Vårdbiträde

Vårdbiträde

Vill du arbeta med och för människor i ett av de mest efterfrågade yrkena inom vårdsektorn? Vill du dessutom utbilda dig på en av Sveriges största folkhögskolor där utbildningen utgörs av såväl teori som praktik? Då är Östra Grevies vårdbiträdeutbildning en bra start för dig!

Vill du arbeta med och för människor i ett av de mest efterfrågade yrkena inom vårdsektorn? Vill du dessutom utbilda dig på en av Sveriges största folkhögskolor där utbildningen utgörs av såväl teori som praktik? Då är Östra Grevies vårdbiträdeutbildning en bra start för dig!

Praktiska detaljer

Kurstyp: Profilkurs, yrkesutbildning
Längd: 1 år
Språk: Svenska
Studieort: Östra Grevie
Kursstart: Augusti
CSN-berättigad: Ja
Terminskostnad: 700kr / termin
Materialkostnad: 100kr / termin
Ansökan stänger/stängde: 30/4
Internat: Finns
Vårdbiträde

Utbildningens innehåll

Utbildningen följer Skolverkets nationella yrkespaket för Vårdbiträde och ger dig en gedigen grund för att utveckla din förmåga att utföra arbetsuppgifter inom vård och omsorg. Under utbildningen lär du dig också att bemöta människor på ett professionellt sätt, oavsett deras individuella behov och förutsättningar.

Vi fokuserar på att lära ut säkert och ergonomiskt arbete samt att planera och genomföra din arbetsprocess på ett effektivt sätt. Vi vill också ge dig en helhetssyn på människan och dess åldrande, samt kunskap om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.

Genom vårdbiträdeutbildningen får du inte bara teoretisk undervisning utan även praktisk erfarenhet genom 8 veckors praktik under termin 2. Detta ger dig möjligheten att testa dina kunskaper i verkligheten och att skaffa dig värdefull erfarenhet inom området.

Välkommen till vårdbiträdeutbildningen och ta steget mot att bli en viktig del av vårdteamet och göra skillnad i människors liv!

Vill du arbeta inom vården och ge omsorg och stöd till personer som behöver det som mest? Då är vår nya vårdbiträdeutbildning det perfekta valet för dig!

Utbildningsinnehåll

 • Anatomi och Fysiologi 1,
 • Omvårdnad 1,
 • Hälso- och sjukvård 1,
 • Social Omsorg 1,
 • Psykiatri 1,
 • Gerontologi och Geriatrik,
 • Psykologi 1,
 • Funktionsförmåga och Funktionsnedsättning 1 samt
 • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Följ Östra Grevie på Instagram

Röster i rörelse

Mellan klan och stat
10 oktober, kl. 18.00

Plats: Östra Grevie folkhögskola, Gamla landsvägen 39. 

Föreläsning av Per Brinkemo. 
Öppet för alla!
 
“I Sverige är vi “marinerade i staten”. Vi tar det sociala skyddsnätet för givet och har lärt oss navigera mellan de olika myndigheterna. Dessutom litar vi på våra myndigheter. När staten inte fungerar eller går att lita på måste du i stället förlita dig på dina släktingar, klanen. Klansamhället är den dominerande sociala organisationen i en stor del av världen, då många av de som kommer till Sverige i dag kommer från dessa områden är det viktigt att vi förstår hur klansamhället fungerar för att kunna förstå vår omvärld, vårt samhälle och förbättra integrationsprocessen. ”
Per är journalist för tidningar och djuplodande TV, arbetat för Somaliland på Rosengård och skrivit boken Mellan klan och stat. Röster i rörelse – vägra förenkla! Tillsammans möts vi och engagerar oss i komplexa frågor.

Röster i rörelse är en serie samtalsevenemang på sex skånska folkhögskolor i samarbete med ABF. Teman och talare är valda utifrån en vilja att ge vidgade och varierade perspektiv på samtiden.

@hyllieparkfolkhogskola / @ostragrevie_folkhogskola 
@skurups_folkhogskola / @malmofhsk / @glokala 
@osterlensfhsk / @abfmalmo / @abf_skane 

#perbrinkemo #folkhögskola #folkbildning #abf #rösterirörelse
Vill du söka till Allmän kurs i Östra Grevie? Missa inte våra återkommande BESÖKSDAGAR! 

Nästa besöksdag sker på tisdag 26/9 mellan kl 9-10.

Spana in våra fina lokaler, träffa våra trevliga lärare och få en känsla av hur det är att studera hos oss!

Välkommen 💜

#östragreviefolkhögskola #östragrevie #allmänkurs #folkbildning #väljfolkhögskola #folkhögskola
Hej Asma! Vad har du gjort i sommar?

– Under sommarlovet arbetade jag som vårdbiträde inom hemtjänsten i två månader. Det var mitt livs första jobb! Arbetet var början på en ny väg för mig där jag lärde mig mycket om det svenska livet. Jag lärde mig hur man arbetar med en grupp och hur man samarbetar med varandra för att skapa en bra och sammanhållen arbetsmiljö. Jag gick fem olika utbildningar om bland annat hälsa, medicin och om hur man tar hand om äldre.

Fick du någon vila innan skolstarten?

– Jodå, jag hade två veckors semester innan skolan började. Jag hade en vacker plan om vad jag och barnen skulle göra då men tyvärr dog en av mina släktingar och jag njöt inte alls av ledigheten på grund av sorgen. När jag började skolan och träffade mina kompisar mådde jag lite bättre.

Du är snart klar på gymnasiet på Östra Grevie i Malmö. Vilka är dina planer efter studenten?

– Mitt mål är att studera vidare inom vården och det var därför jag jobbade i hemtjänsten under sommaren för att få mer kunskapar om vård och hur det är att arbeta med äldre människor. Jag är väldigt glad över att vara på Östra Grevie folkhögskola i Malmö, för jag har läst SFI, grund och nu går jag på gymnasienivå på samma skola.

Intervjuad och fotograferad av Johanna Darnéus

 #östragreviefolkhögskola #ög_porträtt #upplevfolkhögskola #skånesfolkhögskolor #väljfolkhögskola #folkhögskola #allmänkurs #nykarriär
Vårdbiträde

Att studera i Östra Grevie

Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!

Karta över skolans område
Två hus och en sjö
Vårdbiträde

Vad händer sen?

Efter en vårdbiträdesutbildning finns det flera olika jobbmöjligheter inom vården och omsorgen. Vanligtvis jobbar vårdbiträden inom äldreomsorgen eller hemtjänsten, men det finns även möjligheter inom sjukvården, psykiatrin eller funktionshinderomsorgen.

Efter utbildningen

 • Äldreomsorg eller hemtjänst
 • Sjukvård
 • Psykiatri
 • Funktionshinderomsorg
Vårdbiträde

Hur ansökan går till

Antagning sker via intervju.

Ansökan öppnar 1 feb.

Antagningsvillkor​

Slutförda studier med godkända resultat i Svenska och Samhällskunskap motsvarande grundskolans årskurs 9.

Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.

Här hittar du mer information om att söka till oss på Östra Grevie.

Skip to content