Musikteaterutbildningens scenprov

Anvisningar för scenprov – 20-22 maj 2024

Instruktioner

Här hittar du årets sånger, noter och monologer. På ansökningsdagen framför du en sång och en monolog. Behöver vi höra mer ber vi dig att även sjunga din andra sång.

 

Vi tittar på

hur väl ansökningsproven är förberedda

hur du använder texten

din fantasi och föreställningsförmåga

din personlighet

din samarbetsförmåga

 

Kom ihåg att vi i lärargruppen är här för din skull! Vi vill att du ska känna dig trygg och säker så du vågar visa oss vem du är. Vi letar inte efter färdiga sångare och skådepelare. Vi letar efter sökande som har potential, glädje, värme och som brinner för att berätta historier.

Scenprovsdagarna 2024 infaller 20-22 maj. Du gör ditt scenprov på en av dagarna. Ditt scenprov startar med en fysisk uppvärmning så vi ber dig därför att komma till scenprovet i kläder som du kan röra dig i.

Glöm inte att vi gör detta för att vi tycker det är kul!

Lycka till! 

/ Andreas, Niklas, Olof, Sabina och Stephanie

Sånger

Välj två sånger från listan nedan. Lär dig texten utantill och fundera över vad sången handlar om. Vilken information om karaktären får du från texten? Vad vill karaktären? Vem sjunger karaktären till? Sångerna ska framförs enligt noterna i listan nedan, inte någon annan variant.

Bariton 


Tenor 

 Sopran 

 

Alt

Ladda ner noterna här

Monolog

Välj en av dessa texter till ditt scenprov.

Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för. Du kommer att få spela upp din scen inför pedagoggruppen så förbered din gestaltning väl. Fundera till exempel över vad är det för situation (vem, var, när) personen i texten befinner sig i? Vad vill hen? Och vad gör hen?

 

Texter

ur ”Mösexan” av Willy Russel 

Vem i helvete tror du du talar till va? Är väl ingen jävel som är intresserad av hans autograf! Vem fan är han? Jävla idiot! Det är väl för fan ingen som intresserar sig för honom.

Det är bara för att såna som du springer runt och fjantar för dom som dom tror att dom är nåt. Du är väl lika bra som han! Bad han dig om din autograf kanske? Nej. Dåså. Du måste ju hålla på din jävla värdighet. Du är väl lika bra som han. Du kan göra precis vad han gör. Det kan vi allihop. Inget märkvärdigt med honom. Ingen orsak att springa omkring och tigga honom om hans namn på en bit toalettpapper! Vi kan väl också skriva våra namn. Får jag! Ge mig pennan! Ge mig den!

 

Ur ”Famous for fiffteen minutes” av Matthew Allen

 Jag bryr mej inte ett dugg om vad du gör.  För du är borta, du existerar inte längre.  Jag måste gå vidare med mitt liv. OK, kanske blir jag lite exalterad, kanske har jag ändrats lite men so what? Jag  gillar det här jag vill klara det, jag tänker inte Ijuga för mej själv, jag  vill bli stjärna, vad är det för fel med det? Och för att komma dit har  jag siktat högt och jag låter inte folk som du slå ner mej och krossa  mina drömmar. Om jag inte tror på mej själv vem ska då göra det?   Du? I m going for it för helvete! Och OK, jag kanske inte kommer att  lyckas men jag ska åtminstone göra mitt bästa! (Paus) Du ska va min  vän,  vi  ska ju hålla ihop, vad har jag gjort dej egentligen? Svara på det! (Paus) Jag går och lägger mej , vi ses imorgon.

 

Ur “Till Julia” av Margareta Garpe  

Jag var glad när min mamma dog. Min egen död kom visserligen närmre men också mitt eget liv. Jag var fri ifrån det missnöje jag alltid kunde läsa in i hennes ansikte. Varenda repetition var det som om hon satt framför regipulten. Hennes ansikte avtecknar sig så skarpt att regissörens flyter ut i en dimma långt bort. Och på premiären sitter och där på första raden, då är hon synlig för alla. Hon skulle alltid ha premiärbiljett.

Hon sitter där och styr hela mitt spel, jag tar ut svängarna för att bevisa för mig själv att hon inget betyder, att jag är fri…Men redan på premiärfesten börjar det det klia… Jag måste ringa och höra vad hon tyckte… (andlöst) Nå vad tyckte du?

”Jo, det var väl bra.. men jag fattar bara inte att du kan vara så där gräslig..” Men för helvete mamma, jag förvarar bara min roll… Jag hatar den, jag älskar den, men jag försvarar den”.

Skip to content