Östra Grevie bibliotek

Östra Grevie skolbibliotek ligger i en vacker lokal i hjärtat av skolan, och kopplar samman de flesta av våra utbildningar genom att förbinda vår anrika huvudbyggnad med det moderna Estethuset.

Här kan du låna en dator, bläddra bland de välsorterade magasinen, sjunka ner i en fåtölj med din läsning, ha grupparbeten vid de runda borden eller använda det Tysta Rummet när du behöver mer lugn och ro. Håll utkik på boksnurran där nyinkomna böcker landar!

Biblioteket har en i huvudsak skönlitterär inriktning.
Biblioteksassistenten Ulla ser till att utbudet är aktuellt och välsorterat, och tar gärna emot dina förslag och önskemål på böcker som du skulle vilja hitta i biblioteket. Vi har även ämnesområdeslitteratur som t.ex. historia, konst, samhälle, kvinnolitteratur etc. Intill våra bekväma fåtöljer hittar du också ett brett urval av dagstidningar och tidskrifter.

Vi har även en del litteratur med stor stil och i kategorin Lättläst. Vi är också anslutna till Legimus digitala talboksbibliotek för dig som behöver anpassad läsning.

Kontakta biblioteksassistent Ulla Lannér för att få hjälp med mer information och konto på Legimus

Ulla är på plats måndag och tisdag 08.00-16.30, samt varannan torsdag 08.00-16.30 jämna veckor.

Månadens boktips

Gallring

av Chuck Palahniuk

Journalisten Carl Streator får i uppdrag att skriva en artikelserie om plötslig spädbarnsdöd. Efter att ha undersökt några dödsfall upptäcker han att i samtliga fall har föräldrarna läst en dikt ur samma biblioteksbok kvällen före.

Dikten är en uråldrig afrikansk trollformel som användes för att ge gamla och sjuka en smärtfri död. Han upptäcker också att det är samma dikt som gjorde att han råkade ta livet av sin fru och deras barn tjugo år tidigare.

Tillsammans med Helen Hoover Boyle, en samvetslös mäklare som också råkat döda sitt barn med samma dikt, ger han sig ut för att försöka hitta och förstöra alla exemplar av boken. Men det finns en hake; Carl har mot sin vilja lyckats memorera hela dikten i sitt huvud och måste nu till varje pris försöka undvika att ta livet av alla människor han möter.

Chuck Palahniuk är en amerikansk kultförfattare som belönats med flera utmärkelser. Gallring är en skruvad thriller, en svart komedi, fullt i klass med Fight Club.

Röster om Gallring: ”Upprörande svart komik av den sort du kan vänta dig från Palahniuk.” – Kirkus Reviews (Starred Review) ”Likt Kurt Vonnegut jonglerar Palahniuk med nihilism och idealism på ett ledigt och sorglöst vis.” – New York Times ”Det finns fler uppslag till intriger på de första trettio sidorna än många författare lyckas med i en hel bok.” – The Independent

Bokklubben

Skolan har vanligtvis en bokklubb som brukar ses i matsalen kl.15.30 – 16.30 ungefär en gång i månaden för avslappnat bokprat och fika. Bokslukare, långsamläsare, periodare – alla är välkomna!

Vill du vara med? Kontakta Ulla Lannér i Teams!

Låneinstruktioner

Nu kan du söka böcker på ÖGs bibliotek genom databasen Cicero surf. I datorn, mobilen eller läsplattan var du än är, du behöver alltså inte vara på skolan. Inget inlogg behövs.

Gå in på Cicero surf och välj institution – skriv in Östra Grevie folkhögskola.

Du kan söka på flera sätt:

1.    I första sökrutan som kommer upp skriver du in den titel eller författare du letar efter och klickar på förstoringsglaset. Troligtvis den sökning du kommer använda mest. Enkelt och snabbt.
  2.    Eller så väljer du enkel sökning där du kan finjustera sökningen och välja både kategori och ämne.
  3.    Avancerad sökning; här har du flera alternativ – tex om du vill söka flera författare samtidigt inom  ett ämne.
Ett litet steg för biblioteket men ett stort steg för att synliggöra bibliotekskatalogen och peppa läsningen!

Personal

Har du tips eller önskemål om litteratur, eller vill anmäla dig till bokklubben – kontakta biblioteksassistenten.

Ulla är på plats måndag och tisdag 08.00-16.30, torsdag 08.00-12.00.