkhögskola
4. Allt handlar om konstnärlig utveckling – det är utgångspunkten
5. Gå en högskoleutbildning när du har grundat dig. Inte innan dess.

Är du nyfiken på utbildningen? Läs gärna mer här!

Magdalena Jessen portfolio

Magdalena Jessen läste under 2011-2013 yrkesutbildningen Textil – Konst och Design på Östra Grevie folkhögskola. Idag satsar Magdalen på en karriär som textildesigner för teater och film. Efter utbildningen på Östra Grevie har hon vidareutbildat sig inom design och läser nu en master i Textildesign på KADK i Köpenhamn där hon specialiserat sig på printdesign och textilier med tredimensionell yta. Under hösten 2017 blev Magdalena antagen till ComON Creativity Sharing i Como där hon fick möjligheten att arbeta inom textilproduktionen i Italien. Hon har även praktiserat på Malmö Stadsteater och hos modedesignern MaxJenny.

”En textilutbildning i Skåne gjorde att jag hittade rätt karriärväg”

Skip to content