Musikteaterlinjens ansökningsprov

Anvisningar för scenprovet – Läsåret 2021/22

På ansökningsdagen framför du en sång och en monolog. Behöver vi höra mer ber vi dig att även sjunga din andra sång

Ditt scenprov startar med en fysisk uppvärmning som leds av våra nuvarande elever. Vi ber dig därför att komma till scenprovet i kläder som du kan röra dig i.

Vi tittar på

• hur väl sökningsproven är förberedda
  • hur du använder texten
  • din fantasi och föreställningsförmåga
  • din personlighet
  • din samarbetsförmåga

Kom ihåg att vi i lärargruppen är här för din skull! Vi vill att du ska känna dig trygg, säker så du vågar visa oss vem du är. Vi letar inte efter färdiga sångare och skådepelare. Vi letar efter elever som har potential, glädje, värme och som brinner för att berätta historier.

Ansökan sker här med personligt brev och gymnasiebetyg. Scenprovet görs sedan på plats på skolan den 25-26 maj.

Lycka till!

/ Andreas, Niklas, Olof, Monica och Stephanie

Sånger

Välj två sånger från listan nedan. En av dem ska vara på svenska. Lär dig texten utantill och fundera över vad sången handlar om. Vilken information om karaktären får du från texten? Vad vill karaktären? Vem sjunger karaktären till?  Sångerna ska framförs enligt noterna i listan nedan, inte någon annan variant.

Tjejer

Jag saknar bergen från Next to Normal

En flik av himlen från Dåliga mänskor

Someone like you från Jekyll and Hyde

When will someone hear från Martin Guerre

He´s no good från The Life Cast

Killar

It’s hard to speak my heart från Parade

Varje dag som går/Good thing going från Merrily we roll along

I mitt hjärtas land/Anthem från Chess

Annars vore jag inte jag från Livet är en schlager

Ladda ner noterna här

Monolog

Välj en av dessa texter till ditt scenprov och du behöver inte bry dig om vilket kön rollen ursprungligen är skriven för. Du kommer att få spela upp din scen inför lärargruppen så förbered din gestaltning väl. Fundera till exempel över vad är det för situation (vem, var, när) personen i texten befinner sig i? Vad vill han/hon? Och vad gör han/hon?

Texter

Ur ”Morbror Vanja” av Anton Tjechov

Astrov

Egentligen älskar jag livet, men jag kan inte tåla vårt liv i den ryska landsorten, denna inskränkta tillvaro. Jag bara föraktar det. Vad beträffar mitt eget privatliv så finns det vid Gud sannerligen ingenting gott i det. Vet ni, det händer när man går genom skogen på natten och det är alldeles mörkt, att man ser ett litet ljus långt borta, och då märker man varken att man är trött eller att det är mörkt, inte att vassa grenar slår en över ansiktet… Jag arbetar mer än någon i hela trakten, det vet ni, jag får hela tiden mina smällar, ibland är det mer än jag står ut med, men jag har inget litet ljus i fjärran. Jag väntar inte längre något för egen del, tycker inte om folk… Jag har inte tyckt om någon på länge…

ur ”Som löven i Vallombrosa” av Lars Norén

Lena

Då får väl jag gå och trösta henne igen. Som alltid. Jag måste alltid vara klok. Jag måste alltid vara den som är klokare. Det är min lott. Alla andra kan ta sig rätten att vara hur galna som helst, men jag.. jag måste ställa till rätta och städa upp! Snart vill jag inte vara den som är klokaste i alla situationer! Det börjar tära på mig. Det tär mig. Ju oftare jag måste vara den klokare i en orimlig situation desto mer går det ut över mig och min känsla för vad jag tycker är rätt och fel. Det är mig det drabbar hårdast till slut… Jag får alltid gå under min egen kapacitet och leva mig in i hur dom sämre lottade har det tills jag förlorar all egen rymd och utveckling.

Eftersom jag tydligen är den enda som tänker reagera på hur jag känner mig så är det väl jag som får resa mig upp och gå in och se vad som händer en av mina medmänniskor.

ur ”Mösexan” av Willy Russel

Eddy

Vem i helvete tror du du talar till va? Är väl ingen jävel som är intresserad av hans autograf! Vem fan är han? Jävla idiot! Det är väl för fan ingen som intresserar sig för honom.

Det är bara för att såna som du springer runt och fjantar för dom som dom tror att dom är nåt. Du är väl lika bra som han! Bad han dig om din autograf kanske? Nej. Dåså. Du måste ju hålla på din jävla värdighet. Du är väl lika bra som han. Du kan göra precis vad han gör. Det kan vi allihop. Inget märkvärdigt med honom. Ingen orsak att springa omkring och tigga honom om hans namn på en bit toalettpapper! Vi kan väl också skriva våra namn. Får jag! Ge mig pennan! Ge mig den!

Lärarna på Musikteater

Kontakta oss gärna om ni har några frågor!