Ansökan samt anvisningar för scenprov till Musikteaterutbildningen

Ansökan till Musikteaterutbildningen gör du i två steg. Dels fyller du i en digital ansökan här på vår hemsida senast söndag 3 maj. Dels gör du ett digitalt scenprov som du skickar in enligt instruktionerna nedan, innan 3 juni.

Måndag och tisdag 8-9 juni kommer du att ha en videointervju med lärarna. Du blir kallad till en av dagarna via mejl.

 

Vi ändrar scenprovsdagarna pga Corona till 8-9/6
och flyttar fram sökdeadline till 3/5.

 

 

 


Digitalt scenprov
 2020 

Monolog:

 • Gör en videoinspelning av din monolog (markera länken ”monolog”
 • Vi vill se hela dig i bilden men du får inte vara för långt bort från kameran.

Sång:

 • Gör en videoinspelning av din förstahands låt (markera länken ”Låt 1”)
 • Gör en videoinspelning av din andrahandslåt (markera länken ”Låt 2”)
 • På inspelningen vill vi att du använder de bakgrunder till låtarna som du kan ladda hem nedan.
 • Vi vill se hela dig i bilden men du får inte vara för långt bort från kameran. Vi vill höra både rösten och bakgrunden.
 • För musikaliska frågor kontakta olof.lofgren@ostragreviefolkhogskola.com

 

Videos ska laddas upp på valfri plattform (youtube, Wetransfer, etc.) maila länkarna till niklas.johansson@ostragreviefolkhogskola.com innan onsdagen den 3 juni.

Avsluta ditt mail med ditt fulla namn.

 
Sånger 

Välj två sånger från listan nedan. En av dem ska vara på svenska. Lär dig texten utantill och fundera över vad sången handlar om. Vilken information om karaktären får du från texten? Vad vill karaktären? Vem sjunger karaktären till? Sångerna ska framförs enligt noterna i listan nedan, inte någon annan variant.

Monolog 

Välj en av dessa texter till ditt scenprov och du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för. Du kommer att få spela upp din scen inför lärargruppen så förbered din gestaltning väl. Fundera till exempel över vad är det för situation (vem, var, när) personen i texten befinner sig i? Vad vill hen? Och vad gör hen? 


Vi tittar på:
 

 • hur väl ansökningsproven är förberedda
 • hur du använder texten
 • din fantasi och föreställningsförmåga
 • din personlighet
 • din samarbetsförmåga

 

Kom ihåg att vi i lärargruppen är här för din skull! Vi vill att du ska känna dig trygg och säker så att du vågar visa oss vem du är. Vi letar inte efter färdiga sångare och skådespelare. Vi letar efter elever som har potential, glädje, värme och som brinner för att berätta historier. 

Lycka till! 

/ Andreas, Niklas, Olof och Monica 

 
Sånger

Röstläge: alt/sopran
When will someone hear
Someone Like You
Jag saknar bergen
En flik av himlen

Röstläge: Bas/tenor
It’s hard to speak my heart
Annars vore jag inte jag
Good thing going
Anthem 2

 

Bakgrunder

When will someone hear – bakgrund
Someone like you – bakgrund
Jag saknar bergen – bakgrund
It’s hard to speak my heart – bakgrund
Good thing going – bakgrund
En flik av himlen – bakgrund
Anthem – bakgrund
Annars vore jag inte jag – bakgrund

 
Monologtexter

Ur ”Morbror Vanja” av Anton Tjechov 

Astrov 

Egentligen älskar jag livet, men jag kan inte tåla vårt liv i den ryska landsorten, denna inskränkta tillvaro. Jag bara föraktar det. Vad beträffar mitt eget privatliv så finns det vid Gud sannerligen ingenting gott i det. Vet ni, det händer när man går genom skogen på natten och det är alldeles mörkt, att man ser ett litet ljus långt borta, och då märker man varken att man är trött eller att det är mörkt, inte att vassa grenar slår en över ansiktet… Jag arbetar mer än någon i hela trakten, det vet ni, jag får hela tiden mina smällar, ibland är det mer än jag står ut med, men jag har inget litet ljus i fjärran. Jag väntar inte längre något för egen del, tycker inte om folk… Jag har inte tyckt om någon på länge… 

 

ur ”Som löven i Vallombrosa” av Lars Norén 

Lena 

Då får väl jag gå och trösta henne igen. Som alltid. Jag måste alltid vara klok. Jag måste alltid vara den som är klokare. Det är min lott. Alla andra kan ta sig rätten att vara hur galna som helst, men jag.. jag måste ställa till rätta och städa upp! Snart vill jag inte vara den som är klokaste i alla situationer! Det börjar tära på mig. Det tär mig. Ju oftare jag måste vara den klokare i en orimlig situation desto mer går det ut över mig och min känsla för vad jag tycker är rätt och fel. Det är mig det drabbar hårdast till slut… Jag får alltid gå under min egen kapacitet och leva mig in i hur dom sämre lottade har det tills jag förlorar all egen rymd och utveckling. 

Eftersom jag tydligen är den enda som tänker reagera på hur jag känner mig så är det väl jag som får resa mig upp och gå in och se vad som händer en av mina medmänniskor. 

 

ur ”Mösexan” av Willy Russel 

Eddy 

Vem i helvete tror du du talar till va? Är väl ingen jävel som är intresserad av hans autograf! Vem fan är han? Jävla idiot! Det är väl för fan ingen som intresserar sig för honom. 

Det är bara för att såna som du springer runt och fjantar för dom som dom tror att dom är nåt. Du är väl lika bra som han! Bad han dig om din autograf kanske? Nej. Dåså. Du måste ju hålla på din jävla värdighet. Du är väl lika bra som han. Du kan göra precis vad han gör. Det kan vi allihop. Inget märkvärdigt med honom. Ingen orsak att springa omkring och tigga honom om hans namn på en bit toalettpapper! Vi kan väl också skriva våra namn. Får jag! Ge mig pennan! Ge mig den!