Uppåkra – Nordens Pompeji

En solig dag i maj, rapsen har precis slagit ut när Allmän kurs ger sig ut på en resa till järnåldern. Vi besöker Lund, i en tid innan staden fanns. På Historiska museet tar guiden Maria med oss på en resa och vi får vara med och upptäcka Uppåkra, en av norra Europas största bosättningar.

Vi får veta att människor under denna tid var mycket måna om sitt utseende och att det fanns tydliga trender i smycken, kläder och frisyrer.  Vi får veta att bilden av den klassiska vikingen framför allt präglades av en snygg kille från Norge. Vi får se ett skelett med svärd som förväntades vara en man trots att DNA visade att det var en kvinna. Vi får höra stories om Loke som hamnskiftade sig till ett sto som blev mamma till Slejpner.

Efter lunch på stan tar vi oss vidare till Uppåkra, Nordens Pompeji., Tänk att en åker mellan Lund och Malmö kan vara en så viktig plats! Här får vi veta av arkeologen Elias att endast 0,2 procent av Uppåkra har grävts ut och att marken är fylld av spännande fynd inför framtiden. Har du inte redan varit där så besök!

 

Text: Viola Sten

Foto: Linn Rådström, redigerat av Frida Bergström

 

 

Uppåkra – Nordens Pompeji

Skip to content