Östra Grevie bibliotek

Östra Grevie skolbibliotek ligger i en vacker lokal i hjärtat av skolan, och kopplar samman de flesta av våra utbildningar genom att förbinda vår anrika huvudbyggnad med det moderna Estethuset.  

Här kan du låna en dator, bläddra bland de välsorterade magasinen, sjunka ner i en fåtölj med din läsning, ha grupparbeten vid de runda borden eller använda det Tysta Rummet när du behöver mer lugn och ro. Håll utkik på boksnurran där nyinkomna böcker landar! 

Biblioteket har en i huvudsak skönlitterär inriktning. 
Biblioteksassistenten Ulla ser till att utbudet är aktuellt och välsorterat, och tar gärna emot dina förslag och önskemål på böcker som du skulle vilja hitta i biblioteket. Vi har även ämnesområdeslitteratur som t.ex. historia, konst, samhälle, kvinnolitteratur etc. Intill våra bekväma fåtöljer hittar du också ett brett urval av dagstidningar och tidskrifter. 

Vi har även en del litteratur med stor stil och i kategorin Lättläst. Vi är också anslutna till Legimus digitala talboksbibliotek för dig som behöver anpassad läsning. 

Kontakta biblioteksassistent Ulla Lannér för att få hjälp med mer information och konto på Legimus 

Ulla är på plats måndag och tisdag 08.00-16.30, torsdag 08.00-12.00

Månadens boktips

Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen av Agota Kristof

Krig har utbrutit i Stora staden och en kvinna överlämnar sina tvillingsöner till deras mormor på landsbygden. I hennes prunkande trädgård, belägen vid en skog, finns mat. Genast börjar präglingen från välvårdade, sköra pojkar i lackskor till förhärdade, smutsiga och hårt arbetande grabbar. Pojkarna går därmed från älsklingar till horungar.

Allt inleds pang på i intensivt presens och från första stund får ungerska Agota Kristof (1935–2011) läsaren att lämna allt annat och försvinna in i romantrilogins gåtfulla universum. På byn kallas mormodern för Häxan och hon gör skäl för namnet, det påstås att hon förgiftat sin man. Hon är som en figur hos bröderna Grimm, eller en Baba Jaga: en potent hagga i slavisk litteratur.

Den stora skrivboken utspelar sig i andra världskrigets slutskede. Nära mormodern ligger den övervakade gränsen där många flyende mött döden. Berättelsen är en blandning av krigsrealism och saga, där tvillingarna finner listiga sätt att klara svåra umbäranden. De ser till att alltid vara två och talar brådmoget i en tunga.

(Klipp ur recension av Anneli Jordahl, Aftonbladet 2019)

Bokklubben

Skolan har vanligtvis en bokklubb som brukar ses i matsalen kl.15.30 – 16.30 ungefär en gång i månaden för avslappnat bokprat och fika. Bokslukare, långsamläsare, periodare – alla är välkomna!  

Med tanke på den rådande situation med covid-19 träffas vi inte längre. Tills läget ser annorlunda ut får vi resa och göra nya bekantskaper i böckernas värld.  

När bokklubben är igång igen kommer mer info här.

Låneinstruktioner

Sök

Nu kan du söka böcker på ÖGs bibliotek genom databasen Cicero surf. I datorn, mobilen eller läsplattan var du än är, du behöver alltså inte vara på skolan. Inget inlogg behövs.

Gå in på Cicero surf och välj institution – skriv in Östra Grevie folkhögskola.

Du kan söka på flera sätt:

  1.    I första sökrutan som kommer upp skriver du in den titel eller författare du letar efter och klickar på förstoringsglaset. Troligtvis den sökning du kommer använda mest. Enkelt och snabbt.
  2.    Eller så väljer du enkel sökning där du kan finjustera sökningen och välja både kategori och ämne.
  3.    Avancerad sökning; här har du flera alternativ – tex om du vill söka flera författare samtidigt inom  ett ämne.
Ett litet steg för biblioteket men ett stort steg för att synliggöra bibliotekskatalogen och peppa läsningen!

Personal

Har du tips eller önskemål om litteratur, eller vill anmäla dig till bokklubben – kontakta biblioteksassistenten.

Ulla är på plats måndag och tisdag 08.00-16.30, torsdag 08.00-12.00.