Porträtt – ”Jag är Samuel. Det är typ så långt jag har kommit.”

Porträtt – Jag är Samuel. Det är typ så långt jag har kommit.

Om någon månad blir Samuel tjugo. Han har hunnit bli vuxen sedan han började plugga på Östra Grevie. Jag frågar om han har kommit underfund med vem han är.

”Jag är Samuel. Det är typ så långt jag har kommit.” Men sen verkar han ändra sig, och fortsätter: ”Ja, alltså en del av min identitet är ju också att jag studerar här. Och att jag är nörd.”

”Du menar expert?”, kontrar jag.

”Ja jo, alltså tittar på sci-fi och fantasy, läser mycket, spelar datorspel och målar minifigurer.” Han tittar upp under skärmen på baseball-kepsen och tillägger: ”Och tränar thaiboxning. Jag gillar att göra allt sånt.”

”Du hade ju inte fyllt arton när du började plugga hos oss, eller hur?” Hans replik är blixtsnabb: ”Nä, men nästan!”

Samuel Hellberg Röing pluggade naturvetenskapliga programmet på ungdomsgymnasium och hoppade av. Så småningom valde han att fortsätta, men i vuxenutbildning, och då ska den studerande egentligen ha fyllt myndig för att få börja: ”Och du valde allmän kurs på folkhögskola och inte Komvux. Varför?”

Samuel svarar utan att behöva tänka efter:

”Jag fungerar inte på Komvux; jag behöver sammanhang, en klass och lärare som är närvarande. Dessutom tipsade SYV:arna om folkhögskola och jag bor inte så långt ifrån Östra Grevie.”

Han tystnar och funderar en liten stund.

”När jag började hade jag ingen aning om vad folkhögskola är eller fungerar, men det kändes bra och inte läskigt som på ungdomsgymnasium för här var alla vänliga. Alla hade liknande bakgrund som jag, alltså att de hade hoppat av ungdomsgymnasium. Fast kanske av lite olika anledningar.”

Samuel har planer på att fortsätta studera för en framtid inom antingen spel- eller arkitektbranschen, och särskilt med 3D-grafik. Han vet vilka utbildningar som finns och vilka behörigheter som krävs för att bli antagen. ”Har du alltid vetat vad du vill göra”, frågar jag.

”Först senaste halvåret, alltså jag har alltid tyckt om datorspel men jag har inte kunnat tro på att jag kan jobba med det tidigare. Jag tänkte att jag hamnade efter kompisarna som fortsatte studera på ungdomsgymnasium och det fick mig att känna mig utanför. Men nu vill jag ha kontroll över mitt liv och jag ser också vilka möjligheter jag har. Drivkraften är att jag nu kan se målet, att jag vet vad jag vill och kan göra. ”

Samuel Hellberg Röing läser Gymnasium för vuxna på Östra Grevie. Han blev intervjuad av Stina Svensson, utbildningsledare på Allmän linje i Östra Grevie. 

Porträtt – ”Jag är Samuel. Det är typ så långt jag har kommit.”

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här.

Skip to content