Hem / Utbildningar / Allmän kurs – Serviceassistent
Vill du börja jobba och göra skillnad för människor? Hos oss på Serviceassistentutbildningen förbereder du dig för att arbeta inom vård och omsorg, samtidigt som kommer du igång med dina gymnasiestudier. Genom praktik på en arbetsplats lär du dig om yrket och tar ett steg mot att börja jobba.
Inget höstintag 2023.
9 januari: Vårtermin 2023 börjar
1 februari: Ansökan inför hösten 2023 öppnar – gäller Konst & Design, Musikteater, Allmän kurs, Förberedande Polis och Lärarassistent.
20-24 februari: Sportlov
24-25 mars: Öppet hus
3-10 april: Påsklov
30 april: Ansökan inför hösten 2023 stänger – gäller Konst & Design, Musikteater, Allmän kurs och Lärarassistent.
25-28 maj: Konst och design deltar i designeventet SSDD 2023
2 juni: Vårtermin 2023 slutar
Vi vänder oss till dig som vill arbeta med människor inom branscher där kontakten med människor är en stor del av arbetet, såsom vård och omsorg. Här får du samtidigt möjlighet att komplettera din gymnasieutbildning. Det kanske var ett tag sedan du studerade, och du känner en viss ovana inför att studera.
Hos oss arbetar vi mycket med bemötande, personligt ledarskap, och hur man är som individ i en grupp. På så sätt får vi en trygg stämning i klassen, och efter utbildningen kan du som kursdeltagare vara en positiv förebild på olika arbetsplatser i samhället.
I utbildningen ingår praktik och vi hjälper dig att hitta en lämplig praktikplats. Efter utbildningen går många deltagare vidare till ett jobb, ibland på sin praktikplats.
Arbetsmarknaden ser bra ut och kompetensen inom området efterfrågas av såväl privata som kommunala äldreboenden och LSS-boenden. Vill man inte gå vidare till ett arbete är det vanligt att fortsätta sina studier efter Serviceassistentutbildningen och läsa till t.ex. undersköterska eller socionom.
På Serviceassistent-utbildningen lägger vi mycket fokus på det empatiska förhållningssättet och hur man är som individ i en grupp (det sociologiska perspektivet). Deltagarna utbildas i introduktion till Mi, Motiverande samtal, och vi pratar om lågaffektivt bemötande. Vikten av ett bra bemötande med de människor deltagarna kommer att komma i kontakt med i arbetet inom vård och omsorg är centralt under hela utbildningen, och vi pratar mycket om individens integritet och behov.
Behörighetsgivande ämnen som vi undervisar i:
Målet med vår utbildning är att den ska vara ett steg mot vidare studier, som till exempel undersköterska, vårdbiträde, grund – eller gymnasiekompetens. Den kan också leda till någon form av anställning inom äldreomsorg eller LSS. Stort fokus ligger på att stärka deltagarna som människor och göra dem redo att möta yrkeslivet.
Den nya klassen inleder alltid terminen med samarbetsövningar i syfte att stärka gruppen så att individen ska känna sig trygg. Därefter påbörjar vi undervisningen med uppgifter och projekt inom de olika områdena på kursen. Under terminens sista del går deltagarna ut på sex veckors praktik. Vi hjälper till att hitta praktikplatsen, och har regelbunden kontakt med både deltagare och praktikhandledare under perioden, samt gör praktikbesök.
Den nya klassen inleder alltid terminen med samarbetsövningar i syfte att stärka gruppen så att individen ska känna sig trygg. Målet är också att alla individer ska känna sig sedda och inkluderade. Vi vill på det här viset skapa en fungerande och trygg grupp.
Stort fokus läggs på samspelet mellan människor, Individens roll i en grupp, personligt ledarskap, hur man bemöter-, ger kritik-, lyssnar på varandra-, och ger varandra möjligheter att nå sina mål. Grupparbete, kommunikation och rollspel prioriteras i utbildningen.
