Representanter från Ta tillbaka framtiden och Hyresgästföreningen samt grundarna för Yallatrappan och Folkets skafferi

Panelsamtal – Engagemang ska ge mer energi än det tar!

Läs mer om..

Allmän kurs på Östra Grevie

Ta tillbaka framtiden

Hyresgästföreningen

Yallatrappan

Folkets skafferi

Så vill Europa stoppa klimataktivisterna 9 februari 2024 – Konflikt | Sveriges Radio

Visste du att..

Du kan få 5000 till 25 000 kr i ekonomiskt stöd från Hyresgästföreningen för att sätta ihop en boendeförening i ditt hyreshus? För pengarna kan ni göra aktiviteter tillsammans, t.ex. styra upp en gårdsfest.

Panelsamtal – Engagemang ska ge mer energi än det tar!

Representanter från Ta tillbaka framtiden och Hyresgästföreningen samt grundarna för Yallatrappan och Folkets skafferi
I panelen satt representanter från Ta tillbaka framtiden och Hyresgästföreningen samt grundarna för Yallatrappan och Folkets skafferi

Panelsamtal på Allmän kurs, från 16/2-24.

Goda relationer, att det lilla i det stora räknas och att ha roligt samtidigt som man kan förflytta berg. Samma dag som den ryske oppositionskritikern Aleksej Navalny rapporteras död, höll Allmän kurs ett panelsamtal på temat Aktivism och engagemang.

I panelen satt representanter från Ta tillbaka framtiden och Hyresgästföreningen samt grundarna för Yallatrappan och Folkets skafferi.

”Hur lindrar man klimatångest? undrar publiken.

”Alla människor behöver kollegor. Genom att engagera sig, känner man att man gör något och det blir en del av läkningen. Engagemanget tar ju inte slut kl. 19 på kvällen, det ska finnas en öppenhet i föreningen för att stötta varandra”, svarar rösterna i panelen.

Ännu en gråmulen februaridag men med ett sportlov som hägrar. Under terminens första tema i Allmän kurs, ”Makt, motstånd och förändring”, var temat för panelsamtalet givet. I Aktivism och engagemang krävs att människor slår sig ihop för att kunna förändra världen till det bättre. Det ger glädje i gemenskap och att göra något konkret tillsammans med andra.

Vilka är då drivkrafterna för att orka lägga sin dyra fritid på att engagera sig?

Det kan vara att man inte står ut med vetskapen att människor dör i klimatkrisen medan andra kan blunda och ha det bra. För en annan kan det räcka med råkade växa upp på 70-talet då alla sågs vara en del av samhället och kunna påverka det. Här är några andra röster från panelen:

”Att folk 2023 blir vräkta pga. orimliga hyror precis som på Olskroken i Göteborg för hundra år sedan, det är inte klokt. Klimatförändringar, krig och kriser i all ära – men den viktigaste frågan är ju faktiskt: var ska vi BO? Fastighetsvärdar är giriga, det är bara vinst som räknas för dem. Men inte mer än tjugo procent av inkomsten ska gå till hyran”, säger Mia från Hyresgästföreningen om sin drivkraft.

”En person KAN förändra”, säger Kristina, som en gång drev igenom epidural i Sverige, en numera är en självklar smärtlindring vid förlossning.

Kristina har firat flera triumfer genom aktivism inom flera områden, senast genom att grunda Yallatrappan.

”Engagemang kräver dock att någon vill lyssna och håller med dig. Folk måste gilla dig, annars får du inget gehör. Allting börjar i det lilla, lokala och alltid med goda relationer till andra människor. I förlängningen behövs också resultat för att övertyga, t.ex. kommuner. När vi startade Yallatrappan ansågs utländska kvinnor som aldrig hade arbetat och som mest hade fyra års skola bakom sig, uträknade i vårt samhälle. Idag har vi 57 fast anställda från 25 olika länder, ett litet mini-FN, med catering och sy-ateljé”, berättar Kristina.

Klimatet är en fråga som väcker oro hos många. Alva från Ta tillbaka framtiden konstaterar att många unga känner ångest för att samhället är individualistiskt och därför också ensamt. Trots det är det så himla lätt att gå ihop och göra saker gemensamt, säger hon.

”Vår vision är en rättvis värld där ingen är ensam. Klimatkrisen innebär förlorade skördar. När vi gör aktiviteter äter vi också tillsammans och då går samtidigt ingen hungrig.”

Mat står i centrum för Folkets skafferi som förser hemlösa med det som blir över från butiker och restauranger. Utmaningen är att nå ut till fler och att få fler donerar mat till behövande.

”Det gäller att nätverka och hitta de som vill samma sak som du själv. Visionen är att ingen ska gå hungrig i Malmö. Det är en hobby att engagera sig, det får inte ta mer energi än det ger”, säger Therese från Folkets skafferi.

Vad mer finns det för utmaningar, enligt panelen?

– Att få folk att förstå att de själva kan påverka sin hyra.

Avdemokratiseringen: att regeringen inför mer och mer repressiva åtgärder mot aktivister och demonstranter.

– När människor ger upp och säger att det inte är lönt att engagera sig.

Eller som Navalnyj säger i en dokumentär som visas helgen efter hans bortgång:

”Ge inte upp. Ondskan vinner när goda människor inte gör något alls.”

 

Texten är skriven av Katarina Fagerström, lärare på Allmän kurs.

Utbildningar med öppen ansökan – just nu!

Här kan du läsa om alla våra utbildningar

Här kan du läsa hur ansökan går till

Skip to content