
Hem / Utbildningar / Allmän kurs – Östra Grevie / Förberedande polisutbildning
En intensiv och fullmatad kurs i samarbete med polismyndigheten som ökar dina chanser att komma in på polisprogrammet och att arbeta inom myndigheten.
Mer information om terminstider hittar ni här (öppnas i nytt fönster)
Vi riktar oss till dig som är trygg, flexibel och empatisk, samt har kunskaper i flera språk – gärna utomeuropeiska. Vi arbetar med polisens samhällsuppdrag, yrkesetik och de socialpsykologiska aspekterna av yrket. Utbildningen ger viktiga kontakter inom polisen och flera deltagare har genom åren gått vidare till civila tjänster inom myndigheten efter avslutad utbildning.
Den förberedande polisutbildningen tar sin utgångspunkt i polisens samhällsuppdrag och den svenska demokratins principer, struktur och utmaningar. Härifrån rör vi oss mot rättssystemet och polisens maktbefogenheter och etiska ansvar. Vi arbetar med samhällsnormer och perspektiv på mänskliga möten, tillhörighet och utanförskap. Deltagarna får pröva sin analysförmåga och sina språkliga färdigheter i texter som är kopplade till rättskedjan. Det teoretiska arbetet speglas genomgående av föreläsningar av yrkesverksamma poliser och studiebesök hos polismyndigheten. Därtill kommer den regelbundna fysträningen.
Den förberedande polisutbildningen på Östra Grevie folkhögskola har förberett ett stort antal idag yrkesverksamma poliser för sin uppgift sedan 2007. Kursen är unik i sitt slag genom sitt fokus på moment som förekommer såväl i ansökningstesterna till Polisprogrammet som på själva utbildningen.
att du ska vara mycket väl förberedd för Polisprogrammet och andra högre studier
att du ska ha god förståelse för vad ett arbete som polis innebär
att du genom fysisk träning ska vara redo att klara de fysiska testerna i antagningen till Polisprogrammet
Block 1 – Uppdrag och samhälle: Här läggs en grundförståelse för polisens samhällsuppdrag, och hur den svenska demokratin fungerar och är uppbyggd. Deltagaren bekantar sig med polislagen och grundläggande begrepp inom socialpsykologi, polisetik och myndighetsspråk.
Block 2 – Värdegrund och rättssystem: Deltagaren får utveckla sin förståelse för det svenska rättsväsendet, roller därinom, och polisens befogenheter och ansvar i rättssystemet. Vi arbetar med texter inom rättskedjan och fördjupar oss i maktbegreppet och polisens etiska ansvar i förhållande till den makt de har.
Block 3 – Kommunikation och information: Vi tittar på bilden av polisen i massmedia och hur polismyndigheten kommunicerar ut sitt arbete till allmänheten. Deltagaren får träna på att kommunicera idéer och tankar i olika sammanhang och inom olika redovisningsformer.
Genom hela utbildningen löper fysträningen och besök av och hos poliser och i polisiärt relaterad verksamhet, som en röd tråd.
Vi arbetar utefter ett antal grundteman i tre block (se ovan) och samtliga ämnen berör dessa teman under blocket. Ämnesövergripande uppgifter förekommer under hela utbildningen för att förmedla en helhet i förhållande till polisens uppdrag. Deltagarna arbetar ofta i basgrupper för att utveckla samarbetsförmåga och kollektivt ansvarstagande.
Våra redovisningsformer varierar kraftigt för att deltagarna ska få vänja sig vid att presentera sitt material och sina tankar i skilda forum och utveckla ett självförtroende i kommunikationssituationen.
Exempel på redovisningsformer är skriftlig rapport och hemtentamen, strukturerad presentation enskilt såväl som i grupp, seminarier, rollspel och case.
Utöver en fördjupad förståelse för polisens arbete och villkor så får du verktyg för att kunna ta dig an polisutbildningens fysiska tester. Du utvecklar också din problemlösningsförmåga, ditt analytiska tänkande, din etiska kompetens och dina samarbetsfärdigheter – alla centrala förmågor för att kunna fungera på Polisprogrammet och inom polismyndigheten.
Måndag
08.30 – 12.30: Beteende och utveckling (socialpsykologi och arbete med normer, beteenden, gruppsociologi)
13.10-14-30: Svenska (ex. lära sig skriva rapporter, brottsanmälan, språkriktighet, uppsats, etc)
Tisdag:
08.30-12.30: Samhällskunskap (regering och riksdag, EU, brott och straff, etc.)
13.10 – 14.30: Polisetik
Onsdag:
09.10-10.30: Religionshistoria (Varför ser samhället ut som det gör? Genomgång av religionshistorisk påverkan på dagens samhälle, islamofobi, antisemitism, afrofobi)
10.30 -12.30: Polisetik
13.10-14.00: Mentorstid
14.00-16.30: Simträning
Torsdag:
08.30 -12.30: Föreläsare/studiebesök. Ex. studiebesök på Gränspolisen, Polisrytteriet, PKC, SÄPO, Narkotikaspan med hund, besök på Polisprogrammet på MAU etc.)
13.10-16.00: Processtid (studietid för arbeten, grupparbeten etc.)
Fredag:
08.00-10.00: FYS
10.30-12.30: Samhällskunskap
13.10-14.30: Svenska
Polisens roll i rättskedjan – löpande text, ca 3-4 sidor
Beställ ett förundersökningsprotokoll från tingsrätten. Sammanfatta ärendet och resonera kring hur polisen har utfört sitt arbete. Vilket värdefullt bevismaterial finns? Vilken betydelse har de genomförda förhören för ärendets vidaregång? Har polisen följt sitt objektivitetsansvar? Osv.
Östra Grevie folkhögskola är vackert belägen på den skånska slätten. Här finns den över 100 år gamla huvudbyggnaden, omgiven av olika mindre byggnader som tillkommit under åren. Här finns även ett stort internat med ca. 65 rum, med tillgång till en restaurang av absolut toppklass!
Narkotikaspan
Gränspolisen Sturup
Hundförare
Självskydd
Rytteriet
PKC (Polisens kontaktcenter)
Det huvudsakliga syftet med den Förberedande polisutbildningen är att så väl som möjligt förbereda för att våra kursdeltagare ska komma in på Polisprogrammet. Det är dock vanligt att många väljer att arbeta eller söka andra kurser innan de sedan söker dit. Andra kommer på att de hellre vill jobba med något annat och söker sig vidare till andra utbildningar och yrken – ofta där man får arbeta med människor och/eller samhällsfrågor på något sätt.
Vi kallar alla som är behöriga enligt kriterierna ovan till intervju. I samband med intervjutillfället får den sökande också skriva en text som grundar sig på etiska frågeställningar. Vi strävar alltid efter att få en så bra blandning som möjligt av olika bakgrunder och erfarenheter i våra klasser.
Personbevis, som alltid ska ingå i ansökan, hittar du på Skatteverkets hemsida. Logga in med BankID här, välj studier, och spara sedan en PDF som du bifogar när du ansöker.
Linus och Stina är ansvariga lärare på Förberedande polisutbildning.
Östra Grevie folkhögskola | 2022
Östra Grevie folkhögskola | 2021