Från textil till Malmö Stadsteater
När vi för några veckor sedan tittade på ”Diktatorn” på Hippodromen anade vi föga att det var Elin Kihlström, som avslutade sina studier på Östra Grevies textilutbildning i juni, som hade patinerat kostymerna. Hon tog farväl av ÖG genom att få Företagarnas stipendium på skolavslutningen och sedan dess har hon hunnit med att medverka bakom scenen i en mängd olika föreställningar.
–Tyvärr var jag inte på plats i kyrkan när priset delades ut, jag var i klassrummet och fixade fika, men jag blev väldigt glad!
Vi tar en kaffe på Malmö Stadsteaters sorliga café och 45-åriga Elin Kihlström berättar med stor entusiasm om sina två år på textilutbildningen på Östra Grevie folkhögskola. Innan Elin började på ÖG pluggade hon måleri, med inriktning dekormåleri, och gick sedan som lärling vilket gav många kontakter inom olika konstnärliga verksamheter. När Elin för fem år sedan fick bröstcancer trodde hon inte att hon skulle kunna komma tillbaka till sitt frilansjobb bakom scenen. Hon tog sig till sist tillbaka, men det tog lång tid på grund av komplikationer efter sjukdomen och utbildningen på ÖG spelade en stor roll i hennes tillfrisknande.
– Jag gav mig själv i present att gå på folkhögskola och lära mig väva, någon som jag drömt om länge. Mina år på folkhögskolan blev som rehab, en möjlighet för mig att prova jobba igen och att få läka efter en traumatisk tid, berättar Elin.
Förstående lärare
Nu är Elin friskförklarad och hon började jobba redan under näst sista terminen på utbildningen när jobbförfrågningarna började ramla in. Elin berättar att lärarna på textilutbildningen var väldigt förstående inför hennes situation och att hon behövde ta alla chanser till jobb. Eftersom hon hade varit borta länge från branschen behövde hon hålla sig framme, vilket har lönat sig. Nu är hon timanställd på Malmö Stadsteater och jobbförfrågningarna fortsätter ramla in.
– Det är lätt att man blir bortglömd om man inte har varit aktiv på länge, så jag ville ta de jobb jag kunde få. Så jag hade det ganska sjåigt. Jag har fortfarande en väv kvar som jag ska komma och redovisa innan jag får mitt omdöme, säger Elin och skrattar.
Folkhögskola bra väg
Elin tar med mig bakom scenen på Hippodromen och visar rekvisita som hon har patinerat till ”Diktatorn” som går sin sista vecka på Hipp. Elin visar hjälmar, uniformer och ett förkläde som det kastats ilskna tomater på. När vi pratar om andra nyligen avslutade projekt nämns roller som rekvisitör för ”Lilla krabban”, kostympatinerare för ”Ett drömspel”, attributmakare för Malmö Operas föreställning ”Joyride” och dekormålare på Intimans föreställning ”Två systrar”. En gedigen meritlista som tyder på att Elin är både mångsidig och efterfrågad. Elin lyser upp när jag undrar vad hon vill ge för råd till den som är pepp på att jobba med samma sak.
– Det är bra att gå folkhögskola och känna efter vad en vill. Det ger en bred praktisk grund, speciellt gällande färger, material och olika arbetssätt.
Text och foto: Viola Sten
Fakta:
Namn: Elin Kilhlström
Ålder: 45 år
Från: Delsbo i Hälsingland
Gick ÖG: Konst & design, Textil 2022-2024
Instagram: elins_dekor