Alla ämnen i serviceassistentutbildningen är yrkeskonkreta och förbereder kursdeltagarna inför praktikperioden, såväl teoretiskt som praktiskt.
En stor del av utbildningen består av praktik på ett äldreboende eller inom en LSS-verksamhet. Syftet beskrivs nedan:
Vår tanke är att deltagaren under sex veckors praktik ska få möjlighet att lära sig så mycket som möjligt om hur det är att jobba inom vård och omsorg. Exempelvis på praktikplatser är gruppbostad, äldreboende, LSS-boende eller i daglig verksamhet med personer som har olika förutsättningar, funktionsnedsättningar och som står inför olika utmaningar, svårigheter och möjligheter.
Här får deltagaren möjlighet att lära sig hur man utför insatser med respekt för brukarens behov, önskemål, integritet, delaktighet och självbestämmande samt hur man anpassar stödet och servicen på individuell basis för varje person. Tanken är att detta sker etappvis, där deltagaren börjar med relationsskapande för att sedan med hjälp av sin handledare lära sig de olika momenten och arbetsuppgifterna på arbetsplatsen. Dessa uppgifter kan till exempel vara hygien och ADL, samt att eventuellt ta del av Vårdplan- och genomförandeplaner och viss dokumentation.
Förberedelserna innan praktiken är viktiga och sker genom att kursdeltagarna läser in sig på och införskaffar information om stället de ska praktisera på. Fingerade intervjuer (arbetsgivare och praktikant) sker mellan deltagarna och lärarna i klassen i olika rollspelsscenarier i syfte att förbereda deltagarna på bästa sätt.
Innan praktikstarten, träffas deltagaren och arbetsgivaren i syfte att praktikanten ska presentera sig, få ett schema och träffa sin handledare. Arbetsgivaren/praktikplatsen presenterar sig och informerar om arbetsplatsen, regler och förhållningssätt.
I mötet har praktikanten med sig ett utdrag ur belastningsregistret i obrutet kuvert samt sina kontaktuppgifter.
Gruppen har under tre veckor som uppgift att läsa in sig på Funktionsvariationerna: Utvecklingsstörning, demenssjukdomar och autism.
Redovisning ska göras muntligt inför hela klassen. Vid den muntliga redovisningen ska rollspel, filmklipp (Youtube) och powerpoint ingå.
Ni ska redogöra för:
Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!
Sagt om lärare Ola:
"Ord kan inte beskriva dig alls. Du var den läraren som verkligen fick mig att älska komma till kursen och utan din stöd och prestation och referens skulle jag aldrig fått chansen att jobba nu, jag är väldigt tacksam för dig ❤. Jag fick så många erfarenheter och kunskaper. Du är en väldigt snäll person och du är jätte klok. Och det är inte bara jag som tycker så men alla som börjar lära känna dig. Jag har aldrig träffa en lärare så som dig, en som planerar varenda sekund och som verkligen tar hänsyn om andra.
Du är bäst."
Safa, tidigare deltagare på Serviceassistent
Efter utbildningen hos oss är det vanligt att många får någon form av anställning inom vård och omsorg, främst inom äldreomsorgen och på LSS boenden, men även som personlig assistent. Många fortsätter sina studier och väljer att studera klart grund, gymnasiet eller går vidare till högskola/universitet.
När ansökan till utbildningen har gjorts blir du kallad till en personlig intervju med en av lärarna på skolan, så att de ska kunna sätta ihop en bra grupp. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Efter att alla som sökt varit på sin intervju får du ditt antagningsbesked.
Viktigt
Den som söker till serviceassistent ska ta med sig ett utdrag ur belastningsregistret i oöppnat kuvert till intervjun. Vi gör detta för att praktikplatserna inom äldreomsorgen samt LSS kräver det.
Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.
Östra Grevie folkhögskola | 2022
Östra Grevie folkhögskola | 2021
Sök nu och försäkra dig om en plats inför vårterminen 2023