Porträtt – ”Jag har trott att jag är introvert, men jag är kanske inte det”

”Det jag vill idag är väldigt annorlunda mot hur jag tänkte för tio år sedan. Idag vill jag kunna inspirera andra att uppskatta historia, men jag har också en idé för ett spel jag skulle vilja göra.”

Alexander Broström är 30 och har inget att visa upp, menar han själv: ” Jag måste få ordning på saker och ting och visa mig själv att jag kan. Få en bättre självkänsla och ett självförtroende, som jag känner att jag saknat under tidigare delar av mitt liv. Att komma i gång med det egna livet, om jag säger så. Min största drivkraft är nog att känna att jag inte får misslyckas. ”

Han ser sig som en praktisk människa, men inte händig utan pragmatisk. Alltså, lösningsfokuserad. Dessutom behöver inte livsfilosofin vara svårare än behandla andra med respekt och bli behandlad med respekt. ”Jag tycker om lag och ordning, och bryr mig inte om sådant som genus, men rättvisa, åsiktsfrihet och jämlikhet är viktigt.” Arg försöker han inte bli, även om syrran var skicklig på att få honom förbannad när de var barn. Och han kan fortfarande bli arg på folk som tränger sig före.

Jag vet att Alexander uppskattas, respekteras och ses som någon en vill samarbeta med av sina medstuderande. Jag blir därför lite förvånad när han tänker högt: ”Jag har trott att jag är introvert, men jag är kanske inte det. Trots att det tar emot ibland, att ta sig ut från sitt eget, så inser jag att när jag är tillsammans med andra – i klassen eller med vänner eller familj – att jag mår bra av social interaktion.”

Men, det har tagit några år att ta sig till Östra Grevie folkhögskola och till examen i december 2021. Först blev det Ellinjen på gymnasiet, men det fanns för många elever som betedde sig illa mot varandra och mot lärarna så Alexander hoppade av. Sedan blev det svetsare, men det kändes inte heller helt rätt. Och så fortsatte det – plattsättare, fastighetsskötare och andra fysiska jobb. Allt som Alexander i sin ungdom trodde var ”enklare”, men som visade sig inte vara det eftersom hjärtat inte fanns med. I stället fanns hjärtat i det han ägnade sig åt på fritiden – historia och historieberättande i datorspel. Idag, efter några år på allmän kurs, vet han vart han är på väg: utbilda sig till gamewriter eller lärare i historia. Inga fler enkla tunga jobb, utan i stället komplicerade och tungt intressanta jobb.

”Och om hösten var en låt, vilken skulle det vara”, frågar jag.

”Castenets av Paul Kalkbrenner!”

 

Intervju med Alexander Broström

Allmän kurs högskoleförberedande

Text: Stina Svensson

Foto: Linn Rådström.

 

Porträtt – ”Jag har trott att jag är introvert, men jag är kanske inte det”

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här.

Skip to content