Porträtt – Mohammeds biljett in till polisprogrammet

Vår kursdeltagare Mohammed på Förberedande polisutbildningen ser kanske bekant ut? Mohammed hade nämligen en liten biroll i tv-serien Tunna blå linjen. Dock inte som polis, utan som ambulanssjukvårdare – Vilket faktiskt är hans yrke till vardags!

Mohammed Al-Tekreeti är ursprungligen från Irak och kom till Sverige för 13 år sedan.

Han berättar att omständigheterna i Irak gjorde att han redan som 9-åring fick börja arbeta. Ända sedan han var barn har han velat hjälpa människor, därför kändes det självklart för honom att han skulle börja arbeta för att kunna hjälpa sin familj.

Han hade två jobb för att kunna hjälpa till och försörja familjen. Mohammed menar att detta har lärt honom att ta ett stort ansvar och att vara självständig redan från tidig ålder.

Han berättar att han redan som liten drömde om att bli polis.

– När jag lekte med mina vänner ville jag alltid vara polis/spanare. Min pappa och farfar är mina största inspirationer inom polisyrket eftersom de båda jobbade som poliser tidigare.

Idag studerar Mohammed på Östra Grevie folkhögskolans förberedande polisutbildning och jobbar som sagt samtidigt som ambulanssjukvårdare. Mohammed har ett stort intresse av att styrketräna, träna målskytte, köra motorcykel och att vandra ihop med sin hund.

Mohammed tycker att den fysiska träningen han får från utbildningen ger honom en bra grund för att sen klara testerna till polisprogrammet. Han tror det kan vara hans biljett in till själva polisutbildningen.

Mohammed tycker även om att man utöver den fysiska träningen även läser juridik, samhällskunskap, studerar polislagen, etik osv.

Han vill även lyfta alla studiebesök och föreläsningar som ger en bredare bild av yrket.

– Allt som krävs för att få en bra grund till polishögskolan hittar man här på utbildningen. Allt detta gör att man får ökade chanser att komma in på Polisprogrammet.

Mohammed fortsätter:

– Jag känner stor tacksamhet för Sverige som tog emot mig och min familj, därför vill jag bidra med något till både samhälle och till människor. Detta känner jag att jag kan göra i jobbet som polis. 

 

Porträtt – Mohammeds biljett in till polisprogrammet

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här.

Skip to content