Arij och Sami är både pluggpolare och partners
Att tillbringa dygnets alla timmar med sin make eller maka kan sätta skräck även i det mest förälskade paret. Men för Arij Hassoun och Sami Abbas är det en dröm att gå i samma klass.
– När man studerar behöver man en studiekamrat, vi har varandra, säger Sami.
Med tre små barn på 1, 2 och ett halvt och 4 år hemma är tid en bristvara för Arij och Sami. Därför är de tacksamma över att kunna studera tillsammans. Sedan terminsstarten i januari går de i samma klass, Git-klassen, på skolans förberedande vårdutbildning. Under lektionerna hjälper de varandra och när de kommer hem gör de läxor ihop eller förbereder muntliga redovisningar. Om ett av barnen är sjukt vabbar den ena medan den andra är i skolan och sedan uppdaterar sin vabbande äkta hälft. De har precis hållit en redovisning om spädbarns kommunikation och utveckling för klasskamraterna.
– Vi samarbetade och samlade all information för att skriva ett manus. Jag gjorde PowerPoint och Sami skrev nyckelord. Sedan gjorde vi redovisningen för varandra och övade mycket, och det gick jättebra, säger Arij.
Viktigt med delmål
Paret kommer från Syrien och träffades i Sverige när Samis familj, som bott längre här, skulle hjälpa Arijs familj att komma till rätta i det nya landet. De fick snabbt upp ögonen för varandra och gifte sig året därpå. Respektfulla, samspelta och kärleksfulla – så beskriver klasskamrater och lärare dem.
– Vi är väldigt lika, har samma tankar och åsikter. Båda är målmedvetna och kämpar hårt för att uppnå våra drömmar. Vi vill att barnen ska vara stolta över sina föräldrar, säger Arij.
Sami betonar vikten av att ha en tydlig plan.
– Barn ska inte vara i vägen för ens mål, man måste justera mellan studier och barn och jobb. Vi vill att våra barn ska få vad de behöver och vill och kunna åka på semester, säger han.
Eftersom de började om från noll när de kom till Sverige har de gjort upp delmål för att inte målen ska kännas ouppnåeliga. Arijs första steg är att utbilda sig till undersköterska, jobba i några år och att därefter läsa till sjuksköterska med inriktning barn. Sami planerar att bli barnskötare och senare läsa till förskol- eller grundskollärare.
– Barn är fantastiska. Det är spännande att följa deras utveckling och viktigt att känna till vad och hur man kan lära dem för att de ska utvecklas ännu mer. Som förälder och vuxen tränar de också ens tålamod, skrattar Sami.
Svenskan samsas med arabiskan
Hemma blandar familjen svenska och arabiska. Arij och Sami pratar mestadels arabiska men ju äldre barnen blir desto större plats tar svenskan. Föräldrarna berättar att barnen ganska nyligen har upptäckt att det finns flera språk och tycker att det är spännande att lära sig ord på svenska och arabiska.
– De frågar oss ofta om ords betydelse och jag vill inte verka dum så därför försöker jag lära mig så många nya ord som möjligt. Jag vill vara en bra förebild för mina barn, säger Sami.
Arij nickar. Hon har nu bott i Sverige i åtta och minns hur svårt det var att lära sig svenska. Ett nytt alfabet och ett helt annat uttal än arabiskan.
– Jag behöver fortsätta utveckla mitt språk. När jag är klar med min utbildning kommer jag träffa många patienter och måste förstå dem, säger hon. Sami lägger till:
– I Syrien var vi i majoritet, där pratade alla arabiska. Här är vi i minoritet och stötte på flera svårigheter, bland annat språket. Språket var ett hinder och därför var det viktigt för mig att lära mig svenska, säger Sami.
Utbildning är nyckeln
Arij och Sami pratar om hur viktig utbildning är för dem. Att det är en nyckel till integration och arbete. De är tacksamma över att kunna studera som vuxna. När Sami kom till Sverige vilade ett tungt ansvar på hans axlar. Han jobbade som bilbudschaufför, var inneboende och kämpade hårt för att få hit sin familj. Då var ”learning by doing” hans enda chans och ingen tid fanns att studera svenska i skolan. Nu är tillvaron intensiv på ett annat sätt och språket har blir allt mindre av en barriär.
Planerar ni återvända till Syrien i framtiden?
– Vi har förlorat så många kusiner och kompisar i kriget. Nästan alla familjer där har förlorat en familjemedlem. Sverige är mycket bättre, här råder demokrati. Vi är alla svenska medborgare. Om situationen är trygg åker vi gärna på semester dit. Vi får se vad barnen vill, säger de.
Text och foto: Johanna Darnéus
Läs mer om utbildningen och ansök här!
Ansökan är öppen till den 31 maj.