Sveriges största folkhögskola vill ha ett varmare samhälle som låter fler vara med

I tider av starka högervindar och växande främlingsfientlighet hotas också fundamentet för den fria och inkluderande utbildning som vi står för. Därför vill vi nu satsa på kommunikation som lyfter värdegrunden och verksamheten som en motvikt till krafter som motverkar ett öppet, kreativt samhälle som ger människor fler chanser att utvecklas.

Mitt i Malmö. Och ute på den skånska landsbygden. Där finns vi. En skola och människor med olika historier, intressen och förutsättningar. Ibland verkar kontrasterna stora, men de krymper snabbt när vi ses. Kanske för att det personliga mötet har en naturlig plats här. Och kanske för att vi tror på något tillsammans, trots att vi är här av olika anledningar.
Detta är vårt manifest.

Vi vill ha ett varmare samhälle som låter fler vara med. Ett samhälle med plats för kreativitet och möjligheter att fortsätta lära genom livet. Ett skönare kunskapssamhälle som ger dig chansen och lusten att utvecklas, oavsett vad du kommer från och vem du är. Oavsett om du behöver en start eller en nystart i livet.

På Östra Grevie skapar vi tillsammans fler vägar in i det samhället.

Vi vet att ett varmare bemötande och personligt stöd gör skillnad. När andra tror på dig och när du får möjlighet att lära och skapa på dina egna villkor, då växer du. Det ger dig kunskapen och förutsättningarna att ta dig dit du vill. Det ger dig makt över tillvaron. Så att du kan och vill påverka samhället till något bättre för oss alla.

Vi förstår värdet av att ses. När vi träffas på riktigt med respekt för varandra och alla våra olikheter, lär vi oss något nytt. Både elever och lärare. Det mötet är också makt. Det ger oss en större förståelse för oss själva och den värld vi lever i. Och kanske en eller annan vän för livet.

Summan av vad vi vill, hur vi försöker göra det och din del i allt detta.

Det är vad som gör oss till Östra Grevie, en skönare maktfaktor.

Susanne Andersson, Rektor Östra Grevie folkhögskola

Som en del av den svenska folkbildningen har Östra Grevie jobbat för att fylla kunskapssamhällets klyftor med tillit och ett annat lärande sedan 1914.

Sveriges största folkhögskola vill ha ett varmare samhälle som låter fler vara med

Skip to content