Musikteaterlinjens ansökningsprov

Anvisningar för scenprov – 2023

Scenprovsdagarna 2023 infaller den 29-31/5 2023. Du gör ditt scenprov på en av dagarna.

Sånger 

Välj två sånger från listan nedan. En av dem ska vara på svenska. Lär dig texten utantill och fundera över vad sången handlar om. Vilken information om karaktären får du från texten? Vad vill karaktären? Vem sjunger karaktären till? Sångerna ska framförs enligt noterna i listan nedan, inte någon annan variant. 

Monolog 

Välj en av dessa texter till ditt scenprov och du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för. Du kommer att få spela upp din scen inför lärargruppen så förbered din gestaltning väl. Fundera till exempel över vad är det för situation (vem, var, när) personen i texten befinner sig i? Vad vill han/hon? Och vad gör han/hon?

Vi tittar på

  • hur väl sökningsproven är förberedda 
  • hur du använder texten 
  • din fantasi och föreställningsförmåga 
  • din personlighet 
  • din samarbetsförmåga

 

På ansökningsdagen framför du en sång och en monolog. Behöver vi höra mer ber vi dig att även sjunga din andra sång.

Ditt scenprov startar med en fysisk uppvärmning så vi ber dig därför att komma till scenprovet i kläder som du kan röra dig i.  

Kom ihåg att vi i lärargruppen är här för din skull! Vi vill att du ska känna dig trygg och säker så du vågar visa oss vem du är. Vi letar inte efter färdiga sångare och skådepelare. Vi letar efter sökande som har potential, glädje, värme och som brinner för att berätta historier. 

Lycka till! 

/ Andreas, Niklas, Stephanie, Sabina och Olof 

Sånger

Välj två sånger från listan nedan. En av dem ska vara på svenska. Lär dig texten utantill och fundera över vad sången handlar om. Vilken information om karaktären får du från texten? Vad vill karaktären? Vem sjunger karaktären till?  Sångerna ska framförs enligt noterna i listan nedan, inte någon annan variant.

Sopran/Alt 

Inte jag – Chess 

When will someone hear – Martin Guerre 

Someone like you – Jekyll & Hyde 

Only love – Scarlet Pimpernel 

Mitt eget hus/My house (Svenska) – Matilda 

Jag saknar bergen – Next to Normal 

Tenor/Bariton 

It’s hard to speak my heart – Parade 

Varje dag som går/Good thing going -Merrily we roll along 

I mitt hjärtas land/Anthem – Chess 

Hur tror du att det känns – Så som i himmeln 

Inútil – In the Heights 

Evermore- Beauty and the beast 

Ladda ner noterna här

Monolog

Välj en av dessa texter till ditt scenprov! Du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för. Du kommer att få spela upp din scen inför lärargruppen så förbered din gestaltning väl. Fundera till exempel över vad är det för situation (vem, var, när) personen i texten befinner sig i? Vad vill han/hon? Och vad gör han/hon?

 

Texter

Ur ”Morbror Vanja” av Anton Tjechov

Astrov

Egentligen älskar jag livet, men jag kan inte tåla vårt liv i den ryska landsorten, denna inskränkta tillvaro. Jag bara föraktar det. Vad beträffar mitt eget privatliv så finns det vid Gud sannerligen ingenting gott i det. Vet ni, det händer när man går genom skogen på natten och det är alldeles mörkt, att man ser ett litet ljus långt borta, och då märker man varken att man är trött eller att det är mörkt, inte att vassa grenar slår en över ansiktet… Jag arbetar mer än någon i hela trakten, det vet ni, jag får hela tiden mina smällar, ibland är det mer än jag står ut med, men jag har inget litet ljus i fjärran. Jag väntar inte längre något för egen del, tycker inte om folk… Jag har inte tyckt om någon på länge…Ur ”Famous for fiffteen minutes” av Matthew Allen

Jag bryr mej inte ett dugg om vad du gör.  För du är borta, du existerar inte längre.  Jag måste gå vidare med mitt liv. OK, kanske blir jag lite exalterad, kanske har jag ändrats lite men so what? Jag  gillar det här jag vill klara det, jag tänker inte Ijuga för mej själv, jag  vill bli stjärna, vad är det för fel med det? Och för att komma dit har  jag siktat högt och jag låter inte folk som du slå ner mej och krossa  mina drömmar. Om jag inte tror på mej själv vem ska då göra det?   Du? I m going for it för helvete! Och OK, jag kanske inte kommer att  lyckas men jag ska åtminstone göra mitt bästa! (Paus) Du ska va min  vän,  vi  ska ju hålla ihop, vad har jag gjort dej egentligen? Svara på det! (Paus) Jag går och lägger mej , vi ses imorgon.Ur ”Dom stod och dog” av Sofia Fredén

Han har smala ben som en spindel. När han kommer in i ett rum, tycker hon det är som det kommer in en spindel. En spindel som kommer mot henne. När han lägger sina ben över henne, om dom ligger i soffan och tittar på TV, eller när han lägger sig ovanpå henne, när hon ligger i sängen och hon känner hans ben mot sina ben, känns det som spindelben. Marion känner det som fobi, som spindelfobi. Man vill döda spindeln eller springa allt man kan, men man kan inte döda och man kan inte springa. När han kysser henne, känns det som om han doppar en halvt tinad makrill upp och ner munnen på henne.

Hans saliv är kall och seg och smakar fisk. När John tar i Marion, känner hon det, som om det är ett barn som tar i henne. Små torra varma barnhänder som luktar som kylslagen blomjord, ospolad toalett och övermogen banan. Som tar i henne, men tar inte tag i henne! Marion tänker, varje gång hon ligger under honom, under John, och hon känner spindelbenen mot sina ben. Det här är sista gången, tänker hon, som jag ligger här under honom. Därför vill Marion skiljas.

Skip to content