Utvecklas både som pedagog och person
Elvira Bergstrand har snart gått klart sina två terminer på Lärarassistentutbildningen på Östra Grevie folkhögskola och är ute på den tredje och avslutande praktiken på Stenkulaskolan i Malmö. Målet är tydligt.
– Jag vill bli den bästa pedagogen jag kan bli.
Elvira har trots sina unga 24 år hunnit med en hel del sedan studenten. Hon har jobbat på en skola som lärarvikarie/resurs i ett år och sedan flyttade hon från Stockholm för att plugga en kandidat i genusvetenskap i Lund. Hon hade inte hört talas om Östra Grevie folkhögskola innan hon sökte utbildningen, men hade hört bra saker från vänner som pluggar på folkhögskola.
– Jag var lost och visste inte vad jag skulle göra. Jag jobbade på kollo och kände att jag ville bidra och peppa. Jag visste att jag ville jobba nära människor och hjälpa barn att lyckas och att få vara en trygg vuxen. Så jag sökte till ÖG för att få verktygen.
Elvira ser stora fördelar med att ha provat på olika saker innan utbildningen och menar att erfarenheten är bra att ta med sig in i lärarassistentyrket.
– Den erfarenhet som man bär med sig bidrar till fler perspektiv och gör en till en bättre pedagog.
Sista praktiken
Nu är Elvira ute på den sista sex veckor långa praktiken och trivs bra på Stenkulaskolan. Att vara praktikant är lärorikt, men också utmanande.
– Det är utmanande eftersom man vill visa så mycket. Det är svårt att veta vad som gäller och vilka skrivna och oskrivna regler det finns. Det tar tid att lära sig.
Elvira tycker att det finns en stor fördel att utbildningen har tio veckors praktik som är utspridda över tre olika perioder.
– Den första veckan processar man mest och lär känna praktikplatsen, nästa period på tre veckor hinner man landa lite mer och den sista perioden på sex veckor är där det händer.
Att lärarassistentyrket fortfarande är relativt nytt och att rollen inte är helt tydlig kan Elvira se både fördelar och nackdelar med.
– Lärarassistentrollen är lite diffus vilket är både positivt och negativt. Negativt eftersom det kan vara svårt att veta vad som förväntas av en, positivt eftersom det ger utrymme att utforska och se vad en själv vill göra.
Fokus på att utvecklas
Elvira nämner många fördelar med att bo på landet, att bo på internat och över lag med att studera på folkhögskola.
– Utbildningens fokus ligger både på att utvecklas som pedagog och som person. Vi bedöms på vår utveckling vilket känns mer humant. Det gäller inte att topprestera utan i stället att fokusera på att bli bättre.
I Elviras klass finns det en stor blandning av både etnicitet, yrkes- och studiebakgrund och ålder. Elviras klasskompisar är mellan 20-56 år vilket hon ser som en stor fördel.
– Alla har gjort olika resor och har varit med om så olika saker. Vi lär oss olika perspektiv från varandra. När jag började här trodde jag att jag skulle få lära mig om typ konflikthantering, men har fått så många andra nya perspektiv!
Nu är snart utbildningen slut och Elvira kommer sakna tiden på skolan, internatet och i klassen.
– Jag tycker om att bo på internatet och att vara på landet men ändå så nära stan. Det är en otroligt vacker miljö och det finns så trevliga människor här. Klassen är toppen, lärarna är toppen. Har du möjlighet och vet att du vill jobba med barn och dessutom vill utvecklas som människa tycker jag du ska ta chansen!
Text och foto: Viola Sten
Sök Lärarassistentutbildningen senast den 20 april! Ansök här!