Porträtt – Sara på Polisförberedande

Är du 45 och tror att det är för sent att bli polis? – Glöm åldern – det är helt andra saker som är avgörande.

Sara, snart 50, sitter framför mig och har precis avverkat mer än halva utbildningen Förberedande polis. Jag undrar hur hon hamnade här:

– Bilen stod på verkstad och jag var tvungen att ta tåget till jobbet. På informationstavlan rullade en film om Förberedande polis, och den visade något annat än min kanske lite fyrkantiga bild av vad en polis måste vara, alltså högljudd och bestämd. Det här var något annat, kanske mera inkluderande.

Sara arbetade i många år som fotograf på en kvällstidning i Stockholm. Ute på olika arbeten träffade hon poliser, såg vad de gjorde och fick ofta möjlighet att prata med dem. Hon tyckte att deras arbete var intressant och funderade redan då på att kanske sadla om, men såg sig själv som lite mjuk och trodde att hon kanske inte skulle passa som polis. Med åren kommer erfarenhet och med erfarenhet en generösare självbild, och så i kombination med en rullande informationsfilm kan det hända grejer.

– Jag tänkte att jag skulle våga söka, och så gjorde jag det.

Idag vet Sara att både Polisorganisationen och Polisprogrammet vill arbeta med människor som har hunnit skaffa sig erfarenhet av livet.

Vid senaste antagningen till Polisprogrammet på Malmö Universitet var den äldsta studenten en 54-årig kvinna. Jag frågar Sara om åldern är något hon funderar på.

– Egentligen tänker jag inte på det i studierna med de andra i klassen. Vi är ju flera som hunnit fylla både 30 och 40 och lite till, men det är också många som är 20-23 år och som sagt det är inget jag tänker på. Det enda är väl fysen, och att kroppen ska hålla. Även om Polisprogrammet är positiva till äldre sökande så måste vi ju ändå klara testerna. Jag vet att jag måste träna hårt, också utanför träningspassen här i utbildningen, men jag tycker det är kul!

Nu krävs det inte en elitidrottares fysik för att klara Polisprogrammet och sedan uppdraget i Polisorganisationen. Däremot verkar det vara två andra förutsättningar som är viktiga och som varenda en av de poliser vi träffar under utbildningen är eniga om: du måste vara intresserad av människor och du behöver kunna kommunicera med andra.  Är Sara intresserad av människor?

– Jo, så är det. Jag har rest mycket, och jag har rest mycket som fotograf. Jag har träffat människor i kris, men jag har också träffat människor i andra lägen av sina liv. I vilket fall som helst har det krävts av mig att kunna både planera och vara flexibel, våga vara spontan och våga ta kontakt.

Hur vill du arbeta med människor när du är färdig polis?

– Jag tänkte, innan jag började Förberedande polis, att det skulle bli ett skrivbordsjobb, men det tänker jag inte längre. Vi ska alla göra yttre tjänst och det verkar spännande, jag kanske stannar kvar där. Men, det finns så många olika spännande uppdrag inom Polisen så jag håller mig öppen och nyfiken!

Sara började utbildningen Förberedande polis i augusti och nu i slutet av oktober är det fem effektiva utbildningsveckor kvar. När börjar hon söka till Polisprogrammet? Sara ler och konstaterar:

– Jag är igång nu!

 

Intervju med Sara Ringström, studerande Förberedande polis höstterminen 2022.

 

Text: Stina Svensson, foto: Linn Rådström

Porträtt – Sara på Polisförberedande

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis
och lärare. 
Läs om deras utbildningsresor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individstärkande kraft.

Se fler porträtt här.

Skip to content