Bild på kvinna, textruta: Personal, Malmö, Allmän kurs

Porträtt – Läraren Carolin: ”Det här är min värld”

Efter avklarad doktorsavhandling i molekylärbiologi stod dörren till jobb över hela världen öppen för Carolin Sörensson. Hon valde att bli lärare på Östra Grevie folkhögskola i Malmö.

     – Det här är min värld, här trivs jag bäst, säger hon.

En lärare blev föräldraledig och en annan trillade av sin häst – då blev ett lärarjobb ledigt på Östra Grevie folkhögskolas två skolor i Vellinge och i Malmö. Carolin fick jobbet och har stannat sedan dess. Nu är hon inne på sitt tionde år som lärare.

Hennes drivkraft är nyfikenheten och intresset för att lära ut gjorde Carolin till lärare. Eller var det kanske främst för att undervisning är rolig och givande? Oavsett om hennes deltagare är unga vuxna på huvudskolan i Vellinge eller vuxna, främst med utländsk härkomst, i Malmö, älskar Carolin att undervisa. Kärleken till att lära ut upptäckte hon under sin tid som doktorand. Själva forskningen, att undersöka vad som kan hjälpa växter att klara ett extremt klimat, var en ensam sysselsättning och hon kände ofta tidspress och prestationsångest. Den tid av studierna som hon undervisade var vad hon uppskattade mest, då kände hon sig hemma.

– Redan som liten var jag rädd för vad människor skulle tycka om mig, jag ville vara duktig och prestera. Med min utbildning och den kunskap den har fört med sig har jag hittat en trygghet, säger hon.

Hon säger att hon tycker om att ta reda på hur saker fungerar och sedan förklara det på ett enkelt sätt. När hon planerar sin undervisning funderar hon först på varför deltagarna ska läsa det de gör och hur studierna kan relatera till deras vardagsliv. Studierna måste kännas begripliga och relevanta. För att deltagarna ska förstå komplicerade ämnen såsom naturkunskap och matematik talar hon långsamt och använder bland annat bilder och filmer i undervisningen snarare än enbart text.

– Det är viktigt att få med olika inlärningssätt eftersom alla tar in kunskap på olika sätt. Jag visar filmer, vi ser på bilder och vi diskuterar. Om jag bara hade kört med text hade jag tappat deltagarna.

Ytterligare ett sätt att begripliggöra facktermer är att byta språk. Men inte till kinesiska eller somaliska utan vad Carolin menar är att hon förklarar komplicerade begrepp, processer och fenomen med vanliga ord.

Efter tio år på folkhögskolan tycker hon fortfarande att jobbet är roligt. Hon har en strukturerad plan för undervisningen men det är deltagarna som styr inriktningen och var hon ska lägga tyngdpunkten. Just delaktigheten är ett signum för folkhögskolan och en av anledningarna till att det blev just den skolformen som Carolin valde.

Hon praktiserade på en kommunal skola en gång och säger att det inte passade henne, att hon kände sig som elev. Hennes upplevelse var att skolan var alltför traditionell, att det handlade mycket om katederundervisning och om att mata barnen med information snarare än att uppmuntra dem att exempelvis hålla en muntlig framställning. Folkhögskolans pedagogik är mer utvecklande, resonerar hon.

Hon läser nu folkhögskolelärarprogrammet på Linköpings universitet tillsammans med tre kollegor.

– Jag tycker det mesta är roligt och gillar både att lära ut och att lära mig nytt oavsett om det är jobb- eller fritidsrelaterat. Jag snöar lätt in på nya saker och min yngsta dotter sa häromdagen: Vad är det den här månaden som du tycker är roligt, mamma?

Carolin skrattar åt minnet. Hon funderar en stund och berättar att hon har gått ner i tjänst för att ha tid till allt annat hon vill göra.

En del människor älskar att resa, själv älskar hon att vara hemma med familjen och fixa med huset, trädgården och djuren. Carolins hem är ett paradis för djurälskare. Just nu har familjen ungefär 30 husdjur: Två hundar, tre kaniner, två marsvin, en katt, en råtta, flera möss, fiskar, 7 hönor och några kycklingar. Och just det: ett antal fåglar som flyger fritt i hemmet. Den femton år gamla katten är hennes favorit, hon är elegant, klok och mysig, tycker Carolin. Husdjuren är en del av familjen och det finns alltid ett djur inom räckhåll att gosa med. Likadant var det när hon var liten, familjen hade många djur.

Förutom djuren gillar Carolin att renovera, måla möbler, bygga och handarbeta. Detta intresse kommer från föräldrarna som är mycket kreativa och engagerade. Skapandet har varit en del av uppväxten. På frågan hur hon hinner och om hon aldrig sover svarar hon jodå, men teve tittar hon sällan på.

Carolin tillbringar en stor del av sin tid i den stora trädgården. På våren njuter hon av magnoliorna, på sommaren av rosorna och på hösten av äppelträden. Hennes far var trädgårdsmästare och har lärt henne mycket om naturen. Även Carolins två äldsta döttrar är intresserade av biologi och läser samma ämnen som sin mamma.

– Naturvetenskap, teknik och vetenskap pratar vi mycket om hemma så det är väl naturligt att de har valt samma väg som jag. De har till och med samma lärare som jag hade när jag läste på universitetet i Lund.

Men en sak som hon försöker att inte föra vidare till dem är kravet på att vara ”duktiga”.

– Det viktigaste är att de lär sig saker och har roligt, precis som deltagarna på folkhögskolan, säger Carolin.


Text & bild: Johanna Darnéus

Bild på kvinna, textruta: Personal, Malmö, Allmän kurs

Porträtt – Läraren Carolin: ”Det här är min värld”

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här

Skip to